Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Hepatit, AIDS'ten 100 kat daha bulaşıcı çıktı

Düzenleyen:
Hepatit, AIDS'ten 100 kat daha bulaşıcı çıktı

SAĞLIK Haberleri

Kişilerin hasta olmadan taşıyıcı durumda olması ve günlük faaliyetler sırasında kolaylıkla bulaşması, hepatit A ve C virüsünü daha tehlikeli hâle getiriyor.

Ziyneti KOCABIYIK

Basitçe “sarılık” olarak geçiştirilen Hepatitlerin AIDS hastalığına yol açan HIV virüsünden 100 kat daha bulaşıcı olduğu ve günlük hayatımızda dikkat etmeden yaptığımız hareketlerle kolayca bulaştığı bildirildi. 28 Temmuz Dünya Hepatit Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada toplumun gizli bir hepatit tehdidi altında olduğunu söyleyen Türk Gastroenteroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Birol Özer, ülkemizde her 4 kişiden hepatit B, 100 kişiden birinin de hepatit C virüsü taşıyıcısı olduğunu belirterek “Tedavi edilmediğinde karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine kadar giden sağlık problemlerine sebep olan hepatitler kolay bulaşır ve hafif sarılık dışında ciddi bir belirti vermeden sessizce ilerler. Hepatit B ve hepatit C hem ciddi bir hastalık hem de sosyal bir problemdir” dedi. 

B’NİN BELİRTİLERİ SIRADAN

Hepatit B virüsü alan kişide 1-6 ay arasında herhangi bir hastalık belirtisinin ortaya çıkmadığını söyleyen Prof. Dr. Özer, “Virüsü alan kişilerin %15-25’inde virüsün çoğalma hızı yüksektir ve HBV’den (Hepatit B Virüsü) kaynaklanan karaciğer hastalığı gelişir. HBV tüm dünyada kronik karaciğer hastalıklarının ve karaciğere bağlı ölümlerin baş sebebidir” dedi. Virüsü alan kişilerin çok azının hastalık belirtileri verdiğini belirten Prof. Dr. Özer, “Bu kişiler kolaylıkla virüsü başkalarına bulaştırabilirler. Akut Hepatit adı verilen durumda yorgunluk, ağrılar ve sızı, ateş ve iştah kaybı gibi çok genel belirtiler görülebilir. Kronik Hepatit B adı verilen hepatit tipinde ise şu belirtilere dikkat etmek gerekir:
¥ Yorgunluk, güçsüzlük, iştahsızlık, kilo kaybı, uyku düzeninin bozulması ve genel bir keyifsizlik.
¥ Kaşıntı
¥ İdrarın koyu, dışkının soluk gri renkte oluşu  
¥ Avuç içinde aniden ortaya çıkan kırmızı lekeler
¥ Karaciğerin bulunduğu yerde yani kaburgaların alt kısmında acı ve rahatsızlık  
¥ Bacaklarda örümcek bacaklarına benzeyen şekilde ince kan damarları ortaya çıkar.
Bunlar birçok hastalıkta görülebilir. Fakat ağır sarılık, karın boşluğu, ayak bilekleri, bacaklar ve ayakların şişmesi, yüksek ateş, çok koyu renk dışkı ve kan kusma gibi belirtiler ortaya çıktığında bunların ciddiye alınması ve mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gereklidir” dedi.
Tüm dünyada 170 milyondan fazla insanın hepatit C ile yaşadığına ve ülkemizde hepatit C sıklığının yaklaşık yüzde 1 civarında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Birol Özer, HCV bulaşan kişilerin yaklaşık %15-20’si 6 aylık bir sürenin sonunda tamamen iyileşir, geri kalan %80-85’İ ise kronik hepatit C ile yaşamaya devam eder. Bu kişilerin %20’sinde ise sonunda karaciğer kanserine dönüşme riski olan siroz gelişir” diye konuştu.

GÖZDEKİ SARILIĞA DİKKAT

Hepatit C’nin 10 hastadan 8’inde farkında olmadan geçirildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özer, “Teşhis ancak bu hastalığı aramaya yönelik testler yapıldığında konulabilir. Çünkü bireylerin çoğu hastalıklarının farkında değildir. Önce anti-HCV testi yapılır. Bu testin pozitifliği, kişinin hepatit C virüsü ile karşılaşmış olduğunu gösterir” dedi. Hepatit C’nin belirtilerinin de hepatit B’de olduğu gibi kas ağrıları, halsizlik, bitkinlik gibi genel belirtiler olduğunu belirten Prof. Dr. Özer, özellikle karnın sağ üst kısmında dolaşan ağrı, yağlı yiyeceklerden tiksinme, gözlerde sarılık, koyu renk idrar yapma durumunda Hepatit C’den şüphelenilmesi gerektiğini aktarıyor. 

DİŞ FIRÇASI VE TIRAŞ BIÇAĞINDAN GELEN TEHDİT

Hepatit B ve Hepatit virüsü insandan insana hasta kişinin kanından ya da vücut sıvılarına temasla bulaşır. En yaygın bulaşma şekli coğrafi bölgelere göre farklılık gösterir. Batı Avrupa’da enfeksiyonların büyük bölümü virüsü taşıyan kişiyle cinsel temas ya da iğne ve enjektör paylaşımı yoluyla bulaşır. Ancak, Asya ve Orta Doğu’da hepatit B virüsü en yaygın olarak anneden çocuğa ya da çocuktan çocuğa geçer. Diğer yaygın bulaşma yolları ise virüsü taşıyan kişilerle diş fırçası, tıraş bıçağı gibi kişisel eşyaların ortaklaşa kullanılması ve dövme için temizlenmemiş  alet kullanımıdır. Virüsü taşıyan anneler virüsü doğum sırasında bebeklerine geçirebilir; ayrıca kazara batan iğneler yoluyla virüslü kana maruz kalabilecek sağlık personeli de risk altındadır.

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...