Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti: Hulusi Akar beni aradı

Düzenleyen:
2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti: Hulusi Akar beni aradı

GÜNDEM Haberleri

darbe girişimi sonrası tutuklanan 2. Ordu komutanı Huduti, "Darbeciler benden başlarına geçmemi istediklerini söylediler, ayrıca Genelkurmay Başkanımız Akar beni aradı" dedi.

Savcılık ifadesinde, darbecilerin o gece başlarına geçmesini istediğini ancak kabul etmediğini söyleyen Orgeneral Huduti, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın kendisini aradığını belirterek o gece neler yaşandığını şöyle anlattı:

"UYGULAMAYIN EMRİ VERDİM"

Evimde istirahat ederken oğlum Ersü, Malatya'da hareketlilik olup olmadığını sordu. Bu esnada kapı çaldı. Açtığımda karşımda 2. Ordu'da görevli Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili ve Tuğgeneral Zekai Karataş ile Kurmay Albay Bahadır Erdemli ve emir subayım Binbaşı Serhat Kaya'yı gördüm. Bahadır Albay bana iki dosya uzattı. Birisi kuvvetlerin sorumluluğunu alacak kişileri gösteren belgeydi. Diğeri ise sıkıyönetim komutanlarının yönetimini gösteren büyük hacimli bir evraktı. İki belgenin üzerine de bunun kanunsuz olduğunu şerh ederek, emirlerin uygulanmayacağını belirtir notumu düştüm.

"BİRLİKLERİN KIŞLADA KALMASINI TEBLİĞ ETTİM"

Ardından "Tafix" denilen askeri sistemler üzerinden Van Jandarma Asayiş, Diyarbakır 7. Kolordu ve Adana 6. Tümen Komutanını aradım. Böyle bir emir geldiğini ancak uygulanmayacağını, hiçbir aracın birliklerden çıkarılmayacağını, helikopter ve uçağın kaldırılmayacağını, birliklerin kışlada kalması gerektiğini bildirerek alt komutanlıklara tebliğ edilmesini istedim.

SİLAHINI ÇEKEREK MERMİYİ SÜRDÜ

Bu sırada Bahadır Albay, Avni Angun Paşa'nın odadan çıkmasını istedi. Aralarında yüksek sesle tartışma yaşandı. Bahadır Albay silahını çekerek mermiyi sürdü. Ancak mermi yere düştü. Önceden namluda bulunan mermiyi unutmuştu. Bu sırada emir subayım ve koruma astsubayım üzerine atıldılar, silahı aldılar. Daha sonra Sevgili'nin de silahını zorla aldılar.

"4-5 KEZ VALİ BEYLE TELEFONDA KONUŞTUK"

Kendilerini ikna etmeye çalışıyorduk. Dışarıda nizamiyeleri tutmuşlar, ordu içinde mevzilenmişlerdi. Vali beyle 4-5 kez telefonla konuştuk. Ben müdahale yapmamalarını, içeridekileri ikna yolunda olduğumu söylüyordum.

"GENELKURMAY BAŞKANIMIZ ARADI"

16 Temmuz sabahı odada bulunurken Genelkurmay Başkanımız aradı. Kendisinin tutulduğu Akıncılar Üssü'nde isyancılarla anlaştıklarını, mutabakata vardıklarını, uygulamanın şöyle olacağını söyledi: Jandarma ve polisin ateşi kesip geri çekileceğini, bizi baskı altında tutanların başındaki kişiyi çağırmamı, Ankara'daki emir aldığı kişilerle görüşmesini, onların bu mutabakatı tebliğ edeceğini, silahlarından tecrit edileceklerini ve adalete teslim edileceklerini söyledi. Ben de durumu Vali beye ilettim.

"PARALEL'LE MÜCADELE ETTİM"

Ateş etmemelerini, aksi halde kişilerin ölebileceğini, ikna ederek zaman tanınmasını rica ettim. Bahadır Albay ve Sevgili Paşa dışarı çıktılar. Daha sonra gelerek anlaşmaya uyacaklarını ve teslim olacaklarını ifade ettiler. Sonunda silahlarını bıraktılar, derdest ettik. Bu eyleme karışmış her kim varsa şiddetli şekilde cezalandırılmasını istiyorum. Bu sebeple şikayetçiyim. Hele hele en çok mücadele ettiğim paralel ile ismimin birlikte anılması beni son derece rahatsız etti, çok üzgünüm."

BAŞIMIZA GEÇ DEDİLER

Maalesef benden emir alacak konumda olan iki tuğgeneral, Kurmay Albay Erdemli'den emir alıyorlardı. Onun emriyle hareket ediyorlardı. Ben Sevgili'ye baskı yaparak, Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun'un gelmesine müsaade edilmesini istedim. Avni Paşa bulunduğum odaya geldi. Bu kişiler odadayken, 1. Ordu, 2. Ordu ve Ege Ordu komutanlarıyla görüştüm. Albay Erdemli bana bu işten dönmeyeceklerini, ölümü göze aldıklarını, başarıya ulaşmak için kendilerinin başına geçmemi ve tüm idareyi elime almamı istedi.

"BİLDİRİ HAZIRLADIM"

Ben de kendilerine yaptıklarının yanlış olduğunu, emir komuta zinciri dışına çıkmamalarını söyledim. Ancak ikna olmadılar. Bilgisayarımda bir bildiri hazırladım. Yapılanın yanlış olduğunu, birliklerimizin kontrol altında olduğunu ve darbeye karşı olduğumuzu ifade ettim. Bunu bilgi olarak birlik komutanlıklarına gönderdim.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...