HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Darbe gecesi kendilerini siper eden kahraman astsubaylar

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Darbe gecesi kendilerini siper eden kahraman astsubaylar
Subaylar, Haber

GÜNDEM Haberleri

Halkı karşısına alan darbecilere en sert mukavemeti gösteren yürekli astsubayların kimi canını ortaya koydu, kimileri de canından oldu...

Sinem ERCİYAS

15 Temmuz darbe girişiminde Türk Silahlı Kuvvetlerinin bel kemiği olan astsubaylar cuntacılara karşı tutumlarıyla tarihî imtihandan yüz akıyla çıktı. Kritik dakikalarda aldıkları insiyatiflerle destan yazan astsubaylardan bazılarının hikâyesi şöyle:

MEHMETÇİĞİ YEM ETTİRMEM

Olay gecesi Kuleli Askeri Lisesi’nde yaşananların detayları erlerin mahkemede verdiği ifadeler sonrasında ortaya çıktı. O geceye tatbikat var diye kandırılan erler için direnen Astsubay Kemal Vurgun’un kahramanca direnişi damga vurdu. Hadiselerden haberi olmayan erleri korumasına alan Astsubay Vurgun, erlere kendisiyle gelmesi için emir veren Samet yüzbaşına silahını doğrulttu. Astsubay Kemal Vurgun, ‘Siz kimden emir alıyorsunuz, siz 3-5 vatan haini emir almışsınız, ben bu askerleri yem ettirmem’  diyerek erleri bırakmazlarsa hepsini vuracağını belirtti. Bunun üzerine erler de onun arkasında yer alıp silahını darbeci askerlere doğrulttu. Astsubay Kemal Vurgun’a yardım edenlerin de aralarında bulunduğu 14’ü serbest kaldı. 

HALKA ATEŞ ETMEMEK İÇİN İNTİHAR ETTİ

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda hareketli anların yaşandığı sırada sivillere ateş etmemek için direndi Astsubay Ferhat Daş... Astsubay Daş’ın İstanbul’a tayini çıkalı 25 gün olmuştu. Tuzla’daki bir karakolda görev yapıyordu. O da o gece darbeci hainler tarafından tatbikat var, diye çıkarılmıştı birliğinden. Kalabalığın Sabiha Gökçen’e hareket ettiği o sıralarda komutanı ısrarla Daş’a sivillerin üzerine ateş etmesini söyledi. Kahraman Astsubay Daş’ın ısrarla edemeyeceğini ifade etmesi üzerine komutanı ‘vururum seni’ diye tehditler savurdu. Bu sırada Astsubay Daş kendi halkına ateş etmemek için silahını çekip kendi kafasına sıkarak intihar etti.

TUZAĞA DİRENDİ

15 Temmuz gecesi Orgeneral Salih Zeki Çolak ile Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar, Genelkurmay Başkanı Akar’ın Emir Subayı Yarbay Levent Türkkan tarafından Genelkurmay Karargahı’na davet edildi. Orgeneral Çolak ve Uyar, karargâha geldiklerinde derdest edilmeye çalışıldı. Bu sırada Kara Kuvvetleri Komutanı Koruma Astsubayı Topçu Kıdemli Başçavuş Bülent Aydın buna engel olmak için direndi. Bunun üzerine Aydın, darbeci askerlerce şehit edildi. Koruma Müdürü Yüzbaşı Burak Akın ise komutanlarıkorumak isterken yaralandı. Aydın, 17 Temmuz günü Ankara Kocatepe Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Cebeci Şehitliği’nde toprağa verildi. Kahraman Şehit Astsubay Aydın’ın ismi mezun olduğu Iğdır’ın Karakoyunlu İlçesi’ne bağlı Taşburun Köyü İlkokulu’nda yaşatılacak.

