Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kazıma kararnamesi

Düzenleyen:
Kazıma kararnamesi

GÜNDEM Haberleri

Darbecilere hizmet eden bin 43 okul, bin 229 vakıf, 19 sendika ve 15 üniversite kapatıldı. Kararnameyle ayrıca gözaltı süresi bir aya çıkartıldı.

Haber Merkezi ANKARA
Olağanüstü hâl kararının ardından dün yayınlanan ilk kararnameyle, FETÖ’nün eğitim ve sağlık kurumlarından STK’larına kadar darbe vuruldu. Okul, yurt ve üniversiteleri kapatılan FETÖ’nün mensuplarını sorgulamak için gözaltı süresi 30 güne çıkarıldı. Görevden alınan FETÖ’cü memurların bir daha kamuda istihdam edilememesi de, kararnameyle hükme bağlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK), “Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nca 22 Temmuz 2016 tarihinde kararlaştırılmıştır” ibaresi yer alırken, “OHAL kapsamında darbe teşebbüsü ve terörle mücadele çerçevesinde alınması zaruri tedbirler” olduğunun altı çizildi. İşte OHAL kararı sonrası ilk KHK ile örgüte vurulan darbe: 
STK’LARDA TEMİZLİK
Örgütün 35 sağlık kurumu, bin 43 özel öğretim kurumu, yurdu ve pansiyonu kapatıldı. Bin 229 vakıf ve dernek, 19 sendika, federasyon ve konfederasyonun kapısına kilit vuruldu. 15 vakıf üniversitesi de kapatıldı.
“KİMSE YOK MU” DA ARTIK YOK!
 FETÖ’ye ait olduğu tespit edilen STK’lar da kapatıldı. “Kimse Yok mu Derneği”, “Şefkat Derneği”, “Koza Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği”, “Işık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği”, Ayışığı Eğitimciler Derneği”, “Avrasya İşadamları Derneği”, “Feza Kültür Derneği”, “Feza Vakfı”, “Aksiyon Eğitim Kültür Sanat Derneği”, “Başkent İşadamları ve Sanayicileri Derneği” kapısına kilit vurulan yerler arasında bulunuyor.
 15 ÜNİVERSİTEYE KİLİT
 FETÖ’ye ait olduğu belirlendiğinden kapatılan üniversiteler şunlar oldu: Altın Koza (İpek), Bursa Orhangazi, Canik Başarı, Selahaddin Eyyubi, Fatih, Melikşah, Mevlana, Şifa, Turgut Özal, Zirve, Kanuni, İzmir, Murat Hüdavendigar, Gediz ve Süleyman Şah Üniversiteleri.
ÖĞRENCİLER NE OLACAK?
 KHK hükmü gereğince, kapatılan üniversitelere kayıtlı öğrenciler, YÖK tarafından devlet veya vakıf üniversitelerine yerleştirilecekler. Bu öğrenciler, mezun oluncaya kadar vakıf üniversitelerine ödeyecekleri ücretleri, ilgili üniversiteye ödemeye devam edecekler. YÖK, gerekli adımlar için yetkili kılındı. Kapatılan vakıfların her türlü taşınır ve taşınmazları ile her türlü mal varlığı, alacak ve hakları Vakıflar Genel Müdürlüğüne bedelsiz olarak devredildi. Kapatılan vakıf üniversitelerinin sağlık uygulama ve araştırma merkezleri ve kapatılan diğer kurum ve kuruluşlara ait olan taşınırlar ile her türlü mal varlığı, alacak ve haklarıyla birlikte Hazine’ye bedelsiz verildi. Bunlara ait taşınmazlar, Tapu’da Hazine adına kaydedilecek. Borçlarından dolayı ise Hazine’den hak ve talepte bulunulamayacak.
GÖZALTI SÜRESİ 30 GÜN 
 KHK ile gözaltı süresi de 30 güne çıkarıldı. Normal dönemde, bireysel suçlarda 24 saat, toplu suçlarda 4 gün olan sürenin uzatılmasıyla, tutuklanan binlerce kişinin daha sağlıklı sorgulanması ve etkili sonuçlara ulaşılması hedefleniyor. Görev ve unvan ayrımı yapılmaksızın kamu görevlileri de dahil olmak üzere bütün şüpheli, mağdur ve tanık ifadeleri adli kolluk tarafından alınabilecek. Soruşturma ve kovuşturmalarda, ifade alma ve sorgu sırasında veya duruşmada en çok üç avukat hazır bulunabilecek.
KAMUDAN ATILANLAR ALINMAYACAK
KHK kapsamında, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen kamu görevlileri, görevlerinden çıkarılacak ve bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecek. Bu yolla, kamudan atılan on binlerce kişiye memuriyet yolu da kapatılmış oldu.
YARGI İÇİN DE STRATEJİK KARAR
