Tarım arazisi 2 hektardan küçük olamayacak

- Güncelleme:
Tarım arazisi 2 hektardan küçük olamayacak

Ekonomi Haberleri

Hükümet, tarımda tarihi bir adım atıyor. Tarım arazilerinin miras yoluyla daha fazla bölünmesinin önüne geçecek "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasa Tasarısı" Bakanlar Kurulu'nun imzasına açıldı.

Hükümet, tarımda tarihi bir adım atıyor. Tarım arazilerinin miras yoluyla daha fazla bölünmesinin önüne geçecek "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasa Tasarısı" Bakanlar Kurulu'nun imzasına açıldı. Tasarıya göre tarımsal araziler, miras hukuku bakımından "bölünemez eşya" niteliği kazanacak ve bu durum tapu kütüğüne işlenecek. Miras kalmış olsa bile, bu araziler daha fazla bölünemeyecek. nbsp;Belirlenen parsel büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0.5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0.3 hektardan küçük olamayacak. Ancak çay, fındık, zeytin gibi özel iklim ve toprak istekleri olan bitkilerin yetiştiği yerler ile seralarda Bakanlığın uygun görüşü ile daha küçük parseller oluşturulabilecek. Düzenleme ile aileler arasında sık sık tartışmalara da yol açan miras arazilerinin nasıl paylaşılacağını da yeniden belirleniyor. Buna göre tarım arazileri, bir mirasçıya veya gerekli büyüklük karşılanırsa birden fazlasına devredilebilecek. Mirasçıların tamamının payları oranında temsili için bu araziler, kuracakları şirkete devredilebilecek. Mirasçılar arasında anlaşma sağlanamazsa bu konuda son kararı hakim söyleyecek. Ayrıca arazi satış ve takaslarında komşu parseller ön alım hakkına sahip olacak. Tarım Bakanlığı, asgari büyüklükte olmayan tarımsal arazi parsellerini gerektiğinde toplulaştırma ve değerlendirmek üzere kamulaştırabilecek. nbsp;


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...