BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Patlıcanın enflasyon zaferi

Patlıcanın enflasyon zaferi

Bursa’da, 1999’da sadece patlıcan enflasyonun üzerinde zam gördü.



Bursa’da meyve sebze fiyatlarında 1999 yılında görülen artışın, yüzde 68.8 olarak açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi’nin altında kaldığı belirlenirken, sadece patlıcan, enflasyonun üzerinde zam gördü. Bursa Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürlüğü verilerine dayanılarak yapılan araştırmaya göre, 13 Ocak 1999 ile 13 Ocak 2000 tarihleri arasındaki 1 yıllık dönemde sebze ve meyve fiyatlarındaki artış enflasyonun altında kaldı. Meyve ve sebze fiyatlarındaki en büyük artışın Nisan-Mayıs aylarında yaşandığı gözlenirken, fiyatlarda hasata bağlı olarak yaz aylarında düşüş oldu. Son bir yıl içinde fiyatı en az artan ürünler arasında ilk sıraları ayva, taze fasulye, dolmalık biber alıyor. Maydanoz fiyatları ise bu dönemde yüzde 25 geriledi. Ayva fiyatları, hava koşullarına bağlı ürün azlığı nedeniyle 1998 sezonunda aşırı ölçüde yükseldi. 1999’a yüksek fiyattan giren Ayva, 1999’daki ürün bolluğu nedeniyle düşük bir fiyat artışı gördü. Geçen yıl düşük fiyat artışı olan kurusoğan ve patateste ise Rusya ve eski Doğu Bloku ülkelerine yapılan ihracatın düşmesi, iç piyasada fiyatları baskı altına almıştı. Nevşehir gibi büyük üretim bölgelerinin dışında Bursa İnegöl’de de ürün 1998 yılı sonunda büyük ölçüde depolandı. 1999’da ise ihracatta beklenen artış gerçekleşemedi. 1999 rekoltesinin yüksekliği de eklenince fiyatlarda düşük artışlar yaşanabildi. Taze fasulye ise son yıllarda çiftçinin adeta yüklendiği bir ürün oldu. 1997 yılında ihracatın da etkisi ile taze fasulye çiftçinin yüzünü güldürdü. Çiftçi iyi para kazanma beklentisi ile 1998’de bu ürüne ağırlık verdi. 1998 kışında manavlarda 1 milyon liraya kadar tırmanan fiyatlar, 1999 yılı içinde sadece yüzde 10 artabildi. İHRACATTA DÜŞÜŞ Bursa Ziraat Odası yetkilileri, meyve ve sebzenin son yıllarda para kazandırmadığını, çiftçinin “zarar ettiğini”, fiyatların, girdi artışının çok altında kaldığını belirtti. Fiyat artışının düşük kalmasında genel olarak ihracatın azalması ve 1999’da alınan yüksek rekoltenin etkili olduğu bildirildi.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT