Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Fiber'de Voltran'ı oluşturdular

Düzenleyen:
Fiber'de Voltran'ı oluşturdular

TEKNOLOJİ Haberleri

Sektörün yüzde 60'ına yakınını temsil eden 3 firma ile TELKODER üyeleri "ortak altyapı şirketi" ile fibere 30 milyar liralık yatırım yapacak

Ömer TEMUR

Türkiye'nin telekomünikasyon devleri 4.5G ve sonrasında gelecek olan 5G için hayati öneme sahip fiber yatırımlar konusunda ortak hareket etme kararı aldı. Sektörün yüzde 60'ına yakınını temsil eden Turkcell Superonline, Vodafone, Türksat ile Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği üyesi şirketler "ortak altyapı şirketi" kurmak için görüşmelere başladıklarını duyurdu. Bütün yatırımlarını kurulacak ortak alt yapı şirketine devredecek olan firmalar önümüzdeki dönemde 30 milyar liralık bir yatırım yapacak. Ancak Türk Telekom bu oluşum içerisinde yer almadı. Zaten şirketin kurulmasının en büyük nedenlerinden birini Türk Telekom ile yaşanan ihtilaflar oluşturuyor. Türkiye'de şu an 270 bin km fiber alt yapıya sahip. Bunun 215 bin km'si Türk Telekom'un. Diğer kalan kısmı ise Turkcell, Vodafone ve Türksat’a ait. Mevcut kanun, Türk Telekom'un sahip olduğu bu alt yapının kiralama yoluyla diğer operatörler tarafından da kullanılmasını öngörüyor. Ancak pratikte durumun böyle işlemediğini ve önlerine bir çok engeller çıkarıldığını iddia eden GSM operatörler ortak altyapı şirketi ile kendi yoluna gitmeyi tercih etmiş oldu.

Ortak alt yapı şirketinin duyurulduğu toplantıda bir araya gelen Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, TELKODER Yönetim Kurlu Başkanı Yusuf Ata Arıak ve Türksat Genel Müdürü Cenk Şen  Türkiye’nin içinde bulunduğu zor süreçte şirketlerin kendi çıkarlarını bir kenara bırakarak ortak çalışması gerektiğini vurguladı. Önümüzdeki yıl faaliyete geçmesi beklenen şirket için uluslararası firmalardan danışmanlık desteği alınacağını belirten TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, kurdukları şirketin hükümetin 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi hedeflerine de uyumlu olduğunu söyledi. Ortak alt yapı şirketinde yer alan firmaların prensipte anlaşmaya vardığını belirten Arıak, "Bu şirket tekel olmayacak ve rekabeti sağlayacak. Paydaşlara eşit davranılacak. Yönetim kurulu üyelerinin çoğunluğu ve başkanı bağımsız üyelerden oluşacak. Katılım gönüllülük esasına dayanacak. Bu kararlara uyan herkese kapımız açık" dedi.  

İNTERNET UCUZLAYACAK

Bunun için mevzuatta bir takım değişikliklere ihtiyaç olduğunu dile getiren Arıak, "Geçiş hakkı ve belediyelerin uygulamalarıyla ilgili sıkıntılar var. Yerel yönetimler yasal olmadığı halde alt yapı işine giriyor ya da yüksek kira bedelleri talep ediyorlar. Aynı şekilde tesis paylaşım sorunu var. Alt yapının kiralanmasında sıkıntılar yaşanıyor. Muafiyet kararının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Bütün bunlar için yasal düzenlemeye ihtiyaç var. Bu konuda yapılması gereken değişiklikleri yakın zamanda hükümetimizin önüne koyacağız" diye konuştu. Öte yandan ortak alt yapı şirketinin kurulmasıyla 30 milyar liralık yatırım hızlı bir şekilde gerçekleştirilecek. Fiberde yatırımlarda atıl ka-pasitenin ve mükerrer yatırımların önüne geçilecek. Böylece internet ucuzlayacak. 

"Bilgi paylaştıkça büyüyen tek kaynak"

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu dünyada paylaşıldıkça çoğalan tek kaynağın bilgi olduğunu belirterek, "Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için bilgiye önem vermeliyiz. Bu atılımın bilgiye erişimi ve saklamayı kolaylaştıracağına inanıyoruz. Güzel bir başlangıçtayız bunun her türlü yatırımcıya açık olması gerektiğini düşünüyorum. Bu atılım Türkiye'yi öne taşıyacaktır" dedi.

"Gigabit toplumu için dijital dönüşüm şart"

Ortak alt yapı şirketinin kuruluşunu tarihi bir adım olarak nitelendiren Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, gigabit toplumu için dijital dönüşümün şart olduğunu söyledi. Türkiye'nin dört bucağında tek ses olmanın önemli olduğunu belirten Öğüt, "Ülkemizde bir an önce fiber altyapının kurulması gerekiyor. Vodafone olarak Türkiye'ye yatırımlarımıza devam edeceğiz" dedi.

"580 milyon TL yatırımı ortaya koyduk"

Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığının bir kuruluşu olarak bu sürecin takipçisi olduklarını söyledi. Türksat olarak 4500 km fiber alt yapıya sahip olduklarını ifade eden Şen,"2005 yılında devraldığımız şirkete bugüne kadar 580 milyon lira yatırım yaptık. Bu yatırımlarımızla sektöre katkı vermeye hazırız. Ayrıca uydu filomuzla da bu alanda farklı bir katkı sunabiliriz" diye konuştu. 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...