Fatura 300 milyar TL

Düzenleyen:
Fatura 300 milyar TL

Ekonomi Haberleri

Gümrük Bakanı Tüfenkci, "15 Temmuz'da savaş uçakları helikopterler, silahlar, bombalar kullanıldı, binalar hedef alındı. İptal olan siparişler var. Toplam maliyet 300 milyar TL'nin üzerinde" dedi

Yücel Kayaoğlu ANKARA

Türkiye'nin millet ve bütün kurumlarıyla bastırdığı 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ekonomik faturası da ağır oldu. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yapılan hesaplamalara göre 15 Temmuz'un Türkiye’ye faturasının en az 300 milyar TL olduğunu söyledi. Tüfenkci, "Savaş uçakları helikopterler, silahlar, bombalar kullanıldı, binalar hedef alındı. Maliyeti belki de 300 milyar TL'nin de üzerinde... Yurt dışından siparişler iptal oldu. Çünkü Türkiye’yi üçüncü dünya ülkesi görüntüsüne soktular. Bakıyorlar, sokaklarda tanklar var, Meclis bombalanmış, adam gelmiyor. Bütün bunların maliyeti orta vadede çıkacak. Aslında millete teşekkür etmek lazım. Bu girişim başka ülkelerde olsa, piyasalar bir haftadan önce açılmazdı. Türkiye kaldığı yerden yoluna devam etti. Faizler olağanüstü artmadı. Borsa sınırlı düştü. Büyüme oranını ya da ihracat rakamlarını revize etme gereği yok. Millet sağlam durdu. 10 milyar dolar bozduruldu. Yabancılar bunu görünce yüklü çıkışlar olmadı" diye konuştu.

Darbecilerin, Türkiye'yi sokmak istedikleri algının giderilmesi için seferberlik başlatılacağını söyleyen Tüfenkci, şöyle devam etti: "Yurt dışında bu olayları anlatan bir tanıtım atağına geçmemiz gerekiyor. Elimizde müthiş bir direniş öyküsü var. FETÖ'cüler şu anda yurt dışında 'Bu bir tiyatroydu' diye  propaganda yapıyor. Biz de onların nasıl bir terör örgütü olduğunu çok iyi anlatmalıyız. Bu yapı neyi hedefliyordu. Neden darbeye kalkıştı... Otoriter bir yapı kurarak, zorla milleti dizayn etmek istediler."

4 bin paralel şirket kapatıldı

FETÖ'nün finans ayağına yönelik operasyon kapsamında 4 bini aşkın şirketin hesapları bloke edilirken, kiralık kasaları da dahil mallarına el konuluyor. Örgüte para aktararak darbe girişiminde rol alan şirketlerin 100'ü aşkın ülkedeki mal varlığının dondurulması için de yoğun bir 'global finansal diplomasi' başladı. Örgüte finans kaynağı sağladığı tespit edilen iş adamlarının sayısı da 200'ü geçti. Bu arada yaklaşık 150 milyar dolarlık mali büyüklükten söz edilen Paralel Devlet Yapılanması'nın finans ayağını tamamen çökertmeye yönelik, Maliye Bakanlığı'nın Vergi Denetim Kurulu başkanlığında oluşturduğu komisyon da 24 saat çalışıyor. Şirketlerin elindeki gayrimenkuller geri alınıyor. Nakit yürütülen işlemlere karşı kuryeler de takip ediliyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...