Suriye'de kimyasal silah kullanıldı mı?

/ Kaynak: İHA
Suriye'de kimyasal silah kullanıldı mı?

DÜNYA Haberleri  / İHA

BD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun, İsrailli bir istihbarat yetkilisinin Suriye'de kimyasal silahlar kullanıldığı yönündeki açıklamalarını teyit edemediğini söyledi.

Kerry, NATO Dışişleri Bakanları toplantısı sonrasında basına açıklamalarda bulundu. Toplantıdaki bütün tarafların, ülkede devam eden şiddetin kabul edilemez olduğu konusunda hemfikir kaldığını söyleyen Kerry, Avrupa'da ve dünyanın diğer bölgelerinde, Suriye'deki aşırıcılığın sonlandırılması için birlikte çalışılacağı teminatını verdiklerini ifade etti. Toplantıdaki genel düşüncenin, Suriye'nin ileriye gidebilmesi için Esad yönetiminin sonlanması yönünde olduğunu kaydeden Kerry ayrıca, toplantıdaki herkesin Suriye sorununa ilişkin ilk tercihinin, Cenevre Anlaşması'na benzer bir politik çözüm bulunması olduğunu söyledi.


Tarafların, Suriye'de, insan haklarını gözeten ve özellikle gelecekleri için endişe eden azınlıklara ulaşan, mezhebe bağlı olmayan bir demokrasinin oluşturulması gerektiği konusunda aynı fikirleri paylaştığını dile getiren Kerry, bunun, bölgedeki istikrar için kritik öneme sahip olduğunu ifade etti. Kerry, Suriye'de bahsedildiği gibi bir demokrasi kurulmasının yalnızca diplomatik sebeplerle veya güvenlik nedenleriyle değil, Suriye'nin NATO ülkelerine sınırı olması ve insani meselelerden ötürü önem taşıdığına değinerek, Suriye'deki durumun feci boyutlara ulaştığını belirtti. Bu sebeple, Türkiye'nin mevcut şartlar altında kendi halkını koruyabilmesi için Almanya ve Hollanda'yla birlikte Türkiye'ye de Patriot bataryalarının yerleştirilmesinin uygun olduğu değerlendirmesinin yapıldığını anlatan Kerry, NATO adına bundan memnuniyet duyduklarını ifade etti.


Kuzey Kore konusunda ise, "NATO, Kore Yarımadası'nda nükleer silahların barışçıl bir şekilde yok edilmesi konusundaki bağlığını yineleyen ve Kuzey Kore'yi bu hedefe ulaşılabilmesi için bize katılmasına teşvik eden bir bildiri yayınladı" ifadelerinde bulunan Kerry, Kuzey Kore'nin provokasyonlarının uluslararası anlaşmaları ihlal ettiği konusunda da mutabık kalındığını söyleyerek, provokasyonların ayrıca bölgede, Kore Yarımadası'nda ve nükleer silahlanma dolayısıyla, nükleer silahların yaygınlaşmasının engellenmesi yönündeki çabalar açısından küresel çapta tehdit oluşturduğunu dile getirdi.


Kerry ayrıca, İsrailli bir istihbarat yetkilisinin Suriyeli güçlerin kimyasal silahlar kullandığı yönündeki açıklamalarına ilişkin bir soruya, Netanyahu'yla bugün yaptığı telefon görüşmesinde, İsrailli liderin bu açıklamaları henüz teyit edemediği cevabını verdi. Dolayısıyla kendisinin de bu konuda yorum yapmasının doğru olmayacağını belirten Kerry, bu yöndeki iddiaların detaylıca araştırılması ve gerçeğin ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi.


İsrail ordusunun üst düzey istihbarat analisti Tuğgeneral Itai Brun, Tel Aviv'de gerçekleşen bir güvenlik konferansında Suriyeli orduların muhaliflere karşı savaşta kimyasal silahlar kullandığı açıklamalarında bulunmuştu.

DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...