Başkanlık yarışında Clinton ve Trump karşı karşıya

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Başkanlık yarışında Clinton ve Trump karşı karşıya

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD tarihinin 45. başkanının seçileceği 2016 başkanlık yarışı, Clinton ve Trump gibi sıra dışı özelliklere sahip iki muhtemel adayın rekabetinden dolayı şimdiden Amerikan siyasi tarihinin özel sayfalarına girmiş durumda.

ABD tarihinin en sıra dışı başkanlık seçimlerinden biri olarak görülen 2016 seçimlerinde rakiplerini geride bırakan eski Dışişleri Bakanı Demokrat Hillary Clinton ABD tarihinin ilk kadın başkan adayı, iş adamı Cumhuriyetçi Donald Trump ise 60 yıl aradan sonra, siyasi kariyeri bulunmamasına rağmen başkan adayı olan ilk kişi olmaya çok yaklaştı.

ABD'de 8 Kasım'da yapılacak 58. başkanlık seçimlerinin 1 Şubat'ta Iowa eyaletinde başlayan ön seçim süreci, 14 Haziran'da Demokratların başkent Washington DC'deki ön seçimleri ile sona erecek.

Demokratlarda Clinton'ın, Cumhuriyetçilerde ise Trump'ın, parti kurultaylarından başkan adayı çıkmak için gereken delege sayısına ulaştıkları ön seçimler, her iki adayın sahip olduğu özellikler bakımından "tarihi" olarak nitelendiriliyor.

ABD'nin 240 yıllık politik tarihinde bir partinin "ilk kadın başkan adayı" olarak kayıtlara geçmesi beklenen Clinton, başkan seçilmesi halinde ülkenin ilk kadın başkanı olarak da adını tarihe yazdıracak.

Benzer şekilde, herhangi bir siyasi bir kariyeri olmaksızın başkan seçilen son kişinin Dwight Eisenhower olduğu ABD'de Trump, başkanlık koltuğuna oturması durumunda 60 yıl sonra bunu gerçekleştiren ilk kişi olacak.

ABD tarihinin 45. başkanının seçileceği 2016 başkanlık yarışı, Clinton ve Trump gibi sıra dışı özelliklere sahip iki muhtemel adayın rekabetinden dolayı şimdiden Amerikan siyasi tarihinin özel sayfalarına girmiş durumda.

Clinton bugüne nasıl geldi?
1 Şubat 2016'da Iowa'da rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders'a karşı zorlanarak kazanan ve sonraki New Hampshire ön seçimlerini kaybeden Clinton, ilk "Süper Salı" olan 1 Mart'ta 11 eyaletin 7'sinde kazanarak bir adım öne çıktı.

50 eyaletin şu ana kadar 49'unda gerçekleştirilen ön seçimlerde Clinton 27 eyalette ipi göğüslerken, Sanders ise 22 eyalette sandıktan galip çıkmayı başardı.

Trump'ı kimse "durduramadı"
Daha önce devlet tecrübesine sahip olmamasının yanı sıra emlak sektöründen kazandığı para ve televizyon şovmenliğinden elde ettiği şöhreti ile bilinen Trump, partinin başkan aday adayları arasında ilk üçte bile değildi.

Ön seçim sürecini tamamlayan Cumhuriyetçilerin muhtemel başkan adayı Trump 36 eyalette rakiplerini geride bıraktı.

Cumhuriyetçiler 18-21 Temmuz'da Cleveland şehrinde, Demokratlar ise 25-28 Temmuz'da Philadelphia'da parti kurultayını gerçekleştirecek. Her iki partinin başkan adayları, kurultaylarda delegelerin kullanacağı oylar sonucunda kesinleşecek. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...