Kanser tedavisinde devrim

Kanser tedavisinde devrim

DÜNYA Haberleri

Elektrik darbeleriyle kanserli tümörlerde delikler açılmasının, kanserle savaşta son silah olacağı bildirildi.

Elektrik darbeleriyle kanserli tümörlerde delikler açılmasının, kanserle savaşta son silah olacağı bildirildi. Bu yöntemde etraftaki sağlıklı dokular da zarar görmüyor.
Geri dönüşü olmayan elektroporasyon (IRE) denilen yöntemde saniyede milyonlarda elektrikli darbeyle kanserli hücreler öldürülüyor. Projenin arkasındaki araştırmacılar, "IRE özellikle karaciğer, akciğer, pankreas kanserleri olmak üzere damarlar, sinirler ve diğer hassas yapıların yakınındaki kanserlerde faydalı olacaktır" dediler.
Mevcut tıpta, hassas bölgelerin yakınındaki kanserlerde ya ameliyat ya da termoablasyon denilen yöntem kullanılıyor. Termoablasyonda tümör önce ısıtılıyor, sonra da donduruluyor. Bu uygulama, sağlıklı dokular, sinirler ve organlara zarar verebiliyor.
New York'ta Memorial Sloan-Kettering Kanser Merkezi'nde radyolog Dr. Constantinos Sofocleous, 25 hasta üzerinde yapılan araştırmada, IRE'nin geniş çaplı klinik deneyler yapılması için yeterince güvenli olduğunun görüldüğünü söyledi. Sofocleous, bu tedavinin, özellikle iyice yayılmış ve tedavi için fazla seçeneği olmayan kanser hastaları üzerinde faydalı olacağını ifade etti.
IRE'de kalem ucu kalınlığındaki aletten kanserli hücrelere kuvvetli elektrik akımı veriliyor ve tümörlerde delikler açılıyor. IRE sıcaklığa yol açmadığı için sağlıklı hücrelerin ölmesi söz konusu olmuyor.





















UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...