Baklavacılar ramazanda yoğun mesaide

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Baklavacılar ramazanda yoğun mesaide

Ramazan 2016 Haberleri  / AA

Ünü Türkiye sınırlarını aşan, AB tescilli Antep baklavası, ramazanda iftar sofralarını tatlandırmak isteyenler için ustaların hünerli ellerinde üretiliyor.Gaziantepli baklava ustası Çağdaş:"Başta Türkiye'nin farklı kentleri olmak üzere yurt dışından da talep alıyoruz.Bu talep karşısında ustalarımız fazla mesai yapmak zorunda kalıyor".

Gaziantepli ustalar, ramazanda yoğun ilgi gören, Avrupa Birliği'nin (AB) ilk tescilli Türk ürünü "Antep baklavası" siparişlerini yetiştirebilmek için fazla mesai yapıyor.Antep baklavası, ustaların hünerli ellerinde üretilerek, ramazanda iftar sofralarını tatlandırmak isteyenlerin beğenisine sunuluyor.AB tarafından tescil edilen ilk Türk ürünü Antep baklavasının yapım aşaması ise maharet istiyor. Antep fıstığı ve özel zamanlarda belli bölgelerden alınan tereyağı ile buğday unundan yapılan baklava, ustaların ellerinden sofralara uzanıyor.Ustaların büyük özenle açtığı yufka, önce tül kadar inceltilerek tereyağı sürülen tepsilere diziliyor. Tepsiye yerleştirilen 15-20 kat yufkanın üzerine daha sonra tereyağı ve öğütülmüş boz iç Antep fıstığı serpiliyor. Antep fıstığı katmanına ve yufkaların arasına yeniden tereyağı sürüldükten sonra baklava pişirilmeye hazır hale getiriliyor.
Taş fırında meşe odunu yakılarak elde edilen 200-300 derece ısıda 40-45 dakika çevrilerek pişirilen baklavaların dilim araları bıçakla genişletiliyor. Bir süre bekletilen baklava, şerbet dökülüp soğutulmasının ardından, tezgahlarda müşterilere sunuluyor.

Ustalar izinsiz çalışıyor

Baklavacılar ise ramazanın yaşandığı bugünlerde fazla mesai yapıyor.Siparişleri yetiştirmekte zorlanan ustalar, izin yapmadan çalışıyor. Üretim için yeni ustalar bulmaya çalışan bazı işverenler de bir yandan mesai saatlerinde değişikliğe, diğer yandan da ek vardiya düzenlemesine gidiyor.Baklavacılar, Türkiye'nin birçok bölgesi ve genellikle gurbetçilerin yoğun yaşadığı ülkelerden sipariş alıyor.Gaziantepli baklava ustası Burhan Çağdaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanın bolluk ve bereket ayı olduğunu söyledi.Baklavanın, ramazanın vazgeçilmez lezzetleri arasında yer aldığını belirten Çağdaş, şunları kaydetti:"Bugünlerde iftar sofraları baklavayla süsleniyor. Ramazan ayında yoğun üretimimiz oluyor. Başta Türkiye'nin farklı kentleri olmak üzere yurt dışından da talep alıyoruz. Bu talep karşısında ise ustalarımız fazla mesai yapmak zorunda kalıyor. Yoğun bir ramazan geçiriyoruz ancak müşterilerimizin ağzını tatlandırdığımız için mutluyuz."

Baklavacılar ramazanda yoğun mesaide

Baklavacılar ramazanda yoğun mesaide

Düzenleyen:  - Ramazan 2016
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...