Zeybekçi: Kişiye özel teşvik vereceğiz

Düzenleyen:
Zeybekçi: Kişiye özel teşvik vereceğiz

Ekonomi Haberleri

Türkiye’nin kendi devlerini oluşturması gerektiğini belirten Zeybekci, "Bölgesel pazarlara ve ihracat potansiyeline bakıp ‘Sen iletişim, sen beyaz eşya ile ilgilen, teşvik edeceğiz’ diyeceğiz. Burada bir kere teşvik söz konusu olacak" dedi

OSMAN ÇOBANOĞLU

Binali Yıldırım'ın Başbakanlığındaki 65. Hükümette ekonomi bakanlığı koltuğuna yeniden oturan Nihat Zeybekci, teşviklerden kıdem tazminatına, yabancıya oturum izninden ihracata kadar önemli açıklamalarda bulundu. Çalışanlar ve sendikaların merakla beklediği kıdem tazminatı konusunda "30 günün" korunacağına inandığını dile getiren Zeybekci, önümüzdeki günlerde açıklanacak ihracat paketinde Türkiye’den ev alan yabancılara ilk olarak oturma izni verileceğini ardından ise talep edilmesi halinde vatandaşlık verileceğini söyledi. Türkiye’nin kendi devlerini oluşturması gerektiğini belirten Zeybekci, ayrıca kişiye özel teşvik vereceklerini bildirdi. Teşviklerin daha çok kritik sektörlere yönelik olacağını anlatan Zeybekci, "Mesela hurdaya değil cevhere dayalı üretim yapılmalı. Cevhere dayalı entegre tesisler bire bir konuşarak kurulmalı. ‘İhtiyacımız şu kadar’ diyerek bunu rantabl bir şirketin üretmesi. Diyelim yıllık kapasitesi 7 milyon ton olacak. Devlet arazi gibi enerjide fiyat garantisi gibi ulaşım, liman vesaire gibi her türlü kolaylığı ortaya koyacak. Devlet bölgesel teşviklerden daha çok noktasal, kişiye özel teşvik verecek. Gerekiyorsa Bakanlar Kurulu kararıyla o şirkete özel iş verilmeli. Yerli yabancı sermaye fark etmez. Türkiye’de yatırım yaptıktan sonra bize fark etmez" dedi. 
BİR KERELİK NOKTA ATIŞI TEŞVİK
Özellikle iletişim, bilgisayar, elektronik yatırımlar konusunda çalışma yapıldığına dikkat çeken Zeybekci, "Bölgesel pazarlara ve ihracat potansiyeline bakıp ‘Sen iletişim, sen beyaz eşya ile ilgilen teşvik edeceğiz’ diyeceğiz. Burada bir kere teşvik söz konusu olacak. Gerekirse ‘arkadaş senin 10 yıl boyunca çalıştırdığın tüm elektrik-elektronik mühendislerine şu kadar destek vereceğim’ denilecek. O sektörde üretim yaptığı sürece ya 10-20 yıl ya da ilelebet vergi tatili olabilir. Yıl sonuna kadar stratejik alanlarda çalışmalarımızı tamamlamış oluruz" diye konuştu
Teknoloji TÜBİTAK eliyle gelişmez 
Türkiye’de bilim ve teknolojinin TÜBİTAK eliyle gelişemeyeceğini ifade eden Bakan Zeybekci şöyle devam etti: "Dünya ne yapıyor? Reel sektöre 'bana şu teknolojide, şu lazım' diyerek talebini ortaya koyuyor. Beş firma seçiyor ve diyor ki; ‘Size 150-300 milyon dolar destek veriyorum. Alın bu parayla benim sizden istemiş olduğum bu talebimi istediğim şartlarda hazırlayın getirin.’ Yani Ar-Ge ve teknoloji geliştirmeyi özel sektöre veriyor. Git bunu geliştir gel diyor. 1 sene 1.5 sene sonra bu firmalardan birini seçiyor ve ‘seninle artık yerli uçağımı, uydumu üretmeye devam edeceğim’ diyor. Eğer Türkiye’de yüzde yüz yerli uydu diyorsan bu devlet eliyle zor, zor, zor. Savunma sanayide oluyor ama yine zaman kaybediyoruz. Başka ülkeler uzun menzilli füzelerini, uydularını her şeylerini özel sektör eliyle üretmiyor mu? İnsansız hava araçlarını özel sektör eliyle yapmadık mı? Bilimi özel sektör, reel sektör eliyle yapmamız gerekiyor. "Zeybekci ayrıca Eximbank'ı yeniden yapılandıracaklarını, yurt dışındaki projeleri finanse edeceklerini kaydetti. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...