Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İftarda ve sahurda su ve ayran tüketin

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
İftarda ve sahurda su ve ayran tüketin

Ramazan 2016 Haberleri  / İHA

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Dahiliye Endokrinoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Sert, iftarda ve sahurda gazlı, şekerli ve boş kalorili içeceklerden uzak durulmasını, bunların yerine su ve ayran tüketilmesini tavsiye etti.

Prof. Dr. Murat Sert, Ramazan'da sadece hastaların değil sağlıklı kişilerin de beslenmesinin son derece önemli olduğuna vurgu yaparak, ancak kronik rahatsızlığı olanların ve sürekli ilaç kullanan hastaların beslenmesinin daha da önemli olduğuna işaret etti. İç hastalıkları yönünden şeker, hipertansiyon, kalp yetmezliği, karaciğer ve böbrek rahatsızlığı olan kişilerin eğer oruç tutacaksa çok dikkat etmesi gerektiğini ve mutlaka bir uzman hekime başvurmasının şart olduğunu belirten Prof. Dr. Sert, iftarda kesinlikle aşırı abartılı yenmemesi, şeker ve şekerli tatlılar tüketilmemesi, öğünlerin iftarla sahur arasında bölünerek yenmesi gerektiğini söyledi. 
"İFTAR VE SAHURDA BOL SU İÇİN, GAZLI İÇECEKLERDEN UZAK DURUN" 
Mutlaka bol su alınması gerektiğini de öneren Prof. Dr. Murat Sert, "Çünkü gündüz oruçluyken vücut susuz kalıyor. Bu kayıp iftar ve sahurda telafi edilmeli yoksa gün içerisinde enerjimiz düşebilir" dedi. Sert, iftarda ve sahurda gazlı ve şekerli içeceklerden, boş kalorili içeceklerden uzak durulmasını tavsiye ederken, bunun yerine geleneksel içeceklerden ayranın tercih edilmesini istedi. 
Kalp yetmezliği, hipertansiyon ve ödemi olan hastaların, tuz kısıtlı beslenmesine dikkat etmesi gerektiğine de işaret eden Sert, oruç tutmak isteyen bu hasta gruplarında ilaçların mutlaka doktor kontrolünde alınmasını, tiroit hastalarının ise aç karnına olduğu için ilaçlarını sahurda alabileceklerini söyledi. 
Sert, yemekten hemen sonra tok karnına ağır spor yapılmasının, mesela iftardan hemen sonra halı saha maçına çıkmanın sakıncalı olduğuna değinerek, iftar ya da sahurda hazır raftan alınan gıdalar yerine basit de olsa evde pişirilen çorbalar ve tencere yemeklerinin tercih edilmesinin vücudu yormayacağını belirtti. 
Yemekten 1-2 saat sonra yapılan hafif bir yürüyüşün gün içerisinde ihmal edilen hareketsizliği bir nebze de olsa giderebileceğine işaret eden Prof. Dr. Murat Sert, özelikle sahurda susatacak aşırı şekerli, tuzlu, konserve türü gıdalardan uzak durulmasını, meyve suları yerine çok abartmadan meyvenin kendisinin tüketilmesi gerektiğini, hastalar için ilaçların aç ve tok karnına alınması durumuna son derece dikkat edilmesinin önemli olduğunu, aksi durumda ilaç etkinliğinin ortadan kaybolabileceğini sözlerine ekledi. 

Düzenleyen:  - Ramazan 2016
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...