Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Masa başında da kilo vermek mümkün

Düzenleyen:
Masa başında da kilo vermek mümkün

SAĞLIK Haberleri

Ofis, obezliğe giden yolda tehlikelerle dolu… Hareketsizlik; sık sık yoklayan tatlı krizlerine ilaç olan çikolatalar, şekerlemeler, bisküviler; atlanan öğünlerin yerini alan fast-food yemek; yolda geçen saatler yüzünden geç yenen akşam yemekleri… Diyetisyen Neslihan Aktepe ofiste sağlıklı beslenmenin püf noktalarını anlattı…

ZİYENTİ KOCABIYIK

Diyet ve kilo verme telaşı en çok çalışanların sorunu… Ancak diyet yapması hatta sağlıklı beslenmesi en zor olanlar da çalışma hayatındaki kişiler. Ofis ortamlarında beslenme ile ilgili tam bir kısır döngü yaşanıyor. Yanlış beslenme yüzünden düşen kan şekerinin getirdiği halsizliği tatlı ve karbonhidrat yiyerek gidermeye çalışıyoruz; bunları tükettiğimiz için kan şekerimiz aniden düşüyor. Sonuç: Halsizlik, özellikle öğleden sonra uyuklamalar, performans düşüşü, dikkat dağınıklığı ve tartıda sürekli kilo artışı… Çözüm: Yeterli ve dengeli beslenebileceğiniz, iş performansınızı da arttırabileceğiniz bir beslenme düzeni ve biraz hareket… 
BEYİN ALINAN KALORİNİN YÜZDE 20’SİNİ YAKAR
Ofislerin en az hareket edilebilen ortamlar olduğunu söyleyen sağlıklı beslenme ve diyet uzmanı Neslihan Aktepe “Metabolizma için harcanan enerji, vücut enerjisinin yaklaşık yüzde 70-80’ini oluşturur. İhtiyacımız olan kalorinin yüzde 20’ye yakını beyin metabolizması için harcanır. Dolayısıyla ofisteki hareketsiz ortamlarda kilo alınmasa bile vücuttaki kas dokusu azalarak yerini yağ dokusuna bırakır. Bu durum çalışanlarda performans düşüklüğüyle birlikte obeziteye ve birçok hastalığa davetiye çıkarır” dedi. 
Bütün bu olumsuz şartlara rağmen işyerinde metabolizmayı sürekli hızlı çalışır konumda tutabilmenin, yüksek performanslı çalışabilmenin ve hatta istenmeyen kiloları vermenin mümkün olduğunu belirten Dyt. Neslihan Aktepe, çalışanlar için beslenme tüyoları verdi. 
GEÇ YATANA GECE ÖĞÜNÜ
Akşam yemeğinde, “Hafif bir peynirli salata”, “Haşlanmış kuru baklagil salatası + ayran” ya da “Az yağlı pişmiş sebze yemeği + ekmek + yoğurt” seçeneklerinden birinin tavsiye edilebileceğini belirten Neslihan Aktepe, özellikle gece geç yatanların bir gece öğünü yapması gerektiğini söyleyerek, “Gece kaçta yediğinizden çok, yedikten kaç saat sonra uyuduğunuz önemlidir. Elbette ki saat 22:00’den sonra yenmemesi vücudumuzun yağlanma riskini azaltacağı gibi, kalp ve mide şikâyetlerini de azaltacaktır” dedi.
PİRİNÇ YERİNE BULGUR PİLAVI
İş yerinde performansı arttırabilmek için yemekhanede pirinç pilavı yerine bulgur/karabuğday gibi besinlerle, beyaz ekmek yerine mutlaka tam taneli ekmeğin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Aktepe, “Yemek yediğiniz, çay ya da kahve içtiğiniz masada tuzluk veya şekerliğin bulunmamasına dikkat edin, bu konuda çevrenizi de uyarın. Şeker yerine bal gibi doğal tatlandırıcılar bulundurun” diye anlattı.

SU içerek zihninizi açın

“İş yerinde konsantrasyonunuz azaldıysa ve bir türlü kendinizi işe veremiyorsanız hemen en son ne zaman su içtiğinizi hatırlamaya çalışın” diyen Neslihan Aktepe, neredeyse vücudumuzun %90’ının su olduğu için gün içinde mutlaka 2-2.5 litre su içmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, “Konsantrasyon kaybı yaşadığınızda 1-2 bardak su içerek 15-20 dakika bekleyin. Nasıl canlandığınızı görürsünüz” dedi.

KAHVALTI

Günün temel öğünü olsun

Çalışanların vazgeçmemesi gereken tek öğünün kahvaltı olduğunu belirten Aktepe, “Kahvaltı sizi tok tutar, yağ yakmayı hızlandırır ve iş performansınızı arttırır” dedi. Zamansızlığın kahvaltıyı atlamanın ya da geçiştirmenin bahanesi olmayacağını söyleyen Aktepe evde, yolda ya da ofiste duruma göre tercih edilebilecek kahvaltı seçeneklerini sıraladı: 

 

ÖĞLE YEMEĞİ

Mutlaka ikiye bölün!

Öğlen ve akşam yemeği arasındaki sürenin uzun olması sebebiyle öğle yemeğinin ikiye bölünmesi gerektiğini söyleyen Neslihan Aktepe, acıkma hissini azaltmak, yağ yakımını hızlandırmak için yağsız et ızgara + bol salata + ayran/cacıktan oluşan bir menü tercih edilmesini tavsiye ediyor.
Aktepe, bu öğünlerde “taze meyve + süt/süt ürünleri”, “Ayran + ceviz/çiğ badem” ya da “Yağsız peynirli tost” tercih edilebileceğini söyledi. Ara öğün yapmayanların akşam yemeğinde 1 tabak yerine 2 tabak yemek yiyeceğini hatırlatan Aktepe, “Yemekten sonra aşırı artan insülin seviyesi nedeniyle kan şekeri tekrar normal seviyenin altına düşer. Bu kısır döngü de akşam yemeğinden sonra otururken uyuklamaya, sürekli atıştırmanıza ve yağlanmasına sebep olur” dedi.

O ameliyat Türkiye’de de  yapılıyor

Ünlü oyuncu Ceyda Düvenci’nin ameliyat olmak için Amerika’ya gitmesiyle adını duyuran servikal yetmezlik yani rahim ağzı yetmezliği ameliyatının Türkiye’de de yapıldığı bildirildi. Hastalığın doğuştan kaynaklanabildiği gibi geçirilmiş cerrahi operasyonlar sebebiyle de ortaya çıkabildiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci,  “Rahim ağzına dikiş atılarak yapılan bu ameliyat laparoskopik yani kapalı yöntemle Türkiye’de de uygulanıyor. Ameliyatın ardından rahim ağzı yetmezliği olan kadınlar da sağlıklı kadınlar gibi anne olabiliyor. Ameliyat hamilelik öncesinde yapılabildiği gibi hamileliğin 13 ve 16. haftalarında da yapılabiliyor” dedi.

 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...