Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Berat Albayrak: Cumhurbaşkanı süreci cesur yönetti

Düzenleyen:
Berat Albayrak: Cumhurbaşkanı süreci cesur yönetti

GÜNDEM Haberleri

Enerji Bakanı Albayrak, NTV canlı yayınında 15 Temmuz darbe girişimi gecesi neler yaşandığını anlattı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, NTV canlı yayınında Oğuz Haksever'in, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin sorularını yanıtlıyor.

Nasıl başladı? Cumhurbaşkanı ilk öğrendiğinde siz de orada mıydınız?
Kabine üyelerimiz basına çıkıp görüşmeler yapıyorlar ama bu yayının mahiyeti farklı. Medya vesilesiyle sizlerin o dönemlerdeki dik duruşunuz için teşekkür ediyorum. Biz o gün gayet sıradan bir gün, akşam oturduğumuz süreçte Beylerbeyi'de bir hareketlilik, orada askerin sivil halka ve polis yönelik yapmış olduğu olağandışılığı aktarmış olduğu bir süreç. İlk telefon konuşmasında biz çok ihtimal vermedik. Muhtemelen sizde ilk gelen bilgilerde aynı şekilde ihtimal vermemişsinizdir. Telefonlar gelmeye, bilgiler gelmeye başlayınca  bir noktadan sonra artık farklı bir psikolojiye farklı bir stratejik adım atma gereğine ihtiyaç duyulduğunu görüyorsunuz. Nitekim artık 3 konuşmadan sonra biz masadan ayrıldık başka bir odaya geçtik sayın cumhurbaşkanımızla. Öncelikli olarak başbakanımız olmak üzere ilişkili kurumları aradık. Ulaşamadıklarımız oldu. Ulaştıklarımız oldu. Özellikle İstanbul ve Ankara’nın güvenliği noktasında ciddi bir stratejinin gerektiğinde hareketle valimiz ve emniyet müdürümüzle, Ankara’daki valimizle irtibata geçerek bu sürecin hızlandırılması, telefonu kapalı olanlar, uçakta olanlar, ulaşabildiklerimizle bu süreci hızla ilerletmeye çalıştık. İnsanların yöneticilikleri, liderlikleri kritik süreçlerde belli olur. Tartışmasız Türk tarihinde belki Osmanlı’da dahil bu kadar kritik bir süreci yaşamıştık. Böyle bir süreci Cumhurbaşkanımız çok soğukkanlılıkla, güçlü, cesur ve hiç heyecanlanmadan yönetti. Belki en ama en kritik cümle bu olabilir.

Siz ilk öğrendiğinizde ne düşündünüz?
İnsan bu tip olayları yaşadığında farklı bir psikolojiye girebilir. Az çok karakterinizi fıtratınızı biliyorsunuz ama kriz dönemlerinde nasıl refleksler verebileceğini de o anlarda tecrübe ediyorsunuz. Nitekim son 10 yılda Türkiye'nin yaşadığı ve benzeri farklı krizlerin içinde yer alarak birçok şeye şahitlik ettik. Paralel dediğimiz bu yapıyı çok yakın tanımış olmaktan öte yapacaklarını tanımaktan öte Türkiye'nin şu ana kadar gelmiş olduğu olgunluk iklimini de belki biraz yakından bilmekle alakalı kanaatim hiçbir zaman olumsuz olmadı. Hem millet olarak, hem bu ülkenin başındaki liderlik olarak, hem de duruş olarak Türkiye'nin bu süreçten güçlü bir şekilde çıkacağıyla ilgili Cenab-ı Allah kalbine zerre kadar korku, heyecan, sıkıntı, stres vermedi. Bu sürecin yönetilmesi kararlar veriyorsunuz, doğru kararlar vermeniz gerekiyor. Burada biz elimizden geldiğince bu sürece destek olup cumhurbaşkanımızın en doğru kararları almasıyla ilgili elimizden geldiğince bir şeyler yapmaya çalıştık. Ama tüm bu sürecin başından sonuna kadar liderlik işte böyle bir şey, cumhurbaşkanımızın çok başarılı bir süreç yönetti.
Aldığımız bilgilere göre çocukların o sürece tanık olmaması konusu da düşünülmüş galiba.
Biz mümkün olduğunca hissettirmemeye çalıştık. Büyük oğlum 10 yaşında, kızımız 7 yaşında, ufaklık daha 1 yaşında bile değil. Oğlan ve kız daha fazla farkındalar tabi. O süreçteki bizim yansıtacağımız atmosfer ve iklimin onların kişiliğini ve psikolojisini de etkileyeceğinin farkında olarak bunun içinde olayı ekstra sakin şekilde yönetmek için de çaba sarf ettik. Ama oğlan biraz daha büyük olduğu için geçen gece yine konuştum biraz onunla, iletişim kurarak bu süreci mümkün olduğunca doğru atlatmaları, hafızalarında doğru yer etmesi için çaba sarf ediyoruz. Ama hayatta bazı şeyler yaşanıyor yapacak bir şey yok. Keşke yaşanmasıydı ama yaşandı. Öldürmeyen acı güçlendirir sözü var çok sık kullandığım. Yeter ki bunları doğru yönetebilelim. Sadece kendi çocuklarım için söylemiyorum bunları tüm Türkiye içinde muazzam bir kazanım.

''UÇAĞIN İNECEĞİ HAVAALANINI SON ANA KADAR SAKLADIK''
Medyaya dik duruşu nedeniyle teşekkür ediyorum. İlk telefon konuşmasından biz çok fazla ihtimal vermedik. Bir noktadan sonra artık farklı bir psikolojiye ihtiyaç duyulduğunu görüyorsunuz. Öncelikle Başbakan'ı aradık. Böyle bir süreci Cumhurbaşkanımız çok soğukkanlılıkla güçlü cesur ve hiç heyecanlanmadan yönetti. Uçağın ineceği havaalanını son ana kadar sakladık. Aydın, İzmir, Bodrum ve Dalaman'a gidebilirdik. Nereye gideceğimizi son ana kadar söylemedik. Cumhurbaşkanı Atatürk Havalimanı'na inişe karar verdi. 4 havalimanına da geliyoruz dendi. İstanbul'a geldikten sonraki süreç daha kolay oldu.

15 TEMMUZ GECESİ NELER OLDU?
O akşam bütün kritik üslerin elektriği kesilsin talimatı verdik. 

3 AY SÜREYLE OHAL UYGULANMASI
Vatanadaşa değil, devlete OHAL var.

BEŞTEPE'DEKİ LİDERLER ZİRVESİ
Türkiye'nin uzun yıllardır beklediği bir resim.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...