İngiltere'deki Türkler ve Suriyeliler FETÖ'nün darbe girişiminin engellenmesini kutladı

Düzenleyen:
İngiltere'deki Türkler ve Suriyeliler FETÖ'nün darbe girişiminin engellenmesini kutladı

DÜNYA Haberleri

İngiltere’de yaşayan Türkler ve Suriyeliler, FETÖ'nün darbe girişiminin engellenmesini Londra’da düzenlenen ortak etkinlikle kutladı.

İngiltere’de yaşayan Suriyeliler ve Türkler, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişiminin engellenmesini Londra’da düzenlenen ortak etkinlikle kutladı.

İngiltere'de yaşayan Suriyelilerin temsilcileri, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) İngiltere şubesinin desteğiyle FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin Türk halkı tarafından önlenmesini kutlamak için etkinlik düzenledi.

Greenford'da gerçekleştirilen etkinlik, darbe girişiminin engellenmesi sırasında şehit olanlar için gıyabi cenaze namazı kılınmasıyla başladı. Salonda bulunanlar daha sonra İstiklal Marşı’nı ve Suriye milli marşını okudu.

Türk ve Suriye bayraklarıyla donatılan salonda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, adının anılmasıyla gıyabında uzun süre alkışlandı.

Etkinliğe katılan Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kutlamayı "demokrasi şöleni" diye nitelendirerek, "Suriyeli kardeşlerimiz Türkiye ile dayanışmalarını göstermek, desteklerini ifade etmek için buradalar. Biz hepimiz biriz ve beraberiz. Türkiye’de meydanlardaki dayanışma ruhu İngiltere’de bütün renkleriyle güzellikleriyle yaşanıyor." dedi.

Bilgiç, "Hem vatandaşlarımız, hem İslam dünyasından çok sayıda Müslüman tıpkı Türkiye’deki kardeşlerimiz gibi uyumadan bizimle dayanışmalarını gösteriyorlar." ifadesini kullandı.

Sevgi ve dayanışma mesajı

Etkinliği organize eden sivil toplum örgütü Suriye için Barış ve Adalet’in temsilcisi Dr. Muhammed Najjar da amaçlarının Türkiye’de darbeyi engelleyen halka ve hükümete dayanışma mesajı iletmek olduğunu söyledi.

"Suriye halkı olarak teşekkür ediyoruz, sizin yanınızdayız." ifadesini kullanan Najjar, "Türkiye’de yapılmak istenenin ne anlama geldiğini Suriye halkı biliyor. Suriye halkı askerler tarafından ve Arap dünyasında hüküm süren diktatörlerce öldürülmenin, zulüm görmenin anlamını biliyor. Türkiye’ye sevgi ve dayanışma mesajı yolluyoruz." diye konuştu.

Suriye’de yaşananların Türkiye’de tekrarlandığını görmek istemediklerini ifade eden Najjar, "Ankara’nın, İstanbul’un sokaklarında veya Türkiye’nin herhangi bir yerinde tek damla kan görmek istemiyoruz. Türkler Türkiye’den başka gidecek yeri olmayan Suriyelilere evlerini, okullarını, hastanelerini açtı." şeklinde konuştu.

"Demokrasimiz dünya Müslümanlarına umut"

Etkinliğe destek veren UETD İngiltere Başkanı Turhan Özen de "Suriyeli kardeşlerimiz öncülük yaptı, biz de destek olduk. Bu onlar için önemli bir durum. ‘Türkiye düşerse gidecek başka bir yerimiz yok’ diyorlar." diye konuştu.

Türkiye’de halkın siyasi görüş farklarını bir yana bırakarak darbeye karşı birleştiğini hatırlatan Özen, "Dünya Müslümanlarının da bizimle birleşmesi duygulandırıyor. Allah böyle şeyleri bir daha yaşatmasın, demokrasimiz sağlam bir şekilde dursun, bütün dünya Müslümanlarına umut olmaya devam etsin inşallah." değerlendirmesini yaptı.

Bilgisayar teknolojisi konusunda üniversitede okutman olduğunu belirten Suriyeli Raca Najjar, "Buraya Türk halkının özgür iradesini ve darbeyi başarısızlığa uğratmasını kutlamaya geldik. Türk kardeşlerimizle bir aradayız ve savaş kabusundan kurtulmuş olmalarını kutluyoruz." ifadesini kullandı.

"Erdoğan güçlü adam"

Etkinliğe katılan ve İngiltere’de sığınmacı olarak bulunan 24 yaşındaki Suriyeli Muhammed Kunbus da Cumhurbaşkanı Erdoğan için "güçlü adam" ifadesini kullandı. Kunbus, "Erdoğan’ı seviyorum. Erdoğan’a ve Türkiye’ye desteğimi göstermek istedim. Arap dünyasından yardım gelmezken Türkiye, Suriye halkına kapılarını açtı." diye konuştu.

Londra’da Barnet Belediyesinde çalışan Türk vatandaşı Fatma Uğur da Türkiye’de yaşanan darbe girişiminin kendilerini çok üzdüğünü belirterek, "Azıcık da olsa yardımımız dokunursa birlik beraberliğimizi gösterebilirsek yabancı bir ülkede diye buraya geldim." ifadelerini kullandı. Uğur, etkinliğe katılan Suriyelilerle ilgili olarak da "Onlar bizi destekliyor, biz de onları destekliyoruz." dedi.

Etkinliğin sonunda İngiltere’de yaşayan Suriyelileri temsilen Dr. Faruk Nahas, günün anısına Büyükelçi Bilgiç’e Kuran-ı Kerim ve kılıç hediye etti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...