Tarsim çiftçiye 750 milyon lira hasar ödedi

Düzenleyen:
Tarsim çiftçiye 750 milyon lira hasar  ödedi

Ekonomi Haberleri

TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, 2015 yılında tarım sigortalarında 750 milyon lira hasar ödendiğini belirtti. Bu yıl ise hasarda düşüş olduğunu ifade eden Satoğlu, buna karşın adetsel olarak hasar ihbarlarının arttığını söyledi.

TARIM sigortalarında adet olarak hasar ihbarlarının bu yıl daha fazla olduğunu dile getiren TARSİM Genel Müdürü Yusuf Satoğlu konuyla ilgili şunları söyledi: “2015 yılında 201 bin adet ihbar vardı. Bu yıl 260 bin adet hasar ihbarı var. Diğer taraftan, hasarın miktarında düşüş var. Don riskinin meydana getirdiği hasar daha şiddetli oluyor. Dolunun oluşturduğu   hasar daha kısmi gerçekleşiyor. 2015 yılında 965 milyon lira prim topladık ve üreticiye 750 milyon lira hasar ödedik. 14 Haziran’a kadar, 1 milyar 96 milyon lira prim ürettik. Devlet, üreticiye %67’ye varan oranda prim desteği sağlıyor. Sigortalının ödediği tutar 503 milyon lira. 593 milyonunu ise devlet ödedi. Bu yıl tahminlerimize göre 1.3 milyar lira prim üretimi olacak, tabii bu primlerin tamamını devlet ödemiyor. En yüksek hasarları don ve doludan kaynaklı olarak hacimsel ve adetsel olarak Giresun’da fındıkta ve Manisa’da üzümde aldık. Sadece Manisa’da ocak ayından itibaren 47 bin adet ihbar aldık. Giresun ve civarında da yaklaşık olarak 74 bin adet ihbar aldık. Yani toplam ihbarların neredeyse 150 bin adedi bu iki bölgede. Mesela Malatya’daki hasarlar daha çok kısmi hasarlar. Üreticilerin yaptığı hasar ihbarlarını takiben bütün hasar süreçlerini tamamlamış durumdayız. Yani büyük bir kısmının kesin ekspertizleri yapıldı. Hasattan itibaren ödemeler başlayacak. Ayrıca geçen yıl hasar gören bölgelerde sigortaya olan ilgi arttı, bu sıkça karşılaştığımız bir durum.”  

‘KURAKLIK SİGORTASINDA  ÖN ÇALIŞMALAR BAŞLADI’

Kuraklıkla ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade eden Genel Müdür Yusuf Satoğlu, bu konu üzerinde detaylı ve bilimsel çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. 2017 yılında pilot olarak sunulmasına ilişkin çalışmaların devam ettiğini açıkladı ve konuyla ilgili şunları söyledi: “Tarımsal faaliyetin yoğun olduğu 9 bölgeden buğday üretimi en yüksek olan 3 şehri seçiyoruz. O 3 şehirden de en fazla buğday üretimi yapan ilçeleri alıyoruz. Pilot çalışmayı sadece bir üründe yapacağız. Hedefimiz daha sonraki yıllarda uygun olan tüm tarla ürünlerinde ve tüm Türkiye genelinde bu çalışmayı yapmak. Daha sonra da daha geniş ürün deseninde kuraklık sigortası yapmayı hedefliyoruz. Böylelikle poliçe adedinde de artış sağlanacak. Tekirdağ poliçe adedinde bir numaralı ilimiz, daha sonra Konya ve Edirne geliyor. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...