BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Gribin ilacı; meyve ve sebze

Gribin ilacı; meyve ve sebze

Uludağ Üniversitesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Özyardımcı, grip salgınlarının akciğerlerde iltihaba sebeb olan zatürree hastalığını arttırdığını belirterek, bunun şiddetli olması halinde ölümlere yolaçabileceği uyarısında bulundu.



Uludağ Üniversitesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Özyardımcı, grip salgınlarının akciğerlerde iltihaba sebeb olan zatürree hastalığını arttırdığını belirterek, bunun şiddetli olması halinde ölümlere yolaçabileceği uyarısında bulundu. Prof. Özyardımcı, yaptığı açıklamadta, kuru-metalik vasıflı öksürük, ateş, üşüme, titreme, bulantı, kusma, mafsallarda ağrı, aşırı halsizlik, burun akıntısı ile kendisini gösteren grip hastalığının, vücut savunma sisteminin güçlü olması ve yiyeceklere dikkat edilmesi halinde 7 ila 10 gün içerisinde geçtiğini söyledi. Prof. Özyardımcı, direnci zayıf insanlarda, özellikle akciğerlerde iltihap, ciğer zarında su toplama, kalp zarında su toplama ve iltihaplanma, orta kulak iltihabı, sinüzit, akut faranjit gibi ciddi koplikasyonlara zemin hazırlayan gribin, hastaları en fazla zatürree (pnömoni) hastalığı ile öldürdüğünü kaydetti. İyileşmeyen hastalarda genel durumun bozulduğunu ve ağır bir tablo ortaya çıktığını bildiren Dr. Nihat Özyardımcı, direnci çok düşük insanların ise hayatını kaybedebileceğini bildirdi. NASIL KORUNURUZ? Küçük çocuklarla, 60 yaş ve yukarısı kişilere mutlaka grip aşısı yapılmasını tavsiye eden Prof. Dr Özyardımcı, Eylül ve Ekim ayında aşı uygulamasının faydalı olduğunu, kronik bronşit, bronşit, astım, amfizem, diabet, kalp yetmezliği olanların mutlaka aşılanması gerektiğini anlattı. Gribin, solunum yoluyla geçmesi sebebiyle, sözkonusu hastalıklara yakalananların salgın dönemlerinde mutlaka maske takmalarını tavsiye eden Özyardımcı, “Tokalaşma, kucaklaşma, öpüşme yasaklanmalıdır. Gripli hasta, imkan varsa istirahate alınmalı, evde ayrı bir odada dinlendirilmelidir. Direnci arttırmak için vitamini bol gıdalar; özellikle C vitaminli turunçgiller yenilmelidir. Grip salgınlarında mutlaka okullar tatil edilmeli, iş yerleri geçici olarak kapatılmalı, hatta sinema, tiyatro gibi yerler geçici olarak tatil edilmelidir” diye konuştu. C VİTAMİNİ İLAÇ GİBİ Başta zatürree olmak üzere diğer solunum yolları hastalıklarına geçiş olmadığı sürece tedavide antibiyotiğe gerek olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Nihat Özyardımcı, şunları söyledi: “C vitaminli yiyecekler bol miktarda verilir. Portakal, mandalina, kivi, kuşburnu ve diğer yiyecekler. Yemekler sebze türü olmalı, bol salata verilmeli, çorba ve etsuyu seçilmeli, ağır yağlı yemek ve kızartmalardan kaçınmalıdır. Ateşlenmelerde kol, ayak, bacak ve alına ıslak kompiresler yapılmalıdır. Sulu gıdalar, su, ıhlamır gibi ılık veya sıcak gıdalar seçilmelidir. Yatak odasındaki saha ve kalorifer peteklerinin üzerine açık kaplarla su konularak odanın havası nemlendirilmelidir. Hastaya sigara içmesi kesinlikle yasaklanmalı ve odasında sigara içilmemelidir. Sık sık banyo yapması ve saçları ıslak dolaşması sağlanmalıdır.” ¥ İRFAN ALTIKARDEŞ
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT