Başbakan Yıldırım: 'TSK, modern savunma konseptine geçiyor'

Düzenleyen:
Başbakan Yıldırım: 'TSK, modern savunma konseptine geçiyor'

GÜNDEM Haberleri

Başbakan: Silahlı Kuvvetlerin kendini yenilemesi lazım. Bunun için mutlaka asli işine yoğunlaşacak. İlgisiz mevzularla meşgul olmayacak. “Ordumuzu, enerjisini azaltan yapılardan ayırıyoruz. Bu işleri bakanımıza zimmetledik. 150 senedir düşünülen reformu hayata geçiriyoruz.”

Batuhan Yaşar ANKARA 

Başbakan Binali Yıldırım, dün yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 150 yıldır gerçekleştirmeye çalıştığı reformun hayata geçirildiğini söyledi. Çankaya Köşkü’nde gazetecilerle kahvaltıda bir araya gelen Yıldırım, darbe girişimi sonrası başlatılan kapsamlı mücadeleyi şöyle anlatı: 

HER DARBEDEN GÜÇLENEREK ÇIKTIK

AK Parti iktidarları döneminde demokrasiye çeşitli görünüm altında hep müdahaleler oldu ve her seferinde de AK Parti krizi reforma dönüştürmeyi başardı. 4’. dönemdeyiz. Her seferinde darbeden güçlenerek çıkan bir siyasi iktidar olduk. Geçmiş dönem darbelerinde şapka takılıp tıpış tıpış gidiliyordu. Ne 27 Nisan’a, ne 17-25 Aralık’a, ne de şimdiki FETÖ’nün kanlı darbe girişimine pabuç bırakmadan dimdik ayaktayız. Niye, bizim kerametimizden ziyade milletimizin feraseti. Millet sahip çıktı. Dünyanın buna aklı ermez. Dünya, darbecilerin kaybetmemesi gerektiği sonucuna varıyor ama kaybettiler. 

MİLLETİMİZDEN GÜÇ ALIYORUZ

Millet yanınızda, arkanızda olduğu sürece ne tankın  ne topun gücü halkın gücünü alt edemez. Hakk’ın gücü ve halkın gücü, tankın gücünü yenmiştir. Bu darbe girişiminin özeti budur. Bir kez daha darbeciler boylarının ölçüsünü almışlardır. Ama bizim hep darbelerle uğraşacak halimiz yok. Sürekli iş yapıyoruz. Sürekli reform, sürekli hizmet. Darbe girişimlerine rağmen hem onları yaptık hem de bu darbecilere dersini verdik. Geçmiş dönem iktidarlarından AK Parti iktidarının farkı budur. Kriz yönetimindeki feraseti ve başarısıdır. Bu aziz milletle bir kez daha gurur duyduk, onur duyduk... FETÖ darbecileri göreve çağırdı, biz de milleti. Sonuç ortada. 

SÜREK AVINA ÇIKMAYACAĞIZ

İntikam duygusuyla değil, adaletle hareket edeceğiz. FETÖ terör örgütüne katılan, onlarla birlikte hareket edenlerin tespitinde de kılı kırk yaracağız. Bir sürek avına çıkmayacağız, sağlam verilerle hareket edeceğiz. Yaşla kurunun birlikte yanmasına da asla izin vermeyeceğiz. Bu çok titiz bir çalışma gerektiriyor. Haklıyla haksız suçluyla suçsuz ayırt edilecek. 

1.5 ASIRDIR YAPILAMAYANI YAPIYORUZ

KHK’yı aslında TSK’nın 150 yıldır yapmaya çalıştığı değişimin, dönüşümün, reformun tamamlandığı bir süreç olarak görebiliriz. Dünya değişti, tehdit öncelikleri, türleri değişti. Savunma teknikleri değişti, caydırıcılıkla ilgili ihtiyaçlar ortaya çıktı. Siber saldırılar, normal konvansiyonel saldırıların, tankın, bombanın oluşturduğu saldırılardan daha yakın tehdit haline geldi. Silahlı Kuvvetlerin kendini yenilemesi lazım. Bunun için ne yapması gerekiyor, mutlaka asli işine yoğunlaşması gerekiyor. Mevcut yapıda Silahlı Kuvvetler harbe hazırlık, caydırıcılık, güvenlik gibi konuların yanı sıra başka bir sürü ilgisiz, ilgili mevzularla da meşgul olmak zorunda kalıyordu. Şimdi enerjisini azaltan bu yapıları, silahlı kuvvetlerden ayırdık. Boş duran bir bakanımız vardı ona bu işleri zimmetledik. İşin özeti bu. 

MODERN SAVUNMA KONSEPTİ

Çok adam çok işi değildir. Silahlı Kuvvetler gelişen teknoloji, tehdit türlerine göre uzun zamandan beri yeniden yapılanma hazırlıklarını yapıyor idi. Bu yaşadığımız süreçten hayır bir iş doğdu. Bunu hızlandıracaklar, profesyonelleşmeye, asli işlerine daha fazla kafa yoracaklar. Sadece konvansiyonel savunma, harp teknikleri değil, caydırıcılığı esas alan, modern, teknolojiyi, bilişimi esas alan bir savunma konseptine geçmiş olacaklar... İstihbaratta düzenleme olacak.

