Erdoğan Rusya’ya gidiyor, vizeler kalkıyor

Düzenleyen:
Erdoğan Rusya’ya gidiyor, vizeler kalkıyor

Ekonomi Haberleri

Rusya ile ilişkilerde uçak krizi öncesine dönülüyor. Vize muafiyeti yeniden gündeme gelirken, tarım ürünleri ihracatının önü açılıyor. Ayrıca enerji projelerinin hayata geçirilmesi için mutabakata varılırken ilişkilerin Tayyip Erdoğan’ın ziyaretiyle taçlandırılması bekleniyor.

Darbe girişiminin ardından Türkiye ile Rusya arasında yaşanan anlaşmazlıklar hızlı bir şekilde çözüme kavuşturuluyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci başkanlığındaki Türk heyeti Rusya'ya üst düzey görüşmelere başladı. Yapılan görüşmelerde vize muafiyetinin yeniden gündeme gelirken, tarım ürünlerinin ihracatının önünün açılması için de çalışmalar başlatıldı. Görüşmeler neticesinde ağustos ayında yapılması planlanan Erdoğan-Putin görüşmesinin tarihi de belli oldu. Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkoviç ile bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkan'ı Vladimir Putin'in 9 Ağustos tarihinde St. Petersburg'da bir araya geleceğini bildirdi. Rusya'nın Türkiye'nin önemli bir komşusu ve stratejik ortağı olduğunu belirten Şimşek, "24 Kasım'da talihsiz bir olay nedeni ile ilişkilerimizde bir sekteye uğrama oldu. Eski zamanlardaki gibi değil de 24 Kasım’dan öncesine bütün alanlarda ilişkilerimizi en üst seviyeye çıkarmak için buradayız" dedi.

Görüşmelerin ardından bir açıklama yapan Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç de ikili ilişkilerin tüm alanlarını masaya yatırdıklarını belirterek şunları söyledi: "İki ülke liderinin telefon görüşmesinin ardından ticari, ekonomik ve yatırım ilişkilerinin ve diğer tüm alanlardaki iş birliğinin adım adım düzelmesi için görüşmeler düzelmesine ilişkin talimat verildi. Charter seferlerinin yenilenme konusunu görüştük. Türk yetkililere tavsiyeler gönderildi ve Türkiye bunları kabul etti. Bizim uzmanlarımız havalimanları, oteller ve turistlerin bulundukları diğer yerlerdeki güvenlik önlemlerini görmeleri ve bu önlemlerin yeterli olduğu konusunda emin olmaları için Türkiye'ye davet edildiler. Bunun temelinde hükümet charter serlerinin yenilenmesi için karar alabilir. Rus vatandaşlar Türkiye'ye yeniden tur satın alıp oraya hem Rus hem Türk hava yollarının tarifeli seferleriyle gidebilirler. Vize konusuna gelirsek. Dışişleri Bakanları, yetkili makamlar, kolluk kuvvetleri ve özel servisler arasında görüşmelerin yapılması konusunda anlaştık. Terör örgütlerine bağlı kişilerin Rusya'da bulunmamaları konusunda garanti sağlanması gerek. İlgili makamlar arasında bu konuda gerekli karşılıklı anlayış sağlandığı zaman bu vize kısıtlamalarının kaldırılması için çalışmalara başlanılacaktır. Türkiye'nin talebi üzerine görev seyahatleri, iş adamlarının seyahatleri ve diğer vatandaş kategorilerinin seyahatleri konusunun ayrıca değerlendirilmesinde anlaştık. Fakat burada son karar ilgili makamların görüşmelerinin ardından verilecektir."

Akkuyu ve Türk Akımı yeniden masada 

Türk heyeti ile Rusya arasında yapılan görüşmelerde Akkuyu'da inşaa edilmesi planlanan nükleer santralde ele alındı. Dvorkoviç, Akkuyu inşaatı da dahil olmak üzere yatırım projelerinin ele alındığını belirterek, "Türkiye tarafından hukuki normlar hazırlanıyor. Hızla ilerlemeyi umuyoruz. Türk Akımı konusunda Türkiye bu konuda diyalog kurmak için hazır olduğunu belirtti. Enerji Bakanlığı düzeyinde görüşmeler yapılacak. Türkiye'nin Rus ürünleri ve yatırımlarına uyguladığı kısıtlamalarla ilgili konulara da değinildi. Bu kısıtlamaların en kısa zamanda kaldırılması konusunda ısrarcı olacağız. Genel olarak önceki yıllarda oluşan iş birliği düzeyine yeniden çıkma ve bazı alanlarda ilerleme konusunda anlaştık” dedi. 

Tarım ürünlerinin önü açılıyor

Türk tarım ürünlerinin ülkeye girişi konusunda çalışma yürütüldüğünü ifade eden Dvorkoviç, "Tarım Bakanlığımız ve Rosselhoznadzor önümüzdeki birkaç gün içerisinde gerekli görüşmeleri yapacaklar. Ayrıca, Türk ürünlerinin kalitesinden emin olmak, denetleme organları arasında ilişki ve güven kurulması gerek. Biz bu ürünleri iyi biliyoruz, ama piyasa değişiyor, piyasaya yeni ürünler geldi, yeni talepler oluşuyor. Diğer kısıtlamalar hakkında da Ekonomik Kalkınma, Ticaret, Ulaşım Bakanlıkları düzeyinde görüşmeler yapılacak. Böylelikle iki ülke liderlerinin görüşmesi için gerekli belgeler hazırlanacak" diye konuştu.

"Uçak düşürme olayı incelenecek"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 24 Kasım'daki uçak düşürme olayıyla ilgili bir çok soru işaretinin bulunduğunu belirterek, "Rusya devletiyle ilişkilerin normalleşmesi, bölgesel komşuluk, ortaklıklar bugüne kadar yaşanan süreçler, bize başka soruları da açacak. Savcılarımız 24 Kasım uçak konusunu da inceleyecek. 'Halkına bunu yapan arka planda bunları da yapmış olabilir mi?' sorusunu da göreceğiz. Biz ilişkilerin normalleşmesine olumlu bakıyoruz. Bu çerçevedeki yeni dönemin ekonomik ve siyasi olarak daha olumlu adımlara vesile olabileceğini düşünebiliriz" dedi.

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...