Rus arşivleri Ermeni iddialarını yalanlıyor

Rus arşivleri Ermeni iddialarını yalanlıyor

GÜNDEM Haberleri

1915 olaylarına ilişkin Rus arşivlerindeki belgeleri gün yüzüne çıkaran Azerbaycanlı tarihçi Doçent Doktor Nesiman Yagublu Rus arşivindeki belgelerde ermeni çetelerinin Ruslardan para ve silah yardımı aldığını ifade etti.


Konuyla ilgili açıklama yapan Yagublu, "Rusya'nın Devlet Arşivlerinde Ermenilerin öne sürdüğü iddiaları yalanlayan belgeler var. Çok sayıda arşivde bu konuyla ilgili belgeler var. Bu arşivler araştırılmalı, öğrenilmeli ve dünya kamuoyuna açıklanmalı. Ermeniler dünya kamuoyunu Türklerin onları katlettiğini söyleyerek kandırıyorlar. Bugün bulunan belgeler bir daha kanıtlıyor ki, Türkler Ermenilere karşı soykırım gerçekleştirmemiş. Aslında Ermeniler Türklere karşı bu siyaseti gerçekleştirmişler" dedi.
Belgelerde, Ermeni çete liderlerinin Rus komutanlarla yaptığı yazışmalar, Rusların Ermenilere silah ve para yardımı ve Ermenilerin Anadolu'da yapmayı planladıkları katliamlar yer alıyor. Rus arşivlerinin raflarından 1915 yılına ışık tutacak belgeleri gün yüzüne çıkaran Azerbaycanlı Tarihçi Doç. Nesiman Yagublu,"Rusya'nın Devlet Arşivlerinde Ermenilerin öne sürdüğü iddiaları yalanlayan belgeler var. Çok sayıda arşivde bu konuyla ilgili belgeler var. Bu arşivler araştırılmalı, öğrenilmeli ve dünya kamuoyuna açıklanmalı. Ermeniler dünya kamuoyunu Türklerin onları katlettiğini söyleyerek kandırıyorlar. Bugün bulunan belgeler bir daha kanıtlıyor ki, Türkler Ermenilere karşı soykırım gerçekleştirmemiş. Aslında Ermeniler Türklere karşı bu siyaseti gerçekleştirmişler. Rusya arşivleri kanıtlıyor ki Ermeniler o zaman Rus ordusuna katılarak Türklere karşı savaşmışlar. Savaş da ölen insan ister Ermeni olsun isterse de başka bir milletten olsun bu soykırım gibi kaleme verilemez. Rusya'yla Türkiye savaştığında Türkiye'de yaşayan Ermeniler ihanet ederek Türklere karşı savaşmışlar. Elde ettiğimiz belgelerde gösteriliyor ki 130 bin gönüllü Ermeni Türklere karşı savaşmış. Bu belgeler Ermenilerin 70 yıldan fazla dünya kamuoyunu kandırması su yüzüne çıkıyor. Bu belgeleri Ermenilerin dünyaya sunduğu belgelerle karşılaştırdığımızda aralarında çok büyük farklar var. Bu belgeleri Türk ve İngiliz dillerine tercüme ederek dünya kamuoyuna sunalım" diye konuştu.
15 Eylül 1915 tarihli ve 22/80 numaralı belgeyi, Rus komutan Yarbay Dresinko, Kars Kalesi Ermeni Bölge sorumlusuna göndermiş.Yazılanlara göre Ermenilerin istediği para Tiflis'ten Kars Kalesi Ermeni bölge sorumlusunun hesabına yatırılmış. Diğer bir belgedeyse Ermeniler, 3 Ekim 1915 tarihinde çok gizli ve acil koduyla Rus komutana gönderdiği mektupta komutandan yardım istiyor. Ermeni çete liderinin mektubunda "silah, mühimmat ve askeri kıyafetlerimiz yeterli değil, sizden Kars'ta yerleşen altıncı ermeni silahlı çetesi için yardım ve destek bekliyoruz" ifadeleri yer alıyor. Bu mektup 25/16 belge numarasıyla Rus arşivlerine giriyor. Ermeni çete lideri Senu Nersesyan diğer bir mektubu Ekim ayı içerisinde Tiflis'te kaleme alıyor. Mektupta, "Kıymetli Nikolay. Türklerin himayesinde olan Ermeniler olarak sizden rica ediyoruz… Karadeniz bölgesinde Çar Rusya'sının terkibinde olan iki bin kişilik silahlı bir çete oluşturma niyetindeyiz. Bu insanlar Hopa istikametinden Trabzon'a kadar olan arazileri çok iyi tanıyor. Siz Kafkasya'ya gelinceye kadar bu çetenin oluşturulması yönünde sizden yardım istiyoruz"yazıyor. Mektubun devamında ise iki bin kişilik silahlı Ermeni Çetesinin üyelerinin isimlerini tek tek yazıyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...