Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Geleceğin gıda ihtiyacını “selüloz” karşılayacak

Düzenleyen:
Geleceğin gıda ihtiyacını “selüloz” karşılayacak

Ekonomi Haberleri

Dr. Atilla Bektaş, “Doğada kendiliğinden yetişen yabani bitki ve otlar, sebze ve meyvelerin kabukları ve yenilmeyen kısımları, orman işletmelerinde ağaçların kullanılmayan bölümleri çöpe atılıyor. Bu atıklardaki selülozun nişastaya dönüştürülmesine ilişkin çalışmalar, gelecekte açlık sorununun çözülmesi için bir umut olacak” dedi.

İç Hastalıklar Ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, Çin asıllı ABD’li Bilim Adamı Y. P. Zhang’ın selülozun nişastaya çevrilmesi konusundaki çalışmasını değerlendirdi. Dünya nüfusunun giderek çoğalmasıyla besine olan ihtiyacın da arttığını belirten Bektaş, “2050’li yıllarda insanların gıdaya olan ihtiyacı yüzde 50 hatta yüzde 100 oranında artacağı düşünülmektedir. 7 milyar dünya nüfusunun besleme ve gıda ihtiyacının karşılanması için dünyanın kaynakları hızla kullanılmaktadır. Tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 30‘u, su kaynaklarının ise yüzde 70‘i bu amaçla tüketilecektir” ifadelerini kullandı.Artan nüfusun besin ihtiyacı için nişasta kaynaklarının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Bektaş, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: 
“Nişasta beslenmede önemli bir karbonhidrat olup, besin ihtiyacının yarısından fazlasın karşılamakta ve günlük kalori ihtiyacının yüzde 50-60 nişasta temelli olmaktadır. Çin asıllı ABD’li bilim adamı Y. P. Zhang’ın selülozun nişastaya çevrilmesi konusundaki çalışması besin ihtiyacının sağlanması konusunda çok önemli bir adım olacak. Bilindiği üzere canlıların temel enerji kaynağı ola karbonhidratlar (KH) doğada selüloz ve nişasta olarak iki farklı şekilde bulunur. Selüloz yapısal KH olup, nişasta Depo KH’ dır.” 

“İNSANLAR SELÜLOZU SİNDİREMEZ” 

İnsan ve hayvanların Karbonhidrat olarak nişastayı enerji kaynağı olarak kullandığını belirten Bektaş, “Selüloz ise bitkinin temel yapı taşı olan bir KH’tır, doğada nişastadan daha çok bulunmasına karşın insanlar selülozu sindiremediklerinden enerji kaynağı olarak kullanamazlar. Nişasta (Depo KH) bitkilerin meyve, kök, gövde, tohum ve az miktarda da yapraklarında bulunur. Tahıllar ve patates önemli nişasta kaynaklarıdır. Nişasta, doğrudan bitkiler yenilerek tüketildiği gibi toz halinde işlenmiş olarak da gıdalarda sıkça kullanılan bir katkı maddesidir. Selüloz (Yapısal KH), bitkilerin yapısında bulunur. Ancak koyun ve ineklerde olduğu gibi insanlar tarafından sindirilemez. O nedenle de insanlarda enerji için kullanılamaz. Ot oburlar bağırsaklarındaki simbiyotik(yararlı) bazı bakteriler sayesinde selülozun sindirimini başarırlar. Bu yararlı bakteriler insanlarda olmadığından insanlarda selüloz sindirimi mümkün değildir” dedi. 

“SELÜLOZUN NİŞASTAYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİNE İLİŞKİN ÇALIŞMALAR, GELECEKTE AÇLIK SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİ İÇİN BİR UMUT OLACAK” 

Bilim Adamı Zang’ın, selülozu nişastaya çevirme konusundaki çalışmasının insanların besin ihtiyacının karşılanması konusunda önemli bir adım olduğuna vurgu yapan Bektaş şu değerlendirmede bulundu: 
“Bu çalışmada Escherichia coli (E.coli ) bakterisinin genleri değiştirilerek bakteri tarafından selülozun nişastaya çeviren enzim üretilmesi sağlanmıştır. Doğada kendiliğinden yetişen yabani bitki ve otlar, sebze ve meyvelerin kabukları ve yenilmeyen kısımları, orman işletmelerinde ağaçların kullanılmayan kısımları çöpe atılıyor. Bu atıklardaki selülozun nişastaya dönüştürülmesine ilişkin çalışmalar, gelecekte açlık sorununun çözülmesi için bir umut olacak” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...