Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bölgedeki vatandaş da “özerkliğe hayır” dedi

Düzenleyen:
Bölgedeki vatandaş da “özerkliğe hayır” dedi

GÜNDEM Haberleri

MAK Danışmanlık’ın Doğu ve Güneydoğu’da gerçekleştirdiği araştırmaya göre, halkın yüzde 91’i “Türkiye Devleti altında bir olarak yaşamak isterim” mesajı verdi.

İsmail SONSUZ ANKARA - Türkiye, terörle mücadelesini sürdürürken, Doğu ve Güneydoğu’daki bölge halkının desteği de giderek artıyor. MAK Danışmanlık’ın bölgede gerçekleştirdiği araştırmaya göre, halkın yüzde 91’i “Türkiye Devleti altında bir olarak yaşamak isterim” mesajı verdi. “Özerklik” diyenlerin sadece yüzde 5’te kalması ise, HDP’ye oy veren kitlenin dahi bu talepte olmadığını gözler önüne serdi. Bölgede yaşanan gelişmelerin en büyük sorumlusu olarak terör örgütü PKK’nın görülmesi de dikkat çekti.

“ÖZYÖNETİM” TOKADI
 MAK Danışmanlık’ın “Doğu-Güneydoğu Özel Gündem Araştırması”, 1-10 Haziran tarihleri arasında, aralarında Diyarbakır, Şanlıurfa, Van gibi büyükşehirlerin de olduğu 16 il ve 101 ilçede gerçekleştirildi. Terör operasyonlarının yapıldığı Şırnak, Hakkari gibi illerin de aralarında olduğu yerlerde toplam 2 bin 250 kişiyle görüşüldü. Araştırmada, “aynı çatı altında birlikte ya da özerk-federatif gibi yönetimlerde yaşama” yönündeki görüşler sorulurken, katılımcıların yüzde 91’i “Türkiye Devleti altında bir olarak yaşamak isterim” dedi. “Özerklik” diyenlerin oranı sadece yüzde 5 çıkarken, kararsız kesim yüzde 4’te kaldı. Araştırmanın analizinde, “Vatandaş, hendek siyasetine, çukur siyasetine, özerklik yapısına çok net tavır almıştır. Şehir kalkışması olarak uzun bir çalışmanın ve uluslararası aklın ürünü terör stratejilerine karşı vatandaş Türkiye devletinin yanında saf belirlemiştir” denildi. “Kürt olduğunuz için Türklerden ya da Türk olduğunuz için Kürtlerden sizi tahkir edici, aşağılayıcı, ayrımcı bir davranışla karşılaştınız mı?” sorusuna, yüzde 82’lik kesimin “Hayır” demesi de dikkat çekti. Sadece yüzde 7’lik kesim buna “Evet” derken, kararsızlar yüzde 11 çıktı. 

OPERASYONLARIN BAŞARISI
“Bölgedeki operasyonların başarılı sonuçlanıp sonuçlanmayacağı” şeklindeki soruya katılımcıların yüzde 31’i “Bu sefer başarılı olarak sonuçlanacak” cevabını verirken, yüzde 22’si “Bunun için bazı sosyal projelerle de desteklenmeli” dedi. Yüzde 32’lik kesimin kararsız kaldığı araştırmada, operasyonların kesileceğini veya başarılı olmayacağını düşünenler yüzde 15’te kaldı. “Türkiye’nin diğer bölgelerinden farklı olarak bölgenin sorunları nelerdir?” sorusuna, yüzde 43’lük kesim “terör” cevabını verdi. Yüzde 17’yle “işsizlik” ikinci sırayı alırken, yüzde 11 “yatırım eksikliği”, yüzde 9 “eğitimsizlik” çıktı. Yüzde 33 ile en büyük sorumlu ise terör örgütü PKK görüldü.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...