BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Gribin düşmanı şifalı otlar

Gribin düşmanı şifalı otlar

Uzmanlar; narenciye, adaçayı, okaliptus, sarımsak, kekik ve karanfilin solunum yolları hastalıklarında koruyucu özelliği olduğunu, zencefilin ise gribe karşı direnci artırdığını belirtiyor



Dünyanın dört bir yanında milyonlarca insanı “esir alan” gribin şifası, “ev eczanesinde”... Uzmanlar; narenciye, adaçayı, okaliptus, sarımsak, kekik ve karanfilin solunum yolları hastalıklarında koruyucu özelliği olduğunu, zencefilin ise gribe karşı direnci artırdığını belirtiyor. Gribe iyi gelen şifalı otlar ise uzmanlar tarafından şöyle sıralanıyor: * Okaliptus: Solunum yolları için antiseptiktir. Bir bardak sıcak suya 3-4 yaprak ufalanarak konur. 20 dakika süzülür, günde 2-4 bardak içilir. * Salep: Öksürüğü yumuşatır, balgam söktürür. * Sarımsak: Salgın hastalıklarda koruyucudur. * Kekik: Solunum yollarını sterilize etmek için alınmalıdır. 1 çay bardağı sıcak suya 1 çay kaşığı konur, 10 dakika sonra süzülür ve günde 1-3 bardak yemekler üzerine içilir. * Karanfil: Salgın hastalıklar sırasında koruyucudur. Komposto ve çorbalara 1-2 diş atılır. Salgın hastalıklarda içme suları içine1-2 diş karanfil veya bir damla esansı katılır. * Zencefil: Salgın hastalıklarda direnci artırır. Toz halde yiyecekler üzerine veya içerisine konur. Hamur işlerinde una karıştırılır. Çay olarak içilebilir. * Adaçayı: Çay şeklinde 1 bardak sıcak suya 3-5 yaprak konur. 10 dakika sonra süzülür ve günde 1-3 bardak içilir. * Anason: Günde 5 gram kadar alınır, uzun süre ve yüksek dozda kullanılmamalıdır. Biberiye: Yaprakları ve çiçekleri bir bardak sıcak suda bekletilip içilir. Esansı ise masaj yapmak için kullanılır. * Defne: Grip ve ateş nöbetlerinde birebirdir. Et yemekleri yapılırken, sos hazırlamada ve sebze çorbalarında kullanılır. * Hardal: Sarı hardal tohumu ezilerek, toz veya macun halinde kullanılır. * Ihlamur: Yemek üzerine içilmelidir. Bir bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı ıhlamur konur ve 20 dakika sonra süzülür. İçerisine bal katılarak içilir. * Kereviz: Solunum yollarını temizler. * Keçiboynuzu: Solunum yolları hastalıklarında bronşları yumuşatır. Bir su bardağı suya bir tatlı kaşığı konur. 5 dakika kaynatıldıktan sonra ılık halde dıştan yüze sürülür. İçmek için de üzerine tarçın eklenir. Gerekirse biraz da bal eklenerek, günde 2-4 bardak içilir. * Limon: Bol miktarda C vitamini içerdiği için tüketilmesi öneriliyor. Yemeklere, salatalara sıkılarak veya sıkıp su ile karıştırılarak içilir. * Maydanoz: Salgın hastalıklara karşı korur. Bol bol çiğ olarak tüketilmesi gerekir. * Nane: Yaş veya kuru halde salatalara konur veya çay olarak içilir. * Mahlep: Salep gibi süt veya su içerisinde kaynatarak veya bala karıştırılarak alınır. -Mis adaçayı: Bir bardak sıcak suya ufalanmış çiçek ve yaprak karışımından bir tatlı kaşığı konur ve 10 dakika sonra süzülür. * Vanilya: Yiyecekler ve pastalar üzerine ekerek, içecekler içinde eriterek kullanılır. Gribin neden olduğu ruhsal çöküntüyü gidermek için de B vitamini içeren yiyecekler, tarçın çayı, adaçayı, fesleğen çayı ve papatya çayı öneriliyor. BAZI FORMÜLLER Geçtiğimiz haftalarda gribe ve soğuk algınlığına karşı kullanılabilecek bazı formüller vermiştik. Okuyucularımızdan gelen telefonlar dolayısıyla, herkesin kolayca uygulayabileceği bazı değişik formüller daha vermek istiyoruz. *Bir litre suya bir kahve fincanı kuru papatya, bir çorba kaşığı nane ve bir çorba kaşığı kekik konur. 