Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ABD'li ilaç devi Türkiye'ye yatırıma geliyor

- Güncelleme:
ABD'li ilaç devi Türkiye'ye yatırıma geliyor

Ekonomi Haberleri

Hükümetin stratejik alan olarak belirlediği sağlıkta yatırım kararı alan ABD'li şirket, borsada işlem gördüğü için imza atmadan açıklama yapamıyor.

Türkiye'nin ABD'li şirketlerin doğrudan yatırımını artırmaya yönelik çabaları sonuç vermeye başladı. Büyük bir ABD'li ilaç şirketi Türkiye'de yatırım kararı aldı. New York Borsası'na kote olduğu için resmî bilgilendirme yapmadan ismi açıklanamayan şirket ile görüşmelerde ise sona gelindi. Başbakanlık Yatırım Ajansı yetkilileri de söz konusu Amerikan şirketi ile yatırım anlaşmasında sona gelindiğini, ancak yatırım tutarı ve yatırım yapacak şirket ismi hakkında, sermaye piyasası kuralları gereğince açıklama yapamadıklarını söyledi. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da, Chicago'da düzenlenen Uluslararası Biyoteknoloji Kongre ve Fuarı'nda önemli ilaç firmaları ile yaptığı görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, birçok firma temsilcisiyle görüştüklerini, bu firmaların da kendilerinden iletişim, şeffaflık ve ruhsatlandırma sürelerinin azaltılmasını talep ettiklerini söyledi. Görüşmelerin devam ettiğini, sağlıkta yatırım kararı alacak yeni şirketler olacağına inandıklarını söyleyen Müezzinoğlu, "Sağlık turizmini güçlü hale getirebilirsek ilaçtaki cari açığı oradan kapatabiliriz. Cari açığın kapatılabileceği en stratejik alan sağlık turizmi. Avrupa'da 100 bin euroya mal olan bir tedavi Türkiye'de 50 bin euroya yapılınca önemli bir gelir elde ediliyor. Türkiye'nin bu anlamda sağlık turizmi potansiyeli de yüksek" dedi.Türkiye'de yatırım yapacak olan ilaç şirketlerine verilecek desteklerden de söz eden Müezzinoğlu, seçilen kalemlere ve stratejik önemine göre teşvik uygulandığını ifade ederek, "7 yıla kadar bu firmalara alım garantisi verme hakkımız var. O alım garantisi ile onlar için de üretimin ve kalıcılığın cazip olmasını sağlamayı amaçlıyoruz" dedi. Fuar kapsamında düzenlenen resepsiyonda da konuşma yapan Müezzinoğlu, Sağlık Strateji Belgesi'nde biyoteknolojinin stratejik bir yatırım alanı olarak belirlendiğini söyledi. Resepsiyona katılan sektör temsilcilerine hitaben Türkiye ve bölgenin potansiyelini anlatan Müezzinoğlu, "Türkiye'yi yakın coğrafyasında bir milyara yaklaşan bir popülasyona hitap edebilen güçlü, bölgesel, istikrarlı bir aktör olarak değerlendirmeleri, yatırımları için stratejik bir nokta olacaktır. Türkiye üç saatlik mesafede yaklaşık 500 milyonluk bir kitleye, yaklaşık beş saatlik mesafede de 1 milyar insana hitap edebiliyor. Bunu değerlendirin" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...