Yüzünüzdeki lekeler sağlık problemlerinin habercisi

Düzenleyen:
Yüzünüzdeki lekeler sağlık problemlerinin habercisi

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Göz altı morluklarından kaz ayaklarına, kırışıklıklardan varislere... Yüzünüzdeki izlerin her biri aslında birer hastalık belirtisi olabilir

Sizin yüzünüzde de sarı benekler veya izler varsa tebrikler, artık kızartmalardan uzak durmak için iyi bir sebebiniz var. Yüksek kolesterolden dolayı oluşan bu sarı benekler, yüzünüzdeki damarlar yağ ile tıkandığında sarı renkli benekler halinde yüzünüzde yer alır. Bu duruma ksantelazma adı erilir.
 
Uzmanlar ise bu durumu geçirmek için peeling yapılmasını öneriyorlar. Yüz derisinin birkaç katmanının soyulmasıyla gerçekleşen peeling, lekeleri geçirebilir. Ancak uzmanlar, peeling yaptırdıktan sonra bile bu lekelerin birkaç yıl içinde geri gelme olasılığının olduğunu da ekliyorlar.

Soluk ten rengi
 
Eğer yüz deriniz normalden daha soluksa nedeni demir eksikliği olabilir. Kendini soluk ten dışında göz altı morluklarıyla da belli edebilen demir eksikliği, yüze yeterli kan gitmediğinden dolayı oluşur. Demir eksikliğinin diğer belirtileri ise yorgunluk ve halsizlik.
 
Demir eksikliğini tedavi etmek için yapmanız gereken şeyler basit, demir oranı yüksek yiyecekler yemek. Bunlardan bazıları sakatat, kırmızı et, fasulye, baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler.

Ağız kenarındaki çatlaklar
 
Ağzın kenarında oluşan çatlakların en yaygın sebebi B vitamini eksikliğidir. Özellikle B2 ve B3 vitaminlerinin eksikliğinden kaynaklanan bu durum, ciltte kızarıklık ve dudak kenarında çatlaklara neden olabiliyor. Bir başka belirti de dilin şişmesi olabilir.
 
B vitamini eksikliği genellikle vejetaryen ve veganlarda görülür çünkü B vitamini en çok süt ve süt ürünleri, yumurta, yağsız et ve balıkta bulunur. Lahana ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerde de bulunan B vitamini ayrıca nohutta da bulunur.

Çenede sivilce çıkması
 
Çenede sivilce çıkması polikistik over sendromu adı verilen hastalıkla ilişkilendirilebilir. Özellikle hormonların arttığı regl döneminde daha çok artan bu sivilceler birçok kadının baş belası durumunda. Fakat şikayetleriniz bundan daha fazlaysa bir doktora görünmenizde fayda var. Bunun gibi hormonal akneler yüksek testosteron seviyelerinden dolayı meydana gelir.
 
Bunun dışında fazla kiloları verememek ve düzensiz adet görmek diğer belirtilerdendir. Bu duruma çözüm olarak yapabileceğiniz şey bir doktorla görüşmektir. Doktorunuzun yapacağı bir ultrasonla polikistik over sendromunuzun olup olmadığı anlaşılabilir. Ayrıca bir kan tahliliyle hormon seviyelerinizi de kontrol edebilir.


Varis oluşmasının sebebi
 
Yüzünüzde varis oluşmasının sebebi, şarabı biraz fazla kaçırmanız olabilir. Sık sık şarap veya diğer alkollü içecekleri tüketiyorsanız 1-2 yıl gibi kısa bir süre içinde yüzünüzde varis görülebilir. Alkolden başka kafein ve baharatlı yiyecekler tüketmeye yatkınlığı olanlarda da bu durum oluşabilir.
 
Bu durumdan kaçınmak için beyaz şaraba geçebilirsiniz, veya durum daha da kötüleşmeden alkollü içecekleri bırakmayı deneyebilirsiniz.

Ciltte kırışıklık veya sarkma nedenleri
 
Cildinizde erken yaşta sarkma ve kırışıklıklar oluşuyorsa sebebi sigara içiyor olmanız olabilir.
 
Bu durumda en iyi çözüm önerisi sigarayı bırakmak olacaktır. Bunun dışında cildinizde sarkmayı önlemek için C vitamini size yardımcı olabilir.

Boyunda koyu renkli halkalar
 
Boynunuzda kahverengimsi koyu renkli halkalar veya lekeler varsa bunun sebebi çok fazla şekerli yemek yemeniz olabilir. Bu koyu renkli halkalar, tip 2 diyabetiniz olabilir demektir. Bu koyu halkaların sebebi insülin direncinizin geliştiği anlamına gelir. Çok fazla beyaz ekmek, makarna, tatlı yenildiğinde ortaya çıkabilecek bu durum, boyun dışında koltukaltlarında da görülebilir.
 
Bu durum için yapılabilecek ilk şey doktorda boynunuzdaki karalıkların incelenip şeker seviyenizin ölçülmesidir. Ayrıca eğer henüz diyabet gelişmemişse az karbonhidratlı ve şekerli bir diyet uygulayarak durumu kontrol altına alabilirsiniz. Obezite, insülin direnci veya bu duruma ne neden oluyorsa tedavi edildiğinde lekeler de zamanla kaybolacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...