Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Mezarsız işçiye 200 bin TL manevi tazminat

Düzenleyen:
Mezarsız işçiye 200 bin TL manevi tazminat

GÜNDEM Haberleri

Kahramanmaraş Elbistan'da kömür madeninde toprak altında kalan makineleri çıkarmak için sahaya inen ve göçükle hayatını kaybeden işçilerin ailesine 200 bin TL tazminat ödenecek.

Kahramanmaraş Elbistan'da Şubat 2011'de meydan gelen ve 11 işçinin yaşamını yitirdiği göçük nedeni ile açılan davalardan ilk karar çıktı. Mahkeme, cenazesi 50 milyon metreküp toprağın altında kalan işçi Muhsin Koşan'ın ailesine 200 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. 9 işçinin cenazesi halen göçük altında bulunurken, 23 sanıklı ceza davasında ise sona gelindi.

Milyonlarca metreküp toprağın oluşturduğu heyelan, Afşin- Elbistan Termik Santrali B Ünitesi'ne kömür tedarik eden Çöllolar Açık Kömür Maden İşletmesi'nde meydana geldi. 6 Şubat 2011'de meydana gelen ilk göçükte Yaşar Alkaya isimli kamyon şoförü yaşamını yitirdi. Asıl büyük facia ise 10 Şubat günü yaşandı. Anılan gün, ilk göçük nedeni ile toprak altında kalan makineleri çıkarmak için sahaya inen işçilerden 10'u göçük altında kaldı. Toplam 11 kişinin yaşamını yitirdiği faciada 9 işçinin cenazesine ulaşılamadı.

Mezarsız işçiye 200 bin TL manevi tazminat

BİR MEZARLARI BİLE YOK

50 milyon metreküp toprak altında kaldıkları belirtilen cenazeler ile ilgili açılan ceza davasında sona gelinirken, bir işçi için açılan tazminat davasında karar geçtiğimiz günlerde çıktı. Cenazesi toprak altında kalan işçilerden Muhsin Koşan'ın, anne-baba ve iki kardeşi adına, Afşin İş Mahkemesi'nde 3 yıl önce tazminat davası açıldı. Dava başvuru dilekçesinde, Koşan ailesinin, çocuklarının ölümü nedeni ile, büyük bir acı yaşadıkları kaydedildi. Dilekçede "Müvekkillerin acıları hep taze. Göçük altında kalanları çıkarmadılar. Anne-baba, evlat acısını dünyada iken yaşadılar. Teselli olacak bir mezarları dahi yok" denildi. Maddi-manevi tazminat istemi ile açılan davada, Koşan'ın anne-babası ve iki kardeşi için toplam 300 bin TL'lik manevi tazminat ve maddi tazminat talep edildi.

PEKİ KİM KUSURLU?

Davalı konumda ise üst işveren konumundaki Elektrik Üretim AŞ ve yüklenici firma Park Teknik San. Madencilik Tur. AŞ yer aldı. Davalı firmalardan Park Teknik adına yapılan savunmada, sorumluluğun kendilerinde olmadığı belirtildi. Şirket avukatı yaptığı savunmada, ceza davasına giren bilirkişi raporunda da, müvekkili şirkete bir kusur atfedilmediği kaydedildi. EÜAŞ avukatı ise yaptığı savunmada "EÜAŞ'ın davada kusuru yok. Esas kusurlu olan diğer davalı (Park Teknik) şirkettir. Davalı şirket, göçük alanındaki kendi makinelerini çıkarmak için işçilerini göndermiştir. Bu sırada göçük olayı olmuştur" dedi. İş Mahkemesi, 21'inci duruşması geçtiğimiz 24 Mayıs'ta görülen davada kararını verdi. Mahkeme, her iki şirketi de sorumlu gördü. Mahkeme, Koşan'ın anne-babasına 75'er bin lira, iki kardeşine ise 25'er bin lira tazminat ödenmesine hükmetti. Toplam 200 bin liralık manevi tazminat yasal faiz uygulanarak ödenecek. Maddi tazminat talepli dosya ise ayrıldı.

9 işçinin cenazesi milyonlarca metreküp toprağın altında kaldı.

Mezarsız işçiye 200 bin TL manevi tazminat

CEZA DAVASINDA SONA GELİNDİ

Koşan Ailesi'nin avukatı Av. Arif Emre İlhan, mahkemenin taktir ettiği tazminat tutarının, emsal davalara göre düşük kaldığını söyledi. Av. İlhan, karar aşamasına gelen 23 sanıklı ceza davasına ilişkin ise "Daha çok para kazanmak için olaymahallinde birçok hata yapılmış ve işçilerin canları hiçe sayılarak iş güvenliği de ikinci plana atılmış. Mahkemeden ısrarla olay yerinde keşif yapılmasını talep ettik ancak bu talebimiz reddedildi. Dosyaya üç bilirkişi rapora girdi. İlk iki rapor, sanıkların kusurlu olduğunu ortaya koyuyor. Ancak son rapor, ne hikmetse sanıkları aklar nitelikte. Sanıklar bu olayın doğal olaylar ve kader olduğunu savunuyor. Oysaki eğer birinci göçükten sonra gerekli tedbirler alınmış olsaydı, belki ikinci göçük olmayacaktı ya da olacaktı fakat bu feci ölümler olmayacaktı" dedi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...