Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Fitch Türkiye'nin notunu düşürdü

Düzenleyen:
Fitch Türkiye'nin notunu düşürdü

Ekonomi Haberleri

Fitch, birden fazla ülke için kriter değişikliğine bağlı yaptığı düzenleme kapsamında Türkiye'nin yerel para birimi cinsinden notunu indirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, internet sitesinden yaptığı açıklamada yapılan metodoloji değişikliğine bağlı olarak Türkiye’nin yerel para birimi cinsinden kredi notunu BBB’den, BBB- ‘ye düşürdüğünü duyurdu. Fitch kaynakları not indirimini, pek çok ülke için yaptıklarını ve teknik değerlendirme, yani kriter değişikliği kapsamında uyguladıklarını söyledi.

Fitch'ten yapılan açıklamada değişikliğin Tayland, Romanya ve Ermanistan da dahil olmak üzere 23 ülke notunda indirime neden olduğunu söyledi. Dereceldnrime kuruluşu yetkilileri, 19 Ağustos’ta yapılacak değerlendirmeden bağımsız olduğunu vurguladı.

Fitch'in Türkiye için dolar cinsinden kredi notu BBB- ile yatırım yapılabilir seviyede bulunuyor. Kuruluş arbe girişiminin ardından yaptığı açıklamada girişimin Türkiye'nin kredi notuna olası etkilerinin, politik ve ekonomik gelişmelere bağlı olduğu uyarısında bulunmuştu. 

İLK DARBE S&P'DEN GELMİŞTİ

S&P temerrüt riskinin nispeten daha fazla olarak görüldüğü "BB" yapmış, görünümünü "durağan"dan "negatif" olarak düzeltmişti. S&P derecelendirmedeki düzeltmeye gerekçe olarak, "ülkede artan siyasi kutuplaşmayı" göstermişti. Reuters'te yer alan habere göre, uzmanlar Türkiye ile ilgili belirsizliğin yatırımlara da yansıyabileceği ve bunun yabancı yatırımcıyı Türkiye'de yatırım yapmaktan alıkoyabileceği uyarısında bulunuyor.

ERDOĞAN TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada S&P'un Türkiye ile ilgili adımını eleştirerek, "Türkiye ile senin ne alakan var? Türkiye senin şu anda zaten üyen falan değil. Daha önce de bunları yaptın. 'Bizim seninle alakamız yok' dedik ve kestik ilişkiyi. Şu anda siyasi bir karar açıklıyor kendine göre" demişti.

ABD'li uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de Türkiye'deki başarısız darbe girişiminden sonra ülkenin kredi notunu aşağıya çekeceği uyarısında bulunmuştu.

G20 ÜLKELERİNDEN TÜRKİYE'YE GÜVENCE

Öte yandan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 23-24 Temmuz tarihlerinde Çin'in Chengdu kentinde düzenlenecek ekonomisi gelişmiş ve gelişmekte olan 20 ülkenin (G20) Bakanlar ve Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları Toplantısı çerçevesinde bir açıklama yaparak, G20 ortaklarına, Türkiye'nin temel demokratik prensiplerden ödün vermeyeceğini söyledi. Şimşek, "Türkiye'de pek fazla bir şey değişmediğini" söyledi.

ŞİMŞEK "EKONOMİYE BİR ŞEY OLMAZ" DEMİŞTİ

Başarısız darbe girişiminin piyasalara ve ekonomiye etkisine de değinen Mehmet Şimşek daha önce de, söz konusu olayların Türkiye ekonomisine etkilerinin sınırlı ve kısa süreli olmasını beklediklerini bildirmişti.

GÖZLER G20'DE

G20'nin bu yıl Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları düzeyinde yapılacak son toplantısında, küresel ekonomi, güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme çerçevesi, yatırım ve altyapı, uluslararası finansal mimari, finansal düzenlemeler, uluslararası vergi konuları, terörizmin finansmanı ile mücadele, yeşil finansman ve iklim değişikliğinin finansmanı başlıklarının yedi farklı oturumda ele alınması planlanıyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...