Başınız ağrıyorsa çenenizde sorun olabilir

Düzenleyen:
Başınız ağrıyorsa çenenizde sorun olabilir

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Serdar Gözler, baş ağrısının, çenedeki sorunlardan kaynaklanabileceğini söyledi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Türkiye'deki en geniş kapsamlı temporomandibular rahatsızlıklar kliniklerinden birini hizmete sundu. 

Temporomandibular rahatsızlık kliniğinin ne olduğuyla ilgili bilgi veren İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Serdar Gözler, "Temporomandibular rahatsızlıklar kliniği çene eklemi rahatsızlıkları olan hastaların tedavisi ile ilgilenmektedir. Bunun yanı sıra dengesiz oklüzyon dediğimiz yani yapılan restorasyonlar sonucu dengesi bozulan ağızları düzeltmek amacıyla hastalar bu kliniğe başvurur. 
Cihazlar ve bilgisayarlar yardımıyla bozuk oklüzyon dediğimiz alt - üst dişlerin birbirleriyle olan kapanışlarının bozulmasını düzeltiyoruz" dedi. 

Çiğneme sisteminin bozulmasının kas kasılmalarına bile yol açabileceğini belirten Dr. Serdar Gözler, "Bizler diş hekimleri olarak dişlerle oynarız, restorasyonlar yaparız. Bunlar ortodontik, protetik tedaviyi ve çok yaygın şekilde dolguları kapsar. Çiğneme sistemimizin normal bir dengesi vardır. O denge restorasyon yaptığımız zaman bozulabiliyor. Bunların kökeninde yatan neden ağzımızdaki dengenin bozulmasıdır. Bu denge bozukluğunu da merkezi sinir sistemi hisseder ve birtakım tepki gösterir. Bu reaksiyonlar kas kasılmalarına hatta daha da ilerlerse çene eklemlerinde rahatsızlığa yol açabilir" diye konuştu. 

Sabah baş ağrısı ve yüzde yorgunluk varsa çene rahatsızlığınız olabilir 

"Restorasyonlar yapıldıktan hemen sonra bozulma ihtimali varsa hastayı buraya çağırıp durumu baştan düzeltiyoruz. Genel olarak hastalarımız çene dengesi bozuk, çene rahatsızlıkları ortaya çıkmış bir şekilde buraya 
geliyor" ifadelerini kullanan Dr. Gözler, "Sabah uyandığınız zaman yaşadığınız baş ağrıları, yüzünüzdeki yorgunluk hissi, eklemlerde duyulan sesler ve bazı hastalarda kulakta çınlamaları bu rahatsızlığı belirtileridir. Bu söylediğimiz belirtilerin çoğu dişlerde yapılan restorasyonlar sonucu çiğneme sisteminin bozulmasıyla oluşan rahatsızlıklardır. Dolayısıyla bunları tedavi etmek için çiğneme sisteminin dengesini değiştirmeliyiz. Bu 
gereksinimi de klasik yöntemlerle değil bu şekilde modern cihazları kullanarak gerçekleştiriyoruz. Klasik yöntemlerde bu maalesef ağıza kâğıt ısırtılarak yapılmaya çalışılır. Hâlbuki kâğıt ısırtılırken yapılan şey şudur: 
Dişler kapanırken birbirleri üzerinden kayarlar. Kâğıt ise sadece en son noktayı gösterir. Ama o kayma esnasında hangisinin önce, hangisinin sonra ve hangisinin arasında basınç farklılıklarının olduğunu görebilmemiz için birtakım cihazları kullanabilmemiz gerekiyor. Biz bu cihazları yaklaşık 1 senedir kullanan bir kliniğiz. Başka yerlerde de yavaş yavaş kullanılmaya başlandı ama bu kapsamda emporomandibular rahatsızlıklar kliniği olarak ilk olma özelliği taşıyoruz" şeklinde açıklamalarda bulundu. 

"Hastalar temporomandibular rahatsızlıklar nedeniyle bize gelmişse öncelikle eklemlerde bir problem olup olmadığına bakıyoruz" diyen Dr. Gözler, "Eklemde bir problem yoksa bir başka cihazı devreye sokup tedavisini yapıyoruz. Eğer dişler gereken anlamda düzeltilirse çok çabuk bir şekilde cevabını alabiliyoruz ve hasta memnun bir şekilde buradan ayrılıyor. Hastalarımız bu tip rahatsızlıklar duyuyorlarsa mutlaka bu tip bir kliniğe başvurmaları gereklidir" ifadelerini kullandı. 

Başınız ağrıyorsa çenenizde sorun olabilir

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...