Gördüğünüz her damar varis değil!

Düzenleyen:
Gördüğünüz her damar varis değil!

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Varisin sadece gözle teşhis edilebilir bir hastalık olmadığını vurgulayan Dr. Rengin Türkgüler, bacakta görülen her damarın varis olmadığını belirtiyor.

Bacaklarda bulunan mavi damarların bazıları normal damar olabileceği gibi bazıları da varis olabilir. Varis, sadece gözle teşhis edilebilir bir hastalık değildir. 

Varis olduğunu düşünerek başvuran hastaların bazılarının cildi ince olduğu için damarları dışarıdan çok belli oluyor, bazılarının yağ dokusu az olduğu için damarları çıkıntılı görünüyor olabilir. Yapılan Ayakta Bilateral Venöz Doppler US ile bu damarların hastalıklı varis damarları mı yoksa normal damarlar mı olduğu ayırt edilebilir. Aksi takdirde sadece muayene ile aslında normal olan çıkıntılı toplardamar varis sanılarak kapatılabilir. Bu da istenmeyen sonuçlar doğurabilir. 

Varis, hasta ayakta dururken yapılan Doppler US ile konuda uzman bir radyolog tarafından teşhis edilmelidir. Hangi damarda geri akım-kaçak varsa o damara EVLA yapılır, ardından da ilişkili küçük damarlar köpük skleroterapi ile kapatılır.  

Bazen de sadece toplardamarların yan dallarında genişlemeler mevcut olup toplardamarda Kaçak olmayabilir. Böyle durumlarda da toplardamara herhangi bir uygulama yapmayıp sadece köpük skleroterapi ile yan dallar kapatılarak hasta tedavi edilebilir.

Tüm bu nedenlerden dolayı, yanlış tedavi uygulamamak için elle ve gözle muayene yanı sıra, konunun uzmanı bir radyolog tarafından Ayakta Bilateral Venöz Doppler Ultrason yapmak gereklidir. Böylece damarlarda kaçak olup olmadığının tespiti, mavi damarların gerçekten varis olup olmadığının Doppler US ile değerlendirilmesi mümkün olacaktır.

Gördüğünüz her damar varis değil!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...