Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Rehin alınan vatandaşlarımızın durumu iyi'

/ Kaynak: AA
'Rehin alınan vatandaşlarımızın durumu iyi'

DÜNYA Haberleri  / AA

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Afganistan'da rehin alınan vatandaşların sağlığının iyi olduğunu birçok kanaldan teyit ettiklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Afganistan'da rehin alınan Türk vatandaşlarının sağlığının iyi olduğunu söyledi.
NATO dışişleri bakanları toplantısına katılan ve bazı ikili temaslarda bulunan Davutoğlu, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.
Davutoğlu, Afganistan'da helikopterlerinin acil iniş yapmasının ardından Taliban tarafından rehin alınan 8 Türk vatandaşıyla ilgili "Bize bir kaza ve bunun sonucunda kayıp haberi geldiğinde sağlıkları konusunda çok kaygılanmıştık. Hamdolsun vatandaşlarımızın sağlığının iyi olduğunu birçok kanaldan teyit ettik. Afgan Dışişleri Bakanı da bunu teyit etti. Yine birçok kanalı kullanarak biran önce özgürlüklerine kavuşmaları için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz" dedi.
Davutoğlu, NATO toplantısında görüştüğü Afganistan Dışişleri Bakanı'nın da bu konuda her türlü çalışmayı yürüttüklerini söylediğini aktardı.


Kerkük'teki olaylar
Davutoğlu, Kerkük'te güvenlik güçlerinin göstericilere müdahalesi sırasında çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesini üzüntüyle karşıladığını söyledi.
Davutoğlu, "Bu acıların bir daha yaşanmaması için Irak'ta bütün tarafları kuşatan bir siyasal yapı kurmak zarurettir. Irak'ta öylesine karmaşık ve girift bir etnik ve mezhepsel kompozisyon var ki herhangi bir grup dışlandığında Irak'ın huzurunu, sukunetini sağlamak mümkün olmaz. Bu konuda Irak hükümetinin gerekli duyarlılığı göstermesi büyük önem taşıyor" ifadesini kullandı.


Kerry'nin Gazze ziyaretiyle ilgili sözleri
Bakan Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile NATO toplantısında kısa bir görüşme gerçekleştirdiğini ve muhatabının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze ziyaretiyle ilgili sözlerinin de gündeme geldiğini anlattı.
Davutoğlu, "Zaten Başbakan Yardımcımız gerekli açıklamaları yapmıştı. Bir kez daha onu teyiden vurgulamak isterim, Türkiye bütün bu dış politika konularında kararlarını kendi iradesiyle alır" diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Sayın Kerry ile bunu paylaştık. Gerçi bu açıklamanın içinde Kerry bir taraftan da 'nihai olarak kendi takdirleridir' diyor. Bunu da (görüşmemizde) bana söyledi. Basın tek bir cümleyi alınca, manşete çıkarınca yaklaşımı o (cümle) belirlemiş oldu. Her ne surette olursa olsun kendisiyle bunu da paylaştık. Ben bu konudaki kararlılığımızı ve bu tür açıklamalardan kaçınmak gerektiği hususunu kendisiyle paylaştım" dedi.
Bakan Davutoğlu, "En doğru zamanda, her zamanki gibi en doğru barış mesajı ve yaklaşımıyla Sayın Başbakanımızın Gazze ziyareti gerçekleşir. Bütün Gazzeliler ve Filistinliler bunu uzun yıllardır hasretle bekliyor" diye konuştu.


AKPM'nin Türkiye raporu
Ahmet Davutoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu'nda onaylanan Türkiye raporuyla ilgili bir soru üzerine şunları kaydetti:
"Bütün bu yapılan demokratikleşme çabalarından sonra Türkiye'nin bu izleme sürecinden çıkması gerektiğini düşünüyorduk ama farklı bir oylama neticesi ortaya çıktı. Bu bizim demokratikleşme yönünde atacağımız adımlar konusundaki kararlılığımızı o veya bu yönde etkilemez."
Davutoğlu, "Raporu okursanız, PKK'nın faaliyetlerini terörist faaliyet olarak tanımlayan birçok cümlenin raporda yer aldığını görürsünüz" diyerek raporda değiştirilen bazı ifadelere Türk parlamenterlerin gereken tepkiyi verdiğini hatırlattı.
Bakan Davutoğlu, "AKPM'nin bu raporu PKK'nın terörist listesinde olup olmamasını etkileyecek bir rapor değil. Gündemi de gerekçesi de o değil. Dolayısıyla bundan özel bir anlam çıkarmaya çalışmak doğru değil ama biz gerekli tepkiyi uygun usullerle her zaman verdik ve veriyoruz" dedi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...