DAEŞ bahanesiyle Sünniler katlediliyor

Düzenleyen:
DAEŞ bahanesiyle Sünniler katlediliyor

DÜNYA Haberleri

Irak Ordusu ve İran destekli Şii terör örgütü Haşdi Şabi’nin Felluce’de mezhep savaşı başlatması ve kadın-çocuk Sünnileri katletmesi Peşmerge’yi de isyan ettirdi

Irak’ta 2014 yılından beri terör örgütü DAEŞ’in elinde bulunan Felluce’yi kurtarmak adına Irak Ordusu ve İranlı milislerden oluşan Şii örgüt Haşdi Şabi’nin bölgedeki Sünni halka uyguladığı zulüme bir tepki de Irak Kürdistan Bölge Yönetimi’nden (IKBY) geldi. IKBY Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Üyesi ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Milletvekili Ferset Sofi, çatışma bölgelerindeki özellikle Sünni sivillere ‘’terörist’’ muamelesi yapılmasının doğru olmadığını kaydetti. Irak ordusuyla birlikte Haşdi Şabi’nin kurtarma bahanesiyle terör örgütü DAEŞ’i bırakıp Sünni sivilleri katlettiğini ifade eden Sofi, “Bazı durumlarda DAEŞ militanları göçmen kılığında güvenli bölgelere sızmaya çalışıyor. Ancak bunu bahane ederek herkese terörist gözü ile bakamazsınız” diye konuştu.
TEHLİKELİ TIRMANIŞ
Sofi sözlerini şöyle sürdürdü: “Bölgede mahsur kalan Sünni sivillere karşı terör kartını kullanıp perde arkasından mezhepçilik ve tasfiye hesapları yapılıyor. Bu durumun son derece tehlikeli. Irak Ordusu’na destek veren Haşdi Şabi gibi grupların Sünni katliamlarına bir son vermesi gerekiyor.” IKBY Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Yaver de, Haşdi Şabi milislerinin Sünnileri katlettiğini, fidye için adam kaçırdıklarını ve kadınlara tecavüz dahil her türlü insanlık dışı muameleyi yaptıklarını kaydetti. Yaver, “Sivillerin, Sünni oldukları veya daha önce DAEŞ’in kontrol ettiği bölgelerde ikamet ettikleri için saldırıya ve kötü muameleye maruz kalmaları kabul edilemez. Bu tehlikeli tırmanışın sona erdirilmesi gerekiyor” dedi. Haşdi Şabi daha önce Tikrit'i kurtarma operasyonu sonrası kentteki Sünnilere ait evlerde yağma eylemlerine katılmış ve kurtarılan bölgelere Sünni sığınmacıların geri dönmesini engellemişti. Bu sebeple Haşdi Şabi milislerinin Ramadi operasyonuna katılmasına izin verilmemişti. Irak Başbakanı Haydar İbadi de, daha önceki açıklamalarında Irak Ordusu’na ve kendilerine destek veren Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi’nin “sabıkalarını” doğrulamış ve savaş suçu işleyenlerin cezalandıracağını belirtmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...