Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Darbe savcılarına süper yetki

Düzenleyen:
Darbe savcılarına süper yetki

GÜNDEM Haberleri

Herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın savcı, gecikmeyi engellemek için iş yerinde ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda arama ve el koymaya karar verebilecek.

EBRU KARATOSUN

Darbe savcılarının soruşturma aşamasında ellerinin rahatlatılması için bir dizi yeni düzenleme yapıldı. Gözaltı süresinin 30 güne çıkarılmasıyla beraber savcıların elini rahatlatacak diğer düzenlemeler şöyle: Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde, mahkemelerin yanı sıra Cumhuriyet savcısı da yakalama emri düzenleyebilecek. Tutukluluk kararına yapılan itirazın süresi de uzatıldı. Buna göre, tutukluluk kararına itiraz edilen sulh ceza hakimliği veya mahkemenin, itirazı yerinde görmediği durumunda değerlendirme süresi 7 günden 10 güne uzatıldı. Herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın savcı, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde konutta, iş yerinde ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda yazılı emir vererek arama ve el koymaya karar verebilecek. Hakim kararı olmadan yapılan el koyma işlemini hakim onayı artık 24 saat değil 5 gün içerisinde sunulabilecek. Hakim söz konusu kararı 48 saat içerisinde açıklamak zorunda kalmayacak. Hakim el koyma işlemi kararını 10 gün içerisinde açıklayabilecek. Düzenlemeyle savcıların yanı sıra adli kolluğa da yetki verildi. Askeri mahallerde hem savcının yazılı emriyle hem katılımı olmadan adli kolluk görevlileri tarafından arama ve el koyma işlemleri yapılabilecek. Ayrıca hakkında arama işlemi uygulanan kişinin belge veya kağıtları Cumhuriyet savcısının yazılı emiri olmaksızın adli kolluk görevlileri tarafından da incelenebilecek. Avukat bürolarında, hakim kararıyla ya da gerekli görülen durumlarda savcı kararıyla katılımı olmadan adli kolluk görevlileri tarafından arama yapabilecek. Adli kolluk görevlileri aramada delil niteliği gördüğü bilgi ve belgeye el konulabilecek. Şüphelinin bilgisayarına hakim kararı olmadan savcı tarafından el konulabilecek. Bilgisayarda sistemdeki bütün veriler kopyalanabilecek. Savcı, talep ederse mahkemeye başvurmadan şüphelinin telefonunu dinleyebilecek. Soruşturmada sıkıntı görülen hallerde şüphelinin teknik araçla izlenmesine de karar verebilecek. Gizli soruşturmacı görevlendirilmesi içinde hakim kararına gerek kalmayacak. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...