Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

BMGK'da Halep için acil insani ateşkes çağrısı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
BMGK'da Halep için acil insani ateşkes çağrısı

DÜNYA Haberleri  / AA

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından Halep'te bağlayıcılığı olan en az iki günlük acil insani ateşkes sağlanması çağrısında bulunuldu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) bugünkü Suriye konulu toplantısında, Halep'in doğusunda en az 2 günlük "insani ateşkes" çağrısında bulunuldu.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardımlar Koordinatörü Stephen O'Brien, BMGK toplantısında yaptığı konuşmada, 250 bin ila 275 bin sivilin bölgede sıkışıp kaldığını ve BMGK'nin buna sessiz kalamaması gerektiğini söyledi.

Halep'in doğusunun Esed rejimi ve müttefik milislerce kuşatma altında olduğunu belirten O'Brien, BMGK'ya yaptığı çağrıda, en az iki günlük acil insani yardımın sağlanabilmesi için bağlayıcılığı bulunan "insani ateşkes"in empoze edilmesini istedi. O'Brien, Halep'in doğusunda "Ortaçağ ve utanç verici kuşatma taktikleri"ne son verilmesi uyarısında bulundu.

O'Brien'nin iki günlük ateşkes çağrısını desteklediklerini bildiren Fransa ve İngiltere BM Daimi Temsilcileri, BMGK üyelerinden Halep'te 48 saatlik acil ateşkes çağrısını desteklemelerini istedi.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Francois Delattre, Halep'teki saldırılara son verilmemesi ve insani erişim sağlanmaması halinde siyasi sürecin sona erebileceğine işaret etti. Hastanelere saldırının bir savaş suçu olduğunu hatırlatan Delattre, ülkesinin O'Brien'in çağrısını desteklediğini bildirdi.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, Halep'teki çocuk hastanesinin bir doktorundan aldığı bir mektupta, "Hiçbir şey yapılmaması durumunda ölceğimizden eminiz." ifadesinin kullanıldığını aktardı.

Rusya'ya saldırganlığa son verme çağrısı

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da toplantıda Esed rejimi ve Rusya'ya yaptığı çağrıda, Suriye'de saldırganlığa son vermelerini, kentin tek erişim ağı Castello yolu üzerinden gıda, tıbbi malzeme gibi insani yardımları engellenmemelerini talep etti.

Hava saldırını kınayan Büyükelçi Power, Rusya ve Esed rejimine, "Daha fazla terörist üretiyorsunuz." dedi.

Power, çocuk hastanesinin haziran ayından bu yana 3 defa saldırıya uğradığını ve rejimin çocukların da olduğu 4 hastaneyi daha vurduğunu söyledi. Hastanelere yönelik hava saldırılarını kınayan Power, Halep'in kuşatılmış durumda olduğunu belirterek, "Halep yanıyor. Gelin Halep'te insanların hayatlarını kurtaralım." diye konuştu.

Japonya'nın BM Daimi Temsilcisi Koro Bessho'nun yönettiği toplantıda söz alan ve ABD Büyükelçisi Power'la söz düellosuna giren Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin ise ülkesine yönelik suçlamaları kabul etmezken, havadan yardım önerisinde bulundu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...