Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

DAEŞ’in kasasıyla 3 boyutlu mücadele

Düzenleyen:
DAEŞ’in kasasıyla 3 boyutlu mücadele

GÜNDEM Haberleri

Türkiye’nin katkılarıyla DAEŞ 3 milyon dolar gelir kaybına uğratıldı. MASAK da, 39 ülkeye istihbarat paylaşımında bulundu.

İsmail Sonsuz ANKARA
Son günlerde top atışlarıyla DAEŞ’e önemli kayıplar verdiren Türkiye, örgütün finansal kaynaklarını da ağır darbe vuruyor. DAEŞ’e yönelik mücadeleyi mercek altına alan Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı, sorunun ekonomik boyutunu da araştırdı. Raporda, örgütün gelir kaynaklarından öne çıkanlar şöyle sıralandı:
¥ İşgal edilen topraklardan elde edilen yasa dışı gelirler. Bunlar arasında banka yağmalama, gasp, petrol sahaları ve rafinerilerin kontrolü, ekonomik varlıkların soygunu ve DAEŞ’in faaliyet alanındaki yasa dışı vergilendirilmesi var. 
¥ Örgüt, sadece 2015’te petrolden 400-500 milyon dolar gelir elde etti. 
¥ Sadece Musul’daki bankalardan 675 milyon dolar kazandı.
¥ Yaklaşık 8 milyon insanın yaşadığı topraklardaki işletmelerin kazandığı sermayenin en az yüzde 2.5’i vergilendirildi.
¥ Irak ve Suriye dışında kurulan tarihsel kaçakçılık yollarını kullanarak indirimli fiyatlardan petrol ve tarım ürünleri sattı.
¥ Fidye için adam kaçırmalar gelir kaynakları arasında gösteriliyor. 
¥ Kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından veya üzerinden elde edilen bağışlar dikkat çekiyor. 
¥ Yabancı terörist savaşçılar vasıtasıyla elde edilen maddi destek de bulunuyor.
Terör örgütünün finansal kaynaklarının önlenmesi için Türkiye üç boyutlu mücadele yürütüyor: 
¥ DAEŞ bağlantılı kişilerin mal varlıklarının dondurulmasına dair her türlü işlem Maliye Bakanlığı’nın yetki alanına bağlandı. Türkiye’nin de katkılarıyla DAEŞ 1-3 milyon dolar aralığında gelir kaybetti. 
¥ Yabancı terörist savaşçılara aracılığıyla DAEŞ finansmanı engellenmeye çalışılıyor. Bu amaçla belli ülkelerin mali istihbarat birimleri ile çok taraflı bilgi paylaşımı yapılıyor. Sadece önceki yıl MASAK da, 39 ülkeye istihbarat paylaşımında bulundu. 
¥ DAEŞ’in çeşitli yollarla bankacılık sistemine eklenmesi önleniyor. Sadece 2014’te gönderilen toplam şüpheli işlem bildirim sayısı 36 bin 483’e ulaştı. Son yıllarda DAEŞ ve El Kaide bağlantılı 247 kişi ve 74 kuruluşun mal varlığının dondurulduğu belirtildi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...