Maliki Irak'ı iç savaşa sürüklüyor

Maliki Irak'ı iç savaşa sürüklüyor

DÜNYA Haberleri

Irak Başbakanı Maliki, Suriye lideri gibi namluyu halkına doğrulttu. Kerkük'te kadın ve çocuklar katledildi. Ateş, diğer şehirlere de sıçradı...

nbsp; nbsp;Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, ülkenin birçok şehrinde düzenlenen hükümet aleyhatrı gösterileri kanlı şekilde bastırmaya çalışıyor. Gösteriler, aralık ayından itibaren devam ederken Başbakan Maliki önceki gün ordusuna Suriye lideri Beşar Esad gibi "katliam" emri verdi. Kerkük'ün Havice bölgesindeki Sünni protestocuların üzerine ateş açan Irak Ordusu, 59 kişinin ölümüne, 114 kişinin yaralanmasına sebep oldu. Olaylar Kuzey Irak'ın bütün bölgesine sıçrarken Diyala'da Sünnilere ait bir camiye saldırı oldu ve 10 kişi hayatını kaybetti. Selahaddin kentine bağlı Süleymanbeg kasabasında ise emniyet güçleri halka evlerini terk etmeleri yönünde anons yaptı. Anonslardan sonra orduya ait 4 helikopter kasabayı bombaladı. Başbakan Maliki'ye bağlı SWAT güçleri Tuzhurmatu'dan Süleymanbeg'e hareket etti. Yaşanan olaylara tepki olarak önceki gün Eğitim Bakanı Muhammed Tamim, Bilim ve Teknoloji Bakanı Abdülkerim es-Samarrai'nin istifa etmesnin ardından Irak Başbakan Yardımcısı ve Irakiye grubu milletvekili Salih Mutlak ve nbsp;Irak Sanayi ve Maden Bakanı Ahmed Nasır el-Kerbuli de istifa etti. Başbakan Maliki, iki Kürt bakanı değiştirdi. Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve Ticaret Bakanı Hayrullah Hasan Babekir'in yerine vekaleten iki bakan atandı. Bu arada dün meydana gelen çatışmalarda Havice'de Maliki'ye bağlı 9 SWAT askeri öldürülürken, 3 eylemci daha hayatını kaybetti. Süleymanbeg'de ise 5 Irak askeri öldürüldü.
ÇATIŞMALAR DİĞER ŞEHİRLERE YAYILIYOR
Kerkük'te önceki gün başlayan çatışmalar diğer şehirlere de sıçradı. Ramadi şehrindeki göstericiler askeri araçları ateşe verirken, Erbil'deki olaylarda yaralananlar hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...