Kendi kanından göz serumu

Düzenleyen:
Kendi kanından göz serumu

SAĞLIK Haberleri

Türkiye’de her iki kişiden birinde görülen, tedavi edilmezse körlüğe kadar gidebilen göz kuruluğuna, kişinin kendi kanından elde edilen serumla çare bulunuyor. Böylece sürekli ilaç ya da gözyaşı damlası kullanmanın muhtemel yan etkileri de önlenmiş oluyor.

Gözyaşının yetersizliği veya kalitesinin düşmesiyle oluşan göz kuruluğunun, ülkemizde en sık görülen göz hastalıklarının başında geldiğini söyleyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Turgay Çetin, gözde batma hissi ve yanmayla başlayan bu durumun, tedavi edilmediğinde korneanın etkilenmesi sonucunda körlüğe kadar gidebileceğine dikkat çekiyor.
ŞEKER HASTALIĞI GÖZLERİ KURUTUYOR
Göz kuruluğunun metabolik hastalıkların da habercisi olabileceğini anlatan Opr. Dr. Çetin, gözyaşı kalitesinin bozulmasının gözdeki bağışıklık sistemini de etkileyerek göz yapılarını enfeksiyona karşı korumasız hale getirebileceğini söyledi. Dr. Çetin, “Kimyasal yanıklar, menopoz, alerji, depresyon ve uyku ilaçları da gözü kurutabilir. Göz kuruluğu olan kişilerde şeker, hipertansiyon, guatr diye bilinen tiroid bezi gibi sistemik hastalıklardan da şüphelenilmelidir. Bu nedenle araştırılması gerekir. Kuru göz hastalığında en şiddetli tip ‘Sjogren sendromu’ diye bilinen, gözde neredeyse hiç gözyaşı olmaması durumudur” dedi. Göz sağlığı alanındaki son teknolojilerle hastanın kendi kanından alınarak yapılan serumla, bu problemin çok basit ve etkili şekilde çözüldüğünü bildiren Dr. Çetin, “Biyolojik serum hastanın kanı alınıp labaratuvarda 24 saat dinlendirildikten sonra işleniyor. Elde edilen doğal damla hastanın gözüne 7-10 gün boyunca uygulanıyor. Ancak bu serumun buzdolabı şartlarında saklanması gerekiyor. Biyolojik serum göz kuruluğunun yanında ve göz kuruluğuna bağlı kornea ve göz kapaklarının iç yüzeylerini kaplayan tabakada oluşan ve konjonktivit adı verilen hastalıklarda da yardımcı tedavi olarak kullanılıyor. Hastanın kendi kanından üretildiği için ‘uyum sorunu’ ve yan etki gibi problemlerle de karşılaşılmıyor. Etkisi birkaç gün, hatta bazen birkaç saat içinde başlıyor” dedi.
dakikada 6 DEFA göz kırpın    
Göz kuruluğuna karşı bazı önlemler almak, şikâyetleri en aza indirmeyi sağlıyor. Gözün kurumasını önlemek için bol bol göz kırpmak gerektiğini hatırlatan Opr. Dr. Turgay Çetin “Dakikada 6 kez göz kırpmaya özen gösterin” diyor. Opr. Dr. Çetin göz kuruluğuna yol açan değiştirilebilir sebepleri şöyle sıralıyor:
¥ Sürekli bilgisayar başında çalışmak, cep telefonu ve tablet gibi dijital ekranlara çok bakmak: Özellikle bu kişilerin bol bol su içmesi ve düzenli balık yağı kullanmaları gerekiyor.
¥ Klimalı ortamlar: Klimaların fazla çalıştığı ortamlarda nemini dengelemek için nemlendirici cihazlar kullanılabilir. 
¥ Uykusuzluk: Günde 8 saatlik uyku göz sağlığı açısından da önemlidir. Daha az uyumak göz sağlığını bozar.
¥ Ultraviyole güneş ışınları: Etkilenen kişilerin yaz kış mutlaka güneş gözlüğü takması gerekir.
¥ Uzun uçak seyahatleri: Göz kuruluğunu tetikleyebilir, gözyaşı damlası kullanılmalıdır. 

Ramazanda gözünüze balık yağı desteği 

Her yıl ramazan ayında göz kuruluğu şikâyetlerinin arttığını söyleyen Opr. Dr. Çetin, “Oruç tutarken vücudun gün boyu susuz kalması, göz kuruluğu şikâyetlerinin artmasına neden olabilir. 12 saat boyunca su içilmezse vücuttan 1.5 litre su 
atılır ve su kaybı oluşur. Bu yüzden iftar ve sahurda bol su içmeye özen gösterilmeli ve suni gözyaşları kullanılmalı, yağ göz yüzeyinde suyun buharlaşmasını engeller ve cilde de iyi gelir. Bu nedenle balık yağı desteği alınabilir” dedi.

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...