Evlerinin bahçesinde organik sabun üretiyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Evlerinin bahçesinde organik sabun üretiyor

YAŞAM Haberleri  / AA

Nevin Tülücü, işinden arta kalan zamanlarda evinin bahçesinde meşe külü, çiçek özleri, yer fıstığı, defne, zeytin, çörekotu yağı, gibi malzemelerle doğal sabun yapıp kilosunu 250 liradan satıyor.

Osmaniye'de Organize Sanayi Bölgesinde iş sağlığı ve güvenliği malzemeleri satışı yapan Nevin Tülücü (45), işinden arta kalan zamanlarda evinin bahçesinde meşe külü, çiçek özleri, yer fıstığı, defne, zeytin ve menengiç tohumu, çörekotu yağı, kaya tuzu ve kil kullanarak geleneksel yöntemlerle ailesi ve yakın çevresi için sabun üretiyor.

ANNESİNDEN ÖĞRENDİ

Geleneksel sabun yapmayı annesinden öğrendiğini söyleyen Tülücü, AA muhabirine, kimyasal madde kullanmadan sabun üretiminin çok zahmetli olduğunu belirtti. Organik sabun yapımında en önemli maddenin potasyum oranı yüksek meşe külü ve asit derecesi yüksek bitkisel yağ olduğunu belirten Tülücü, organik sabun yapımını şöyle anlattı:

Evlerinin bahçesinde organik sabun üretiyor
ZOR İŞ

"Bir varil, 210 litre yağmur suyuna yarım elekten geçirilmiş meşe külü bir ay bekletiliyor. Küller suyun içinde eriyince sabunlaşmayı sağlayan potasyum açığa çıkıyor. Ortaya çıkan sarı su ayrılıyor. Alkali haline gelen yoğunlaşmış sıvı bir süre dinlendikten sonra uzun süre kaynatılıyor. 20 litreye kadar düşen yoğunlaşmış sıvıya 10 litre zeytin, yer fıstığı, çörekotu, defne ve menengiç tohumu yağı karışımı ekleniyor. Aroma için damıtılma yoluyla elde edilen çiçek özleri ekleniyor. Son olarak sertleşmenin sağlanması 1 kilogram kadar kaya tuzu ve kil eklenerek bir süre daha kaynatmaya devam ediliyor. Sabunlaşan madde kazan içerisinde soğutulmaya bırakılıyor. Bu kadar işlemin ardından 10-12 kilogram kadar organik sabun elde ediliyor." Tülücü, kalıplara dökülen sabunun sertleştikten sonra 3 ile 6 ay kadar gölgede kurumaya bırakıldığını belirtti.

UCUZ MALZEME KULLANMIYOR

Geleneksel yöntemlerle üretilen sabunun maliyetinin kilogramda 200 liradan aşağı olmadığını dile getiren Tülücü, "Organik sabun yaparken dışarıdan temin edilmiş kimyasal madde kullanmıyorum. Sabun sodası olarak bilinen ve katı sabun yapımında kullanılan sud kostik kullanırsam üretim maliyetini çok aşağıya düşürebilirim fakat kendim ailem ve yakınlarım için bu yolu tercih etmiyorum." diye konuştu.

KİLOSU 250 LİRA 

Tülücü, imalatının zor ve maliyetinin yüksek olması nedeniyle seri üretim yapamadığını, çevresinden gelen talep üzerine ürettiği organik sabunun kilogramını 250 liradan sattığını sözlerine ekledi.
Evlerinin bahçesinde organik sabun üretiyor
Evlerinin bahçesinde organik sabun üretiyor
Evlerinin bahçesinde organik sabun üretiyor
Evlerinin bahçesinde organik sabun üretiyor
Evlerinin bahçesinde organik sabun üretiyor

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...