Tecavüzcüye ‘kimyasal hadım’

Düzenleyen:
Tecavüzcüye ‘kimyasal hadım’

GÜNDEM Haberleri

Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlardan Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi Yönetmeliği’nde ‘cinsel isteğin yok edilmesi’ ibaresi yer aldı. Bu ifade, ‘kimyasal kısırlaştırma’ anlamına geliyor.

İsmail SONSUZ

Adalet Bakanlığı, yıllardır toplum tarafından dillendirilen “tecavüzcülere kimyasal hadım uygulanması” isteğinin yolunu açan düzenlemeyi hayata geçirdi. Düzenlemeye göre, devlet hastanelerindeki Sağlık Kurulu’nun onayıyla, tecavüz ve cinsel saldırıdan hüküm giyenlere, ‘cinsel isteğin yok edilmesine kadar tıbbi tedaviler uygulanabilecek. Adalet Bakanlığınca hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan “Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlardan Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi ve Diğer Yükümlülükler Hakkında Yönetmelik”te yer alan tıbbi tedavinin kapsamı, özellikle Özgecan Aslan cinayetinin ardından uzun süre tartışılmıştı. Yönetmeliğe göre, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan hüküm giyenler “ayakta veya yatarak” tedavi edilebilecek. Tedavi, ilaçla veya ilaçsız olabileceği gibi iki usulle de cinsel dürtünün azaltılması veya denetimine yönelik tedavi uygulanabilecek. Yönetmelikte “Cinsel suç işlemiş hükümlü hakkında ilgili kurul tarafından uygun görülen psikiyatrik veya farmakolojik tedavi”ye açıklık getirilirken, “cinsel isteğin yok edilmesi” ibaresi de kullanıldı. Tıbbi tedavi öncesi hükümlü, bünyesinde ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı ile üroloji veya endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı hekim olan Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelere gönderilecek. Kişi hakkında tıbbi tedaviye gerek olup olmadığı, gerek varsa hangi yöntemin uygulanacağı belirlenecek.

Bu arada, cinsel dokunulmazlığa yönelik işledikleri suçun cezasını çekerek serbest kalanlar veya denetimli serbestlikle bırakılanlarla ilgili hükümler de yönetmelikte yer aldı. Mağdurların korunması amacıyla, hükümlüler, mağdurun oturduğu ve çalıştığı yere yaklaşamayacak, gerektiğinde elektronik kelepçe gibi cihazlar kullanılabilecek. Alınan bir başka tedbir de çocuklarla ilgili. Bu suçtan hüküm giyenler, çocuklarla bir arada olmayı gerektiren ortamlarda çalışamayacak.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...