EMEKLİ ASTSUBAY TANKIN ÖNÜNE GEÇTİ

Emekli Astsubay Hüseyin Hardal Boğaziçi Köprüsü’nün kapatıldığını, Genelkurmay Başkanlığı’nda karışıklığın olduğunu duyar duymaz evinden çıktı. Karargâhın olduğu caddede savaş uçaklarının alçaktan uçuş yaptığını, halkın üzerine ateş açıldığını gören Hardal, tankların üzerine yürüdü. Emekli Astsubay Hardal, tanklardan birinin karşısına dikilip Türk bayrağını açtı. O sırada asker tankı durdurdu. Hardal yaşadıklarını, “O an ezilir miyim, topu ateşler mi diye aklıma gelmedi” diyerek anlattı.

TEK BAŞINA DESTAN YAZDI

Evli, iki çocuk babasıydı Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir... O gece Türk milleti darbecilere karşı direnirken, tek başına destan yazmıştı. O gece Halisdemir, komutanından aldığı talimatı yerine getirmese darbecilere karşı direnmese belki de Özel Kuvvetler Komutanlığı tamamen yok olacaktı. 15 Temmuz gecesi darbecilerin Ankara’daki hedeflerinden biri de TSK’nın en seçkin birliklerini barındıran Gölbaşı’ndaki Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) olmuştu. Güneydoğu’da görevli darbeci general 1. Özel Kuvvetler Tugay Komutanı Tuğgenaral Semih Terzi, askeri uçakla Ankara’ya ÖKK’ya gitmişti. Halisdemir, komutanı Zekai Aksakallı’ya ulaştı. Aksakallı o sırada eşi ile birlikte Gazi Orduevi’nde bulunuyordu. Halisdemir komutanına “Başlarında Terzi Paşa olan bir grup makamınızı teslim almaya geldi” dedi. Tümgeneral Aksakallı,  “Evladım oranın namusu sensin, makamı teslim etme, geliyorum” Darbecilere karşı aldığı emir ile birlikte silahını çeken Kahraman Astsubay, “Komutanımın emri, sizi içeri alamam” dedi. Darbeci general Terzi, “Yönetime el koyduk, yeni komutanın benim, yukarı çıkacağız” cevabını verdi. Kısa bir süre aralarında tartışma yaşandı. Astsubay Halisdemir darbecilere karşı direnmekte kararlıydı. Terzi ve beraberindekiler içeri girmek için ısrarlarını sürdürüyordu. Kahraman Astsubay Halisdemir, o gecenin seyrini değiştirerek General Terzi’yi alnından vurdu. Terzi, helikopter ile kaldırıldığı GATA’da ölürken, Astsubay Halisdemir şehit edildi.

PLANLARI ALTÜST ETTİ 

Darbe yanlısı askerlerin girişimin başarısız olması halinde  “B Planı” olarak devreye sokamaya planladıkları Malatya’daki 2. Ordu Komutanlığı’ndaki planları Üsteğmen Muhammed Hakan Erkuş’un askerlerine verdiği talimatla alt üst oldu. 7 askeri kargo uçağı, Kayseri 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı’ndan izinsiz havalandı. Nakliye uçakları, üslerine dönüş izni verilmeyince, Malatya’daki jet üssüne radar yardımıyla indi. Ekip, yakıt aldıktan sonra Siirt, Şırnak, Hatay ve Denizli’nin Çardak ilçesindeki birliklerden Ankara’daki Akıncı Üssü’ne yaklaşık 550 asker götürmeyi planlıyordu. O gece görevli olmayan 7. Ana Jet Üssü’nde görevli Hava Ulaştırma Bölük Komutanı Kıdemli Üsteğmen Muhammet Hakan Erkuş, darbe girişimini öğrenince emrindeki askerlere ulaştı. Piste inen kargo uçaklarına yakıt verilmesine engel oldu. Yakıt tankerlerin vanalarının sökülmesi, anahtarlarıyla birlikte toprağa gömülmesini sağlayarak darbecilerin planlarını bozdu.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...