Asya’da iki arkeolojik keşif

Düzenleyen:
Asya’da iki arkeolojik keşif

DÜNYA Haberleri

Kamboçya’da ünlü Agkor Vat tapınağı yakınlarında ortaçağdan kalma bir kentin kalıntıları keşfedilirken, Ürdün’de antik Petra bölgesinde kuma gömülü yeni bir tarihi eser bulundu

Güneydoğu Asya ülkesi Kamboçya'daki ormanlarda araştırmalarını sürdüren Avustralyalı bilim insanları, bugüne dek bilinmeyen ortaçağ kent kalıntılarını ortaya çıkardı. Kral 2. Suryavarman'ın 1100 yıllarında yaptırdığı ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Agkor Vat tapınağı yakınlarında, toprak altında gömülü olan şehirleri bulmak için birkaç yıldan beri bir araştırma yürütülüyordu. Ortaçağ dönemine yapıldığı belirtilen kentin 900-1400 yılları arasında inşa edildiği düşünülüyor. 12'inci yüzyılda dünya genelindeki en büyük imparatorluğa ait olan şehirlerin bulunduğu keşif, lazer ışınları kullanılarak gerçekleştirildi.

Çalışmaya katılan Avustralyalı arkeolog Dr. Damian Evans, "Büyük şehirlerin antik eserlerle çevreli olduğunu düşündük. Ama şimdi onları net ve ayrıntılı bir şekilde görüyoruz. Bazı yerleri ilk kez gördük ama bazı yerler için daha önce çok belirsiz fikirlerimiz vardı" diye konuştu. Keşfin son yılların en büyük arkeolojik keşiflerinden biri olduğu belirtiliyor. Ürdün'ün Lut Gölü ile Akabe Körfezi arasında yer alan antik Petra kenti yakınlarında ise kuma gömülü halde yeni bir tarihi eserin kalıntısı keşfedildi. Yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri ve insansız hava aracı kullanılarak kumların altında bulunan dev yapının 56'ya 49 metre boyutlarında olduğu ortaya çıktı. Platform, eski kente 900 metre uzaklıkta. Araştırmacılar, yapının tören amaçlı kullanılmak üzere inşa edilmiş olabileceğini tahmin ediyor. Dünya Mirası Listesi'nde bulunan ve 200 yıldan beri araştırmaların yürütüldüğü bölgede kazı başlatılacak.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...