Osmanlı sanatında yeni bir dönem

Osmanlı sanatında yeni bir dönem

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

All Arts İstanbul fuarının önümüzdeki yıllarda bölge ülkelerinden daha geniş ve büyük bir katılımı içereceğine inandığını belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül böylece Türk Osmanlı geleneksel sanatlarının da yeni bir döneme gireceğini vurguladı.

18-21 Nisan tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen All Arts Istanbul yerli ve yabancı koleksiyonerleri ve sanatseverleri bir araya getirdi. nbsp; İlk kez sanatseverler ile buluşan All Arts, Türk ve Osmanlı gelenekli sanatlarından, antikaya, modern sanata sanatseverlere geniş bir yelpaze sundu. All Arts'ı ön izleme ve takip eden 4 günde 21 bin sanatsever ziyaret etti, toplam 50 Milyon TL değerinde eser sergilendi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül All Arts Istanbul'u 20 Nisan Cumartesi günü ziyaret etti.

nbsp;##tgvideo##

İstanbul, çok farklı bir konseptle tasarlanan yepyeni bir fuara kavuştu. Koleksiyonerlerin, sanatseverlerin, akademisyen ve sanat profesyonellerinin yoğun ilgisi ile sona erdi. İstanbullular'ın ilk kez antika eserler ve geleneksel sanatların en önde gelen sanatçıları ile beraber ile modern sanat sergileyen galerileri ilk kez birlikte izlediği fuar 260 sanatçı ve 880 sanat eserini bir araya getirdi.
İstanbul Kongre Merkezi Fuar alanında 18 - 21 Nisan 2013 tarihleri arasında ilk kez sanatseverlerle buluşan All Arts Istanbul fuarı, sanat dünyasında geçmiş ve güncel, geleneksel ve modern tüm üretimi kavrayarak; klasik Türk sanatları, antika, modern sanat örnekleri ile İstanbul'un ve bölgenin sanat hayatına farklı bir boyut getirdi. All Arts, 4 gün boyunca yerli ve yabancı koleksiyonerlerin, sanatseverlerin ve basının akınına uğradı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül fuarı ziyaret etti
All Arts Istanbul fuarı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'ü ağırladı. Abdullah Gül, İstanbul'un ve bölgenin sanat hayatına farklı bir boyut getirmeyi amaçlayan fuarı 20 Nisan Cumartesi günü ziyaret etti. All Arts Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ve All Arts Istanbul Genel Koordinatörü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile beraber fuarı gezdirerek gelenekli sanatlar, klasik ve modern eserler ile ilgili detaylı bilgi verdiler. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, fuarın belli bir çevrenin bugüne kadar geleneksel yöntemlerle ve gelenekçi bir anlayış içinde üretip sunduğu eserleri şimdi çok farklı bir düzeye taşıyacağını ve yeni bir dönemi başlatacağını belirtti. Fuarın önümüzdeki yıllarda bölge ülkelerinden daha geniş ve büyük bir katılımı içereceğine inandığını belirten Abdullah Gül böylece Türk Osmanlı geleneksel sanatlarının da yeni bir döneme gireceğini vurguladı.

Fuara galeriler, kurumlar ve müzayede evlerinin yanı sıra sahaflar, ustalar, zanaatkârlar, antikacılar ve yayınlar katıldı. Klasik Türk Sanatları yani gelenekli sanat icra eden ustalara yer verilen bölümde aralarında yazma, hat, keçe, tezhip, minyatür de olmak üzere 12 kategoriden 92 usta ve sanatçı yer aldı. Hilal Kazan'ın da aralarında bulunduğu Uluslararası Kadın Hattatlar, Hasan Çelebi, Savaş Çevik, Efdaluddin Kılıç ve Ferhat Kurlu Hat alanında; İnci Ayan Birol, Semih İrteş, Mamure Öz, Nilüfer Kurfeyz, Selim Sağlam Tezhip alanında; Günseli Kato, Nilgün Gencer, Özcan Özcan ve Taner Alakuş minyatür sanatında eserleri görülen usta ve sanatçılar arasında yer aldı. Resim, çini, efemera, kuyum, halı, nümizmatik örneklerinin yer aldığı Antika bölümünde Tantekin Antika, VIP Antik, Enderun Antik, Hakan Moğultay, Çukurcuma Müzayede Evi katılımcılar arasındaydı. Modern Sanat örneklerinin sergilendiği galeriler bölümünde aralarında Maria Kılıçlıoğlu, Fahrennisa Zeid, Fikret Mualla, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nejad Melih Devrim, Süleyman Saim Tekcan ve Alev Ermiş Mavitan gibi çok önemli sanatçıların eserleri görüldü. Fuarda sanat kurumları, sanat yayınları, kitapçı ve sahaflar ile beraber 140 katılımcı ağırlandı.

Remzi Gür "Divan-I Hümayun Emanetleri" (Remzi Gür Koleksiyonundan Ferman Seçkisi), Papko/Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu (Modern Türk Sanatları ve Heykel Seçkisi), Yusuf İyilik Geleneksel Türk Sanatları koleksiyonları ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekti.

All Arts Istanbul Konferansları önemli konuşmacıları ağırladı

Fuar, katılımcılarına, sanatçıların stüdyolarına ziyaretler; müze ve özel koleksiyonlara rehberli turlarla birlikte seminer, konferans ve atölye çalışmaları gibi paralel programları da sundu. nbsp;

All Arts Konferans programı kapsamında Cumhurbaşkanlığını temsilen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen fuarın açılış konferansını yaptı. Prof.İsen "Çağdaş Türkiye'de Yeniden Kültürel Yapılanma" başlıklı konuşmasında, Devletin sanat ve kültür üretim ve planlaması sürecinden çıkması gerektiğini, fiziksel yapılanma ve önceye göre çok daha güçlü bütçelerle özel sektör projelerinin desteklenmesinin benimsenmesi gerektiğini belirtti. Prof. İsen, İngiltere'yi örnek vererek Devletin izleyici yüksekliği kaygısını da taşıyan nitelikli projeleri desteklemesinin esas olması gerektiğini belirtti ve sanatın ve kültürel ortamın gelişmesi için özel kurum ve kuruluşların yaptıkları "sponsorluk" katkılarının mevcut mevzuattaki değişikliklerle kurumlar vergisinden mahsup edilebildiğinin altını çizdi.

Konferans serisi kapsamında Prof. Dr. Uğur Derman, Prof. Dr. Gül İrepoğlu, Prof. Hüsamettin Koçan, Prof. Dr. İskender Pala gibi önemli sanat profesyonelleri konuşmacı olarak konuk edildi. nbsp; Konferans programı kapsamında gerçekleştirilen konuşmalarda; "Klasik ve Özgün Hat Uygulamalarının Genel Değerlendirilmesi", "Dünya Fuarlarında Osmanlılar ve Oryantalizme Etkileri", "Tarihte Kadın Hattatlar", gibi konu başlıklarına odaklanıldı. Konferans programının önemli oturumlarında biri "İstanbul'da Bir Hamam ve Osmanlı Çinileri" konuşması oldu.

Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, Restoratör - Çini Uzmanı Şenay Onuk, nbsp; Louvre Müzesi Bilimsel Danışman Charlotte Maury Mimar Sinan tarafından inşa edilen Çinili Hamam'ın çinileri ve Osmanlı çini sanatının çeşitli yönlerini irdeledi. www.allartsistanbul.com


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...