Sağlıklı bronzluk yok

Düzenleyen:
Sağlıklı bronzluk yok

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Cildimiz affeder ama unutmaz; güneşin zararlı ışınları ve güneş yanıkları hücrelerimizde kalıcı zarara neden oluyor.

Bronz ten her ne kadar güzel olarak kabul edilse de cilt kanseri riskini de beraberinde taşıyor.

Yaz aylarında güneşe aşırı maruz kalan cildimiz ciddi tehlike altındadır. Özellikle açık tenlilerin daha dikkatli olması gerektiğini belirten dermatologlar, cilt kanserinin yeteri kadar ciddiye alınmadığından şikayetçi.

Çoğumuz için yaz tatili demek bronz bir ten için fırsat demek. Ancak uzmanlar aşırı güneşlenmenin cilt kanseri riskini de beraberinde getirdiği konusunda uyarıyor

Yaz aylarında güneşe aşırı maruz kalan cildimiz ciddi tehlike altındadır. Özellikle açık tenlilerin daha dikkatli olması gerektiğini belirten dermatologlar, cilt kanserinin yeteri kadar ciddiye alınmadığından şikayetçi.

İLK BAŞLARDA FARK EDİLMİYOR

Cildimizin yıllar içerisinde meydana gelen hasarları biriktirdiğini söyleyen Almanya’nın Mannheim kentindeki Cilt Tümör Merkezi yöneticilerinden Jochen Sven Utikal, “Bir noktadan sonra hücreler hasarları tamir edemez hale gelemediğinde ciltte kanserli hücreler büyümeye başlıyor.

Uzmanlar özellikle çocukluk dönemindeki ağır güneş yanıklarının cilt kanserinin en büyük nedenlerinin başında olduğunu söylüyor. Almanya Heidelberg’de faaliyet gösteren Ulusal Tümör Hastalıkları Merkezi’nin başhekimi Jessica Hassel, “Bronz ten her ne kadar güzellik idealleri arasında sayılsa da sağlıklı bronzlaşma diye bir şey yok. Aksine bronz ten, cildin tahrip olduğunu gösterir” diyor.  

Cilt kanseri türleri arasında tehlikeli olarak kabul edilen ve diğer adı kara cilt kanseri olan melanomun ilk başlarda fark etmek neredeyse imkansız.  Melanom türü cilt kanserinde bir benin hafif değişikliğiyle başlıyor ve genellikle önemsenmiyor. Oysa beyaz cilt kanseri türlerinde tende bir kitle büyümesi olur ve daha çok güneş gören yerlerde çıkar. Melanom daha sinsidir ve vücudun herhangi bir yerinde oluşumlar meydana gelebilir.

ŞANS FAKTÖRÜ ÇOK ÖNEMLİ

Melanomun daha 1 milim çapına tehlikeli  bir boyuta geldiğine dikkat çeken Jochen Sven Utikal, zor fark edildiği için ölümcül sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunuyor.

Melanomun bir kez yayılması durumlarda tedavisinin neredeyse imkansız hale geldiğini  açıklayan Jessica Hassel, “Tedavinin başarılı olması için biraz da şansa gerekiyor” diyor.

Hastaların tedavisinde yüzde 35 oranında bir başarı yakaladıklarını dile getiren uzmanlar, 18-30 yaş arası ölümlerde melaonumun ikinci büyük neden olduğuna dikkat çekiyor.

TEDAVİSİ ZORLU BİR SÜREÇ

Beyaz cilt kanseri türlerinde yayılma daha az görülse de tümörleri vücuttan atmak için yapılan ameliyatlar hastannı yaşam kalitesini çok düşürüyor. Melanomun ilk evresinde ameliyatla tedavisi olmuyor. Ancak yeni terapi yöntemlerle uzmanlar hastaların bağışıklık sistemini güçlendirerek  olabildiğince uzun süre yaşatabiliyor.

Cilt kanseri tedavisinde hastalığın hangi evresinde olduğu çok önemli. Melanomun ilk evrelerinde tedavideki başarı oranı yüzde 93’lerdeyken hastalık vücutta yayıyıldıkça bu oran yüzde 50’ye kadar düşüyor. Ancak bilim dünyasında umut verici gelişmeler de var.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...