Kara bulutlar dağılıyor

Düzenleyen:
Kara bulutlar dağılıyor

Ekonomi Haberleri

15 Temmuz sonrası türbülansa giren piyasalar kayıplarını telafi etmeye başladı. Doların 3 TL'nin altına gerilediği geçen hafta, borsa yüzde 5 yükseldi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından piyasaları etkisi altına alan negatif hava, yerini hızla normalleşmeye bıraktı. 15 Temmuz'dan sonraki ilk hafta yüzde 13 değer kaybeden BIST 100 endeksi; yerli yatırımcıların iyimserliği, küresel piyasaların sakin seyri ve piyasa regülatörlerinin güven veren adımları ile yaralarını sarmaya çalıştı. Geçen hafta BIST 100 endeksi; darbe girişimi sonrası gördüğü en düşük seviyeye olan 70.426 puana göre yüzde 7, hafta kapanışına göre ise yüzde 5 değer kazanırken; dolar 3.10 TL sınırından 3'ün altına geriledi. Bu dönemde yaklaşık 9 milyar dolar satış gerçekleştirerek TL'nin toparlanmasında önemli rol oynayan yerli yatırımcılar, hisse senedi piyasasına da sahip çıkmaya çalıştı ve alış tarafında yer alarak düşüşleri sınırladı.

'GERİ ALIM' DESTEĞİ

FETÖ'nün darbe girişimi sonrasında Borsa İstanbul'un normal bir şekilde işleme açılması ve düzenleyicilerin herhangi bir sınırlama ya da düzenleme getirmemesi, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in yaptığı telekonferanslar ve TCMB'nin piyasalardaki likiditede sorun yaşanmaması için aldığı tedbirlerin, yabancı yatırımcılara güven verdiği ifade ediliyor. Öte yandan SPK, şirketlerin kendi paylarını geri almaları ile ilgili yaptığı düzenleme ile hisse bazlı pozitif desteğe imza attı. Yaklaşık 40 şirket hafta boyunca kendi hisselerinde alım yaptı.

MOODY'S DURACAK

Azimut Portföy Genel Müdürü Murat Salar, hükümetin verdiği doğru mesajlar ve krizi yönetme konusundaki yapıcı açıklamaları ile toplumun bir arada hareket etmesinin, piyasalardaki toparlanmada en büyük etkiye sahip olduğunu belirterek, FETÖ'nün darbe girişimi sonrasındaki haftada çok ucuzlayan TL varlıkların cazibesinin arttığını ifade etti. Salar, "Moody's cuma günü değerlendirmeyi pas geçecek ve Türkiye'ye zaman verecek. Bundan sonra da TL varlıklardaki yükseliş ivme kazanacak. Ekonomi kurmayları kriz yönetimini çok iyi yaptı. Hükümet üyeleri sağduyulu, politik söylemlerden uzak açıklamalar ile topluma ve yatırımcılara güven verdi. Ekonominin hükümet için öncelik olduğunun bilinmesi önemliydi" dedi.

BORSA 31 MİLYAR LİRA DEĞERLENDİ

18-22 Temmuz haftasında yaklaşık 78 milyar lira eriyen Borsa İstanbul'daki hisseler, geçen hafta kayıplarını telafi etmeye başladı. Şirketlerin değeri 25-29 Temmuz haftasında yaklaşık 31 milyar lira yükseldi. 22 Temmuz'da 556 milyar lira olarak gerçekleşen borsanın piyasa değeri, 29 Temmuz'da 587 milyar liraya tırmandı. Koç Holding, İş Bankası, Finansbank, Sabancı Holding, Ereğli Demir Çelik, Garanti Bankası ve Akbank, tepki alımlarında en fazla tercih edilen şirketler oldu.

YABANCILAR TÜRKİYE'Yİ ANLAYAMADI

15 Temmuz sonrası piyasa hareketlerine bakıldığında, yabancı yatırımcıların Türkiye ile ilgili detaylara hakim olmadıkları da görüldü. Azimut Portföy Genel Müdürü Murat Salar, "Uluslararası medyada gördükleri tek bir fotoğraf ya da görüntünün etkisi altında kalabiliyorlar. Türkiye ve piyasalar aslında 18 Temmuz Pazartesi günü normal hayata döndü. Yabancılar, bu kadar hızlı normalleşmeyi anlamamışlardı. Biz TL varlıklar için kısa zamanda da 15 Temmuz öncesi seviyelerin görülebileceğini tahmin ediyoruz" dedi.

BÜYÜK ŞOKA RAĞMEN HIZLA TOPARLANDIK

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Büyük bir badire atlattık. Böyle bir şoka rağmen piyasalarda hızlı bir normalleşme var, kaybedilen zemin yeniden kazanılıyor. Temellerimiz zaten sağlam. Şimdi reformlarla ülkemizi daha ileriye taşıyacağız. İş, aş, istihdam ve yatırım her zaman önceliğimiz olacak" dedi.

FAİZLERDE DÜŞÜŞ TRENDİ SÜRECEK

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Yüzde 4.5’lik büyüme hedefimizi, cari açıktaki yüzde 3.9’luk oranımızı, bütçe performansını muhafaza ediyoruz. S&P ön yargıyla hareket etti. Türkiye herhangi bir risk taşımıyor. Merkez Bankamız faiz bandını yavaş yavaş daraltıyor ve faizde düşüşün devamını bekliyoruz" dedi.

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...