Amonyum nitratlı gübre yerine azotlu gübre

Düzenleyen:
Amonyum nitratlı gübre yerine azotlu gübre

YAŞAM Haberleri

Amonyum nitratlı gübrelerin satışının durdurulmasının ardından, ziraatçiler çiftçilere azotlu gübre öneriyor.

Terör örgütlerince patlayıcı yapımında etken madde olarak kullanılan amonyum nitratlı gübrelerin satışı Tarım Bakanlığı tarafından durduruldu. Durdurma yazısı ise İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere gönderildi. Bakanlığın ayrıca gübre hareketliliğinin kontrol edilmesi için de ek tedbirler için çalıştığı öğrenildi. Neredeyse bütün tarım ürünlerinde kullanılan amonyum nitratlı gübreler yerine ziraatçiler azotlu gübreleri önerdi. Toprağa karıştığında nitrat olarak ayrışabilen azotlu gübreler de amonyum nitratlı gübrenin yerini tutabiliyor.

"ÇİFTÇİLER ENDİŞELENMESİN"

Nitratlı gübrelerin bitkiye yeşil rengini veren bir gübre olduğunu ve alternatif olarak amonyum azotlu gübrelerin de aynı işi görebileceği bilgisini veren Ziraat Teknisyeni Ayhan Uzun, "Nitratlı gübreler bitkide yeşil aksan yapan gübrelerdir. Azot üç formda bulunur. Amonyum, Nitrat ve Üre formunda. Nitrat kullanmadıklarında tam olarak ikamesi olmasa da amonyum azotu buna yakın iş yapacaktır. Özellikle meyve ve sebzelerde irileşme nitratla olur. Bunu bütün çiftçiler bilir. Bu amonyum azotuyla o kadar olmasa da bir şekilde yapılabilir. Yardımcı ürünler kullanılarak yapılabilir. Zaten nitratın bütün formatları yasaklanmadığı için daha düşük formatlı nitratlar kullanılabilir. Daha düşük formda nitratlar var. Çiftçiler bu konuda endişelenmesin. Onların mahsulü yine olur. Önemli olan devletin bütünlüğü" dedi.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...