Başta FETÖ olmak üzere terör örgütlerine veya milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya irtibatı bulunan Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun salt çoğunluğunca; Yargıtay daire başkanı ve üyeleri hakkında Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunca; Danıştay daire başkanı ve üyeleri hakkında Danıştay Başkanlık Kurulunca; hâkim ve savcılar hakkında Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulunca ve Sayıştay meslek mensupları hakkında Sayıştay Başkanının başkanlığında, başkan yardımcıları ile Sayıştay Başkanı tarafından belirlenecek bir daire başkanı ve bir üyeden oluşan komisyonca meslekte kalmalarının uygun olmadığına ve meslekten çıkarılmalarına karar verilecek. Görevlerine son verilenlerin silah ruhsatları ve hususi damgalı pasaportları iptal edilecek. Bu kişiler, kamu konut ve lojmanlarından 15 gün içinde tahliye edilecek. Adli ve idari yargı hâkim ve savcı adayı olarak görev yapanlar da, adaylıkta geçirdikleri süreye bakılmaksızın Adalet Bakanlığının teklifi üzerine HSYK tarafından mesleğe kabul edilirse, hâkimlik ve savcılık mesleğine atanabilecek.
 TSK’DA TEMİZLİK HIZLANIYOR
KHK’yle, TSK’daki temizlik de hızlanacak. FETÖ ve yasa dışı oluşumlar ile terör örgütlerine üyeliği veya irtibatı olan kişiler hızla görevden atılacak. Bunun için, TSK’daki personel, ilgili Kuvvet Komutanının teklifi, Genelkurmay Başkanının inhası, Milli Savunma Bakanının onayı ile kamu görevinden çıkarılacak. Jandarma’da onayı İçişleri Bakanı verecek. Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda da Komutan’ın teklifi ve İçişleri Bakanı’nın onayıyla karar alınacak. Milli Savunma Bakanlığında yetkili Bakan olacak.
DEKAN VE REKTÖRLER DE ATILIYOR
 YÖK Personel Kanunu’na tabi personel de, YÖK Başkanı’nın teklifi ve Yükseköğretim Kurulu’nun kararıyla kamu görevinden çıkarılacak. Bu da, dekanlardan rektörlere ve akademisyenlere kadar, yükseköğretimdeki FETÖ’cü personelin hızla uzaklaştırılacağı anlamına geliyor.
 Mahalli idareler personeli, valinin başkanlığında toplanan ve vali tarafından belirlenen kurulun teklifi üzerine, İçişleri Bakanının onayıyla kamu görevinden çıkarılacak.  Kamuda istihdam edilen kadro, pozisyon ve statüde (işçi dahil) istihdam edilen personel de, ilgili kurum veya kuruluşun en üst yöneticisi başkanlığında, Bakan tarafından oluşturulan kurulun teklifi üzerine bakan onayıyla görevden çıkarılacak. Bazı kuruluşlarda birim amirlerinin tespitleri süreçte belirleyici olacak. Görevine son verilenler, bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecek. Bu kişiler, özel güvenlik şirketi çalışanı dahi olamayacak.
KHK ile, darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemler sebebiyle hayatını kaybeden veya malul olan sivillere, bağlanacak aylıklarının hesabında asker ve polise sağlanan imkanlar ölçü alınacak. Şehitlerin dul ve yetimlerine bağlanacak aylığın toplam tutarı, malulün ya da ölenin kendisine bağlanacak aylıktan az olamayacak. Yaralananlara da tazminat ödenecek.

Mühürlendiler!

Darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturma kapsamında yurt genelinde FETÖ okulları bir bir mühürlenmeye başlandı. Zonguldak’ta geçen nisan ayında FETÖ/PDY’ye finansal destek sağladığı iddiasıyla şirketlerine kayyum atanan 10 eğitim kurumunda inceleme yapıldı. Buradaki işlemlerin ardından il merkezinde 3, Çaycuma ilçesinde 3, Ereğli ilçesinde 4 eğitim kurumunun faaliyetlerine son verildi. Turgut Özal ve İpek üniversitelerinin kampüslerinde de dün polis ekipleri arama yaptı. Çalışanların dışarı çıkartılması ve gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından üniversitelerin mühürlenerek faaliyetlerinin sona erdirileceği bildirildi. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...