Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Böbrek hastalarına oruç tavsiyesi

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Böbrek hastalarına oruç tavsiyesi

Ramazan 2016 Haberleri  / İHA

Memorail Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü Op. Dr. Egemen İşgören, oruç tutmak isteyen böbrek hastalarına tavsiyelerde bulundu.

11 ayın ardından gelen Ramazan ayının 3 günü geride kalırken, oruç tutanların günde 16 saatleri bulan susuz kalma durumunun özellikle ürolojik sorunlar yaşayan hastalar için sağlık sorunlarına yol açtığını söyleyen Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü Op. Dr. Egemen İşgören, böbrek sorunu yaşayan hastalara tavsiyelerde bulundu. 

Böbreklerin boyutunun küçük olmasına karşın işlevinin büyük olduğunu vurgulayan Op. Dr. İşgören, "Böbrekler küçük organlar olarak görülüyor ancak kalpten çıkan kanın yüzde 30'unu temizleyen organlardır. Bu da ne kadar önemli bir organ olduğunu kanıtıdır" dedi. Böbreklerin susuzluktan etkileneceğinin herkesçe bilindiğini ifade eden ancak kimseye 'Oruç tutmayın' önerisinde bulunmadıklarını da belirten Op. Dr. İşgören şöyle konuştu: 

"Böbrekler susuz kalınca etkilenir. Tabii ki Ramazan'da da en çok karşımıza çıkan sıkıntılardan birisi de susuz kalmaktır. Böbrekler için susuz kalması riskli olsa da oruç tutulmaması gibi bir öneride bulunmak mümkün değil. Bu tür durumlarda öneriler biraz daha kişiye özel yapılmalıdır. Hasta, yakından takip eden doktoru ile görüşerek tavsiyeler almalıdır. Bu tür durumlarda önerilerin tamamı içinde bulunduğu duruma göre değişiklik gösterecektir. Sağlıklı insanların böbrekleri uzun süreler susuz kalmayı tolere edecektir. 16 saati geçen susuz kalma durumlarda böbrek fonksiyonları düşük olan ya da sınırda olan hastalarda risk artıyor" dedi. 
 

"SUSUZ KALINCA BÖBREK YETMEZLİĞİ RİSKİ ARTIYOR" 
Op. Dr. İşgören ayrıca böbrek rahatsızlığı bulunan hastaların çoğunluğunda susuz kalmaya bağlı böbrek yetmezliği riski olduğunu da belirterek iftarla sahur arasındaki sürede bol sıvı tüketiminin önemli olduğunu işaret etti. 3 litre su tüketilmesi gerektiğini belirten Op. Dr. İşgören "Böbrek rahatsızlığı bulunan hastaların çoğunluğu susuz kalma nedeniyle tetiklenen böbrek yetmezliğine gidebiliyor. Yapılan testler ile böbreklerin durumu belirlenir ve bazı konulara önem vererek hasta oruç tutabilir. Ancak düzenli ilaç kullanması gerekiyorsa kullanıma ara verilmemelidir. İftardan sonra vücudun ihtiyacı olan sıvıyı karşılamak biraz güç. Kabaca 3 litre sıvı tüketmek gerekiyor. Süre kısa olunca tüketilemiyor. Ancak bu sıvıyı karşılayabileceklerini düşünüyorlarsa oruç tutabilirler. Oruç tutmayın demiyoruz ama sağlık durumunu takip eden doktoruyla görüşerek ortak bir karar verilebilir" ifadelerini kaydetti. 

Düzenleyen:  - Ramazan 2016
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...