ASKERLİK DAHA DA KISALACAK

Askeri okulların kaynağı artık FETÖ olmayacak, milletin evlatları olacak. Askerin silah altına alınması işi devam edecek. Muhtemelen süreler kısalacak. Sayı azalacak. Bu defaki OHAL’in en önemli farkı, olağanüstü darbelerde OHAL millete ilan edilir, biz devlete ilan ettik. Milletin selameti, geleceği için kendimize OHAL ilan ettik. Öyle tanımlamak daha doğru. Bu süreçte devletin bekası için tekrar bir zafiyet yaşanmaması için her türlü tedbiri alıyoruz, almaya devam edeceğiz.  

"17-25 ARALIK SONRASI UYANMAYANLAR MASUM DEĞİL"

FETÖ’nün siyasete sızıp sızmadığı ile ilgili bir soru üzerine Başbakan Yıldırım, “Burada yok. Onu da siz arayın bulun” dedi. Yıldırım, “Bu çok müşkül bir meseledir. Ama burada biz ölçüyü şöyle koyuyoruz: 17-25 Aralık’tan sonra hâlâ uyanmamış olanları masum kabul etmiyoruz. Ondan sonra artık orası operasyonel bir şey. 17 Aralık, buranın bir terör yapılanması olduğunun ortaya çıktığı tarihtir. Ondan sonra bunlara verilen destek hiçbir şekilde masum görülemez ve masum gibi muamele edilemez. Önceden hepimiz uyarı verdik” diye konuştu. Yıldırım, darbeyi kimin planladığı sorusu üzerine, “Bilgiler var ama bunları ortaya çıkarmak yargının işi. Yargının tespitleri önemli, ona itibar etmemiz lazım. Fethullah Gülen’in işin merkezinde olduğu yönünde hiçbir şüphe yoktur. Orada bir tereddüt oluşturmaya çalışanlar boşuna gayret gösteriyorlar. Gülen bu darbenin göbeğindedir. Bir numarası mıdır, yoksa bir A mıdır onu bilemem” şeklinde konuştu.  

ABD'YE MESAJ: İADE İÇİN AYAK SÜRÜYEMEZSİNİZ

Başbakan Yıldırım, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’un Ankara’nın tepkisini çeken açıklamalarını da değerlendirdi. Yıldırım şunları söyledi: “Arkadaşlar zevzekliğin tarifesi yok ki. Adam bir laf söyledi. Ertesi gün yaladı, ‘ben söylemedim’ dedi. Biz ona itibar etmek zorundayız. Ben ona cevabımı verdim ‘bu bir itiraf mı acaba’ dedim. Sayın Cumhurbaşkanımız çok sert tepki ortaya koydu. Bakalım Genelkurmay Başkanımız ne anlatacak, bir de onu dinleyelim. ABD bizim stratejik ortağımız. Biz onların resmî açıklamalarına itibar ederiz. Bizim dostluğumuzu sorgulatacak bir pozisyona düşmesini istemeyiz. Gülen konusunda 15 Temmuz’dan sonraki olaylar ayan beyan ortadayken, 15 Temmuz’a kadarki ayak sürüme işine devam ederlerse o zaman iş başka bir yere gider onu söyleyeyim. Ben Joe Biden’a söyledim. ‘Bu 15 Temmuz’dan sonra delil falan bunu bırakın’ dedim. Ne delili, adam darbe yapmaya kalkıyor, hâlâ delil istiyorsunuz.”

KAMUDA İZİNLER BİRKAÇ HAFTAYA NORMALE DÖNECEK

Kamuda izinlerin iptalinin ne kadar süreceği ile ilgili bir soru üzerine Başbakan Yıldırım, “Biz bu tedbiri, kamu personeli, asker, polis vesaire darbeye karışmış olan kişilerin darbe sonrasında bir şekilde kaçmasının önüne geçmek için aldık. Yoksa normal kamu personeli işinde gücüne, bu işlere bulaşmamış memurlara yönelik bir tedbir değil. Çok uzun süreceğini zannetmiyorum. Önümüzdeki birkaç hafta içinde işler normale döner. Çalışmalarımıza bağlı. Hacca gidenler bundan muaf tutuluyor, orada bir sınırlama yok” dedi. Yıldırım, askeri okulların kapatılmasının ardından ilişiği kesilen öğrencilere de müjde verdi. Yıldırım, bu öğrencilerin tazminatlarının affedildiğini söyledi.

İŞTE FETÖ ŞEBEKESİ İLE MÜCADELEDE SON RAKAMLAR

Başbakan Binali Yıldırım, darbeye ve FETÖ’yle mücadeleye ilişkin rakamlar da verdi. Buna göre FETÖ/PDY üyelerine ait olduğu belirtilen 55 bin 978 pasaport iptal edildi.  Darbe girişiminde 237 kişi şehit oldu. Bunlardan 62’si polis, 5’i asker, 170’i ise sivil. 2 bin 191 kişi yaralandı. Bunlardan 140’ı polis, 21’i asker, 2 bin 30’ ise sivil. 34 darbeci asker ölü, 49’u da yaralı olarak ele geçirildi. Şu ana kadar gözaltına alınan 18 bin 756 kişiden 10 bin 192’si tutuklandı.  Ayrıca, gözaltına alınan 2 bin 257 kişi adli kontrol şartıyla, bin 993’ü ise adli kontrol şartı olmadan serbest bırakıldı. 4 bin 314 kişinin ise işlemleri devam ediyor. Kapatılan askeri okullarda ise 16 bin 575 öğrenci var. 

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...