Davutoğlu'ndan düşürülen Rus uçağıyla ilgili flaş sözler

Düzenleyen:
Davutoğlu'ndan düşürülen Rus uçağıyla ilgili flaş sözler

GÜNDEM Haberleri

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, düşürülen Rus uçağıyla ilgili "Emri ben verdim" sözlerinin eleştirilmesine yanıt vererek "17 saniyede başbakanın emir vermesi mümkün mü? Sorumluluktan kaçmam." dedi.

Eski Başbakan AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu gündeme dair açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, Rus uçağının düşürülmesine ilişkin 'Emri ben verdim' eleştirileriyle ilgili soruya da cevap verdi. Davutoğlu eleştirilerle ilgili olarak, "Düşünün ki 17-14 saniye süren bir hava sahası ihlalinde, Başbakanın o spesifik olay için emri vermesi mümkün mü?" derken, "Ben herhangi bir şey varsa siyasi sorumluluğu üstlenme konusunda hiç geri adım atmam" ifadelerini kullandı.

"17 SANİYE İÇİNDE BAŞBAKANIN O EMRİ VERMESİ MÜMKÜN MÜ?"

İşte Davutoğlu'nun "Emri ben verdim" sözüne yöneltilen eleştirilere canlı yayında verdiği cevap:

"Bu sözden hareketle hükme varanlar devlet işleyişini bilmeyenler ya da art niyetlilerdir. Devlette bu şey nasıl yürür? Düşünün ki 17-14 saniye süren bir hava sahası ihlalinde, Başbakanın o spesifik olay için emri vermesi mümkün mü? Pilot duracak, silsile var. Hava kuvvetleri komutanı, genelkurmay başkanını arayacak, o da beni arayacak ben de vurun diyeceğim…

"ART NİYET VAR"

Burada kesin art niyet var. Kendince birileri geçmişi böyle saptırarak anlatma, bazıları da dış politikayı sorgulama şeyi var. Burada olan şey şudur. 19 Haziran 2012 uçağımız düştüğü zaman, silahlı kuvvetlere, o zaman başbakanımız, şimdi cumhurbaşkanımız Erdoğan, benim de katıldığım toplantıda değerlendirdik. Artık bundan sonra Suriye'den ülkemize yaklaşan uçak tehdit olarak görülmeli ve vurulmalı dendi. Yani Suriye'den uçan, hava sahası ihlali olmasa bile tehdit olsa dendi.

"BAŞBAKAN İMZASIYLA VERİLDİ"

Eylül 2015'te Rusya sahaya girip, arka arkaya hava sahası ihlali yapınca, MGK'da istişare ederek bu angajman kuralını değiştirme ihtiyacı ortaya çıktı. 10 Ekim 2015 tarihinde, bu anlamda talimatı ben verdim diyorum. Genelkurmay başkanına yeni talimat verildi, sadece Suriye uçakları değil, hava ihlali yapan uçaklara angajman kuralları uygulanır dedi. Nihayetinde başbakan imzasıyla verildi.

"BAŞKA BİR UÇAKTA OLABİLİRDİ"

11 Ekim'de de genelkurmay başkanımız hava kuvvetleri komutanına, o da filo komutanına verir. Yoksa Rus uçağı olduğunu bilip, başka ülke uçağı da olabilirdi. Alanda meçhul bir uçakta olabilirdi. Ama talimat istişareler sonucu, benim de verdiğim talimat, pilotlarımız şu şu şartlarda ihlal eden uçağı vurur.

"CUMHURBAŞKANIMIZ PUTİN'İ NAZİKÇE UYARDI"

Burada 24 Kasım günü, sonra da üç dört uçak oldu. Cumhurbaşkanımız Putin'i nazikçe uyardı, söylendi. 24 Kasım günü, o gün ben hükümeti kuracağım, 11'de cumhurbaşkanımızla buluşacağız. Genelkurmay başkanımız bilgiyi bana aktardı. Siz dışişleri bakanımızı, mit müsteşarımızı alın, tedbirleri geliştirin dedim. Cumhurbaşkanımızla görüştük, bu arada bunu da konuştuk. Cumhurbaşkanımız da o zaman öğleden sonra tekrar buluşalım dedi. Ben de bakanlar kurulunu açıkladım. Sonra bir araya geldiğimizde, tedbirleri geliştirdik. Sayın cumhurbaşkanımızın Putin ile görüşme talebine olumlu yanıt vermedi.

"SORUMLULUK ÜSTLENME KONUSUNDA GERİ ADIM ATMAM"

Ben herhangi bir şey varsa siyasi sorumluluğu üstlenme konusunda hiç geri adım atmam. Angajman kuralları uygulanması konusunda kimse sorumlu addedilemez.

Bu arada bu pilotla ilgili bazı şüpheler, kamuoyunda bazı tartışmalar vardı. Genelkurmay başkanımızın tetkik etmesini istedim. İrtibat tespit edilmedi. O arada hava sahası ihlal edilen ülke biziz. Biz suçlu değiliz.

Peki bu uçak başka uçak olsa, İskenderun'u bombalasa, hesaba çekilmez miydik hepimiz? Siyasi sorumluluktan kaçınmam. Ama şu anda yürütülen Rusya politikası doğrudur."

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...