10-15 dakika kaynatılır. Kaynama sırasında çıkan buharı solunur. Demlendikten sonra süzülür. Elde edilen çay, sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde 3 defa sıcak sıcak içilir. Gerekirse şeker veya balla tadlandırılabilir. *Her öğlen, bir tane mandalina, kabuğu soyulmadan fırında pişirilir. Soyulmadan, sıcak sıcak yenir. *Yarım litre suya 3 tutam biberiye (kuşdili) konur 15 dakika bekledikten sonra süzülür. Sabah, öğle akşam birer su bardağı içilir. *4 bardak suya 3 çorba kaşığı kuru nane ve bir limonun kabukları konur. Kaynatılıp süzülür. Günde 3 kere birer su bardağı sıcak sıcak içilir. Gripten korunmak için Uzmanlar, gribe yakalanmamak için hergün açık havada yürüyüş yapılması, uzun süre soğuk havada kalmaktan kaçınılması gerektiğini ifade ediyor. Ağız ve diş temizliğine önem verilmesini isteyen uzmanlar, vücudu tamamiyle harekete geçirmek için her gün önce ılık, sonra soğuk kısa süreli duş alınmasını öneriyorlar. Burunda akıntı ve kaşıntı varsa hemen buğu yapılması isteniyor. Uzmanlar, gribe yakalananların mutlaka istirahat etmesi gerektiğini söylüyorlar. Ayrıca hastalık geçtikten sonra da vücudun toparlanması için 2-3 hafta çok iyi beslenilmesi, fazla yorulunulmaması ve üşütülmemesi tavsiyesinde bulunuyorlar. Hastalıklar ve çareleri Adenit Boyundaki lenf damarlarının şişmesi sonucu meydana gelen iltihablı şişliğe “Adenit” denir. Telâşlanmaya lüzum yoktur! Ancak, tedbir almayı da ihmal etmemek gerekir. Adenit, patlayıp içindeki cerahat akmadıkça, el sürülmemesi gerekir. Aşağıda tavsiye edilen ilâçlar hazırlanıp, kullanılır. * 4 bardak suya; ince ince kıyılmış 4 çorba kaşığı Karaçam kozalağı konur. Kaynatıldıktan sonra süzülür. Yemeklerden sonra, birer kahve fincanı, yudum yudum içilir. * Öğle ve akşam yemeklerinde yarımşar kuru soğan ile ikişer diş sarmısak yenir. 2-3 gün içinde iyileşmezse, doktora başvurmak gerekir. Göz zayıflığı Göz zayıflığını tedâvi etmek için aşağıdaki reçetelerden faydalanılır. * 4 bardak suya; 10 gram râziyâne kökü konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir. * 4 bardak suya; 1 tutam (20 gram) kekikotu konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Bu suya batırılan gazbezi ile kompres yapılır. * 4 bardak suya; 3 tutam hatmi çiçeği konur. Kaynatılıp, süzülür. Göz banyosu yapılır. Sebze-meyve suları ile güzellik iksiri Meyve-sebze özlü kokteyller, soğuk ve kirli havaların yol açabileceği olumsuzluklara karşı güçlü bir sağlıklı ve güzellik iksiridir. Taze sebze ve meyvelerin zengin içeriği, organizmanın günlük ihtiyacını karşılarken soğuk ve puslu havalarda korumasız kalan cildimizin de içeriden beslenmesini sağlar. Bu sebeple günde en az bir bardak hipervitaminli meyve kokteyli içmenizde yarar var. Nasıl mı hazırlayacaksınız? Çok kolay... Meyve ve sebzeleri iyice yıkadıktan sonra bir meyve sıkıcağı ile suyunu çıkarın. Hazırladığınız suyu, kahvaltıda veya diğer öğünlerde için. bu arada hemen şunu hatırlatalım: Vitaminlerinin kaybolmaması için hazırladığınız meyve sularını fazla bekletmeden içmeniz gerekiyor. Harika formül İki adet kabuklu elma, bir küçük yeşil salata, bir kereviz ve üç adet kerevizin sapını sıkarak hazırlayacağınız kokteyl, zengin içeriği ile kansızlığa birebir gelir. Bileşimindeki A,B ve C vitaminleri, folik asit, biotin ve potasyum sayesinde yüz ve vücut cildini canlandırarak tazelik kazandırır. Tırnakları ve saçları güçlendirir.
Kapat
KAPAT