Suriye muhalefetine silah desteği

/ Kaynak: AA
Suriye muhalefetine silah desteği

DÜNYA Haberleri  / AA

Suriye Halkının Dostları Grubu'na üye ülkelerin dışişleri bakanları, İstanbul toplantısında önemli kararlar alındı. Toplantının ardından yapılan ortak açıklamada Suriye muhalefetine desteğin artarak süreceği belirtilerek YAK üzerinden askeri destek yapılacağı bildiride yer aldı


nbsp;
Suriye Halkının Dostları Grubu'na üye ülkelerin dışişleri bakanları, Suriye muhalefetine yönelik yardımların artırılacağını belirterek, Suriye rejiminin siyasi çözüm fırsatını reddetmesi halinde söz konusu yardımların daha da genişletileceğini açıkladı. Suriye Halkının Dostları Grubu Dışişleri Bakanları Toplantısı, İstanbul'da yapıldı. Türkiye'nin yanı sıra, ABD, İngiltere, Katar, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya, Almanya ve Fransa'dan dışişleri bakanları ve üst düzey yetkililerin katıldığı toplantının ardından, katılımcı ülkeler ortak bir açıklama yayınladı.

nbsp;Açıklamada, adı geçen ülkelerin dışişleri bakanlarının, Suriye'deki gelişmeleri gözden geçirmek üzere bir araya geldikleri ifade edilerek, bakanların, rejimin şiddet kampanyası sonucunda Suriye'de oluşan durumdan derin kaygı duydukları ve ihtilafın sona erdirilmesini teminen acilen harekete geçilmesi gerekliliği hususunda mutabık kaldıkları belirtildi. Bakanların, Suriye ihtilafına Cenevre Bildirisi çerçevesinde uygun bir siyasi çözüm bulunmasına yönelik güçlü desteklerini yinelediklerinin kaydedildiği açıklamada, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) siyasi çözüme yönelik çalışmalarının memnuniyetle karşılandığı vurgulandı. Açıklamada, "Bakanlar, Beşşar Esed ve yakın ekibinin Suriye'nin geleceğinde yeri olmayacağına, daha fazla kan dökülmesinin önlenmesi ve tüm Suriyelilerin haklarının ve çıkarlarının korunacağı birleşik bir Suriye'ye ulaştıracak düzenli bir geçiş için gerekli zeminin hazırlanmasını teminen yetkilerini geçiş yürütme organına devretmesinin elzem olduğuna yönelik güçlü inançlarını yinelemişlerdir" ifadelerine yer verildi.

-Askeri yardımlar YAK üzerinden yapılacak-

SMDK'nın tüm Suriyelileri kucaklayarak zeminini genişletmesinden ve Arap Birliği'nde Suriye sandalyesinin koalisyona devredilmesinden duyulan memnuniyetin dile getirildiği açıklamada, koalisyonun toplantının ardından yayınladığı deklarasyonun da memnuniyetle karşılandığı ifade edildi. Ortak açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bakanlar, rejim karşısında Suriye muhalefetine yönelik yardımlarını artırmayı ve derinleştirmeyi kararlaştırmışlardır. Bu anlayıştan hareketle Koalisyon bünyesindeki Yüksek Askeri Konseye (YAK) dönük mevcut yardım akışını gözden geçirmişler; YAK'a yönelik ilave destek taahhütlerini ve vaatlerini memnuniyetle karşılamışlardır. Tüm askeri yardımların münhasıran YAK üzerinden sağlanması taahhüdünde bulunmuşlardır."

-"Eşgüdüm ve işbirliği sürecek"-

Açıklamada, Suriye rejimi tarafından sivil halka yönelik balistik füzeler kullanılmasının kınandığı, öte yandan ülkede kimyasal silah kullanıldığına dair iddiaların doğruluğunun ivedilikle ortaya konması çağrısında bulunulduğu kaydedildi. Suriye'de giderek kötüleşen insani durumdan duyulan kaygının da dile getirildiği açıklamada, uluslararası toplum acil ve somut önlemler almaya davet edilirken, sınır ötesi insani yardım operasyonlarının önemine de işaret edildi. Diğer taraftan, Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan ülkelere artan ihtiyaçlarının karşılanması için daha fazla maddi destek sağlanması çağrısında bulunuldu. Suriye halkına yardım etmek amacıyla yakın eşgüdüm ve işbirliğinin sürdürüleceğinin vurgulandığı açıklamada, "Cenevre Bildirisi çerçevesinde siyasi çözüme yönelik birleşik taahhüdümüzü ifade ederken, Suriye rejiminin bu fırsatı reddetmesi halinde yardımlarımızın genişletilmesi bağlamında ilave açıklamalarda bulunulacaktır" denildi. nbsp; nbsp;

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...