Borsa 77 bine yaklaştı

Düzenleyen:
Borsa 77 bine yaklaştı

Ekonomi Haberleri

Darbe girişiminin ardından ilk hafta aşırı fiyatlamalara maruz kalan, ancak geçen haftadan itibaren hızla toparlanmaya başlayan piyasalarda iyimserlik artıyor.

Borsa yeni haftaya da yükselişle başladı ve endeks, yüzde 1'i aşan primle gün içinde 76.843'e kadar tırmandı. Dolar da 2.97 TL sınırına kadar geriledikten sonra, 2.98-2.99 TL arasında denge bulmaya çalıştı. Destek Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, piyasalarda bu hafta kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in not kararının takip edileceğini bildirdi. Mergen, Moody's'in makul olanı yapıp bu toplantıda not konusunda karar almayacağı ve değerlemeyi bir sonraki toplantıya bırakabileceği düşüncesinde olduğunu belirtti. Mergen, not indirimi yaşanmadığı taktirde endeksin 80.000'e doğru tırmanabileceğine işaret etti. Alnus Yatırım Menkul Değerler Stratejisti Dağhan Gökçe de, "FED'in faiz artışı en erken 21 Eylül'e kaldı. Global çapta dolarda satış eğilimi hakim. Yatırımcılar TL’de kalarak, BIST 30 şirketlerine yatırım yapabilir. Moody’s'ten gelebilecek açıklamalara göre dolar, 2.9000-2.9250 bölgesinde kalan fiyat boşluğunu ağustos ayında kapatabilir" dedi.

"100 milyar dolarlık fonu aktif olarak kullanabiliriz"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, uluslararası derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch'ten Türkiye'ye ilişkin olumsuz bir değerlendirme beklemediğini ifade ederek, "Türkiye'nin makroekonomik verileri ortada iken, bu kuruluşların göz göre göre kendi itibarlarını sarsacak bir tutum içerisinde olacağını düşünmüyorum" dedi. En kötü senaryoda bile Türkiye'nin telafi edecek gücünün bulunduğunu vurgulayan Ertem, şunları söyledi: "Yatırım yapılabilir notu kaybedersek, bu durum bazı fonların ülkeden çıkması için yeterli. Bu şekilde çıkacak fon, 2 milyar dolar civarında. Yabancı yatırımcılarla toplantı yaptık. Olumlu dönüşler aldık. Son 15 günde Türk halkı, şirketler, kurumlar ve yabancı yatırımcılar Türkiye ekonomisine güvenlerini dile getiriyorlar. Varlık Yönetim Fonu için de ekonomi yönetiminin çalışmaları sürüyor. Türkiye'de 100 milyar doların üzerinde çeşitli fonlar bulunmaktadır. İşsizlik Fonu ve benzer diğer fonlar var. Esasında bütçe disiplinini sarsmayacak şekilde, Türkiye bunları değerlendirebilir ve aktif olarak kullanabilir. Önümüzdeki günlerde netleşecek. Bu muhakkak olacak."

"Moody’s ile görüştük sıra Fitch'te"

Moody's ve Fitch'in Türkiye ile ilgili değerlendirme süreci devam ederken, hükümet de bu konuda yoğun çalışıyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Geçen hafta Moody's ile çok yapıcı, olumlu bir görüşme gerçekleştirdik. Türkiye ekonomisinde yaptıklarımızı, reformlarımızı anlattık, bütçe disiplininde kararlılıkla devam edeceğimizi söyledik. Bu hafta da Fitch'le görüşmemiz var. Onlarla da görüş alışverişinde bulunacağız. Objektif bir değerlendirme yapacaklarına inanıyoruz. Onların ortaya koyduğu konuları, zaten hükümet olarak önemsiyoruz. Bugün ortaya çıkan tabloda muhalefet partileri, iktidar ile birlikte, sivil demokrasinin güçlenmesi noktasında ortak bir anlayışa gelmişlerdir. Dolayısıyla 'Türkiye'de politika, reform yapabilir mi?' sorusu gündemden düşmüştür. Değerlendirmelerin olumlu, neticenin iyi olacağına inanıyorum. Ekonomide oluşan belirsizlikler çok kısa sürede ortadan kalkacak ve Türkiye, parlayan yıldız haline gelecek."

Borsa ve SPK’da 160 kişiye tasfiye

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, darbe girişimi sonrası yabancı tercihlerinde çok ciddi bir azalma olmadığını vurguladı. AA Finans Masası'na konuk olan Karadağ, "Göstergelerimiz o kadar sağlam ki; 2000 öncesi krizlerle kıyaslanmayacak olaylar yaşanmasına rağmen çok kısa sürede toparlanıyoruz. Bunu 'Gezi'de de gördük, terör hadiselerinde de... Darbe girişimini önceden haber alan ve yatırımını buna göre yönlendiren varsa, buradaki ana otorite SPK'dır. Şüpheli işlemleri anlık olarak SPK'ya raporluyoruz" dedi. Merkezi Kayıt Kuruluşu, Takasbank ve Borsa'da yaklaşık 120 kişinin iş akdini feshettiklerini açıklayan Karadağ, "İçeride hâlâ FETÖ üyesi var mı, bilemiyoruz. Tespit ettiğimiz an görevden alıyoruz" diye konuştu. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş da, FETÖ ile bağı tespit edilen 40 kişinin kurumla ilişkisinin kesildiğini söyledi.

İflas ertelemeye OHAL yasağı

Hükümet, son yıllarda hızla artan iflas erteleme taleplerini OHAL süresince yasakladı. Bu yönde yapılan taleplerin mahkemece reddedilmesi benimsendi. İflas erteleme kararı verildiğinde, borçluyla ilgili hiçbir takip yapılamıyor. Bu da şirketlere 2 yıl kazandırıyor. Son dönemde tanınmış ve İSO 500 listesinde de yer alan birçok firma, iflas erteleme başvurusunda bulunmuştu.

Boydak ailesinden üç kişi tutuklandı

FETÖ soruşturması kapsamında adliyeye sevk edilen Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak ile holding yöneticisi Halit Bayhan, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Holding yöneticileri Şükrü Boydak, İlyas Boydak ve Bekir Boydak tutuklandı. İstanbul'da bir hastanede ameliyat olduğu belirtilen Hacı Boydak hakkında da yakalama kararı bulunuyor. Mustafa Boydak, "Türk adaletine güvenimiz sonsuz. Bildiklerimizi söyledik. İnşallah hayırlı olur" dedi.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...