1 milyon adetlik satış için OHAL

Düzenleyen:
1 milyon adetlik satış için OHAL

Ekonomi Haberleri

Olağanüstü hâlde, pazarın 1 milyonun altına düşmemesi için olağanüstü gayret sarf ettiklerini belirten Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök, bunun için ekonomik müjdeler paketinin bir an önce devreye girmesi gerektiğini söyledi.

Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök, Türkiye'de otomotiv yatırımı olan markaların 15 Temmuz'dan sonra da Türkiye'ye ve Türk ekonomisine güveninde sorun oluşmadığını söyledi. Özkök, ekonomiyi bir an önce hareketlendirmenin gerekliliğine işaret ederek, yılın ilk 6 ayını çok iyi rakamlarla kapatan sektördeki göstergelerin 15 Temmuz'dan itibaren baş aşağı doğru inmeye başladıklarını dile getirdi. Özkök, 2008-2009 döneminde dünyada global kriz varken Türkiye'nin çok yerinde adımlar attığını, ÖTV'de ciddi indirim yaparak otomotiv sektörünü hareketlendirdiğini ve diğer ülkelerdeki otomotiv pazarları her sene yüzde 20-30 seviyelerine inerken, Türkiye'nin bu kriz döneminden artıda çıktığını anlattı. Ekonomiye tekrar bu trendi kazandırabilmek açısından ve eylül ayına iyi bir motivasyonda girebilmeleri adına sektöre destek verilmesi gerektiğine dikkati çeken Özkök, “Otomotiv sektöründe iç pazara yeniden eski trendini kazandırmamız gerekir. Temmuz ve ağustos ayında geri gidersek ki şu andaki gidişat onu gösteriyor maalesef, eylül ayına moraller bozuk gireriz. Ekonomik müjdeler paketinin devreye girmesi ticari araç pazarını yüzde 10-15 büyütebilir” değerlendirmesini yaptı. Özkök, sadece ticari araca değil binek otomobile de ÖTV'de destekler olabileceğini belirterek, ÖTV'de sene sonuna kadar bile olsa yapılacak indirimler veya iyileştirmelerle, ekonomiye tekrar eski trendinin kazandırılacağını söyledi.

DESTEK OLMAZSA YÜZDE 7-8 DARALMA OLUR

Sinan Özkök, herhangi bir destek olunmazsa geçen seneye göre yüzde 7-8 gibi bir daralma olacağını belirterek, “Bizim netice itibarıyla yapmamız gereken satışı destekleyecek kampanyalara hız vermektir. Biz üzerimize düşeni yapacağız. Üzerimize düşeni yaptığımızda gideceğimiz yer aşağı yukarı 900 bin bandıdır. Bunu tekrar yukarıya çekmek ve tüketiciye güveni sağlamak için devletin bir takım önlemler almasında fayda var” dedi. Olağanüstü hâlde, pazarın 1 milyonun altına düşmemesi için olağanüstü gayret sarf ettiklerini belirten Özkök, “Bu iş biraz daha soğuduğunda tüketicideki alım hareketi başladığında biz bunun üzerine gideceğiz” yorumunu yaptı. “15 Temmuz olayı yaşanmasaydı bir rekordan bahsedecektik” diyen Özkök, şöyle devam etti: “O yüzden bizim için kayıp yıl olmaması lazım. Otomotiv sektörü desteklenirse bu yılda iç pazarda rekor kırılabilir. Ekonomik ömrünü tamamlamış araçlara (hurda) teşvik verilebilir. Bu araçlardaki yaş sınırı aşağıya çekilebilir. ÖTV'de ve faiz oranlarında iyileştirme yapılabilir. Sektörün önü bir parça daha açılır ve vatandaşın güveni tekrar yerine gelir.”

MÜŞTERİ TRAFİĞİ YÜZDE 40 DÜŞTÜ

Sinan Özkök, toplam pazarın önceki ilk 6 ayda yüzde 1.5 artış gösterirken, yüzde 24 artış gösterdiğini söyledi. Geçen seneyi toplamda 26 bin 400 adette kapatmışken bu sene 30 binleri hedeflediklerini ifade eden Özkök, “15 Temmuz'dan sonra son 10 gündür revizyonlar yapıyoruz. Geçen senenin yüzde 10 üzerine çıkabileceğimize inanıyoruz” dedi. Sene sonunu 950 bin bandında öngördüklerini hatırlatan Özkök, şunları kaydetti: “1 milyon olur diye düşünüyorduk. Ta ki 15 Temmuz'a kadar. 15 Temmuz'dan sonra Showroom'daki müşteri trafiğimiz aşağı yukarı yüzde 40 seviyesinde azaldı.